Ουκρανία: Άκαρπη η τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν – Πούτιν. Ευρωπαίοι εκκενώνουν τη χώρα

Κερδίζουν έδαφος τα πολεμικά σενάρια για την Ουκρανία καθώς ή Ουάσιγκτον επιμένει ότι επίκειται ρωσική εισβολή και η Μόσχα κάνει λόγο για υστερία προπαγάνδας. Η τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν -Πούτιν χθες δεν φαίνεται να απέδωσε καρπούς, καθώς οι δυο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους. Ωστόσο ο δρόμος της διπλωματίας παραμένει ανοιχτός, και ο Γερμανός καγκελάριος θα επισκεφτεί από αύριο διαδοχικά το Κίεβο και τη Μόσχα.
Τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν πάνω από την Ουκρανία μετά τη νέα άκαρπη απόπειρα για διπλωματική επίλυση της κρίσης.

Στην χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία τους, ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν πως η χώρα του θα πληρώσει βαρύ τίμημα εάν οι ρωσικές δυνάμεις εισβάλλουν στην Ουκρανία, ενώ η Μόσχα κάνει λόγο για προπαγανδιστική υστερία και αρνείται ότι πως ετοιμάζει οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση.

«Η ένταση σχετικά με τις κινήσεις του στρατού μας στο δικό μας έδαφος, ακόμη και εάν δεν απέχουν πολύ από τα σύνορα της Ουκρανίας, οξύνεται επί πολλούς μήνες. Τις τελευταίες μέρες και ώρες έχει γίνει παράλογη», τόνισε ο σύμβουλος Ρώσου προέδρου, Γιούρι Ουράκοφ.

Για τον αρχηγό της αμερικανικής διπλωματίας, που διέταξε την απομάκρυνση της πλειονότητας του προσωπικού της πρεσβείας της χώρας στο Κίεβο, ο κίνδυνος μιας ρωσικής εισβολής παραμένει υψηλός.

«Ο διπλωματικός δρόμος για την επίλυση αυτής της κρίσης, που προκάλεσε η απρόκλητη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων σε όλο το μήκος των συνόρων της Ουκρανίας, παραμένει ανοιχτός. Ο τρόπος για τη Μόσχα να το αποδείξει είναι απλός. Πρέπει να ξεκινήσει αποκλιμάκωση«, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν

Έκκληση να κατέβουν οι τόνοι απηύθυνε ο Ουκρανός πρόεδρος που παρακολούθησε γυμνάσια του στρατού του κοντά στην Κριμαία.

«Ο καλύτερος φίλος των εχθρών μας είναι ο πανικός εντός της χώρας μας και όλες αυτές οι πληροφορίες που τροφοδοτούν τον πανικό, δεν μας βοηθούν», σχολίασε ο Πρόεδρος  της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι.

Η Ρωσία επιμένει στην αξίωση της το ΝΑΤΟ να σταματήσει την εξάπλωση του στην Ανατολική Ευρώπη και να μην υπάρξει εγκατάσταση οπλικών συστημάτων στα σύνορα της.

«(Ο Πούτιν) θέλει να πετύχει μια “Γιάλτα 2”, ένα είδος συμφωνίας μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων. Θα προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί την παγκόσμια τάξη μέσω της κατάσταση ασφάλειας γύρω από την Ουκρανία», υποστήριξε ο πολιτικός αναλυτής Πετρ Ζαλμάγιεφ, μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο.

Την ίδια ώρα η μια μετά την άλλη χώρες καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία ενώ αναχώρησαν από την περιοχή του Ντονέτσκ, που ελέγχουν φιλορώσοι αυτομιστές, οι Αμερικανοί που μετείχαν στην αποστολή του Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη.

Ουκρανία: Ευρωπαίοι εκκενώνουν τη χώρα φοβούμενοι σενάρια «Καμπούλ»

Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ζητούν πλέον από τους πολίτες τους να εκκενώσουν την Ουκρανία σε περίπτωση κλιμάκωσης και ρωσικής εισβολής καθώς δεν θέλουν να ξαναζήσουν την εμπειρία του Αφγανιστάν, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο MEGA στις Βρυξέλλες.
Οι Ευρωπαίοι θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία την επανάληψη του φιάσκου της Καμπούλ, όπου οι Αμερικανοί αποχώρησαν ξαφνικά, επικράτησαν οι Ταλιμπάν και χιλιάδες Ευρωπαίοι δεν είχαν τρόπο διαφυγής.

Στην περίπτωση της Ουκρανίας θέλουν να είναι καλυμμένοι τουλάχιστον επικοινωνιακά και συνεπώς σε πολίτες από Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία, Γερμανία έχει ζητηθεί να απομακρυνθούν άμεσα.

Το βελγικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του δηλώνει ότι εάν υπάρξει ρωσική εισβολή τότε είναι πολύ πιθανό να διακοπούν οι τηλεπικοινωνίες και συνεπώς δεν θα υπάρχει τρόπος να έρθουν σε επαφή με τις βελγικές αρχές.

Παράλληλα η ολλανδική αεροπορική KLM διέκοψε όλες τις πτήσεις προς την Ουκρανία σε μια ακόμη ένδειξη ότι τα πράγματα χειροτερεύουν.

Η Ολλανδία έχει ζήσει από πρώτο χέρι την τραγωδία της ουκρανικής κρίσης.

Το 2014 την πτήση των Μαλαισιανών αερογραμμών που ξεκίνησε από την Ολλανδία και το αεροσκάφος κατερρίφθη σε ουκρανικό εναέριο χώρο από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την ανατολική Ουκρανία.

298 άτομα έχασαν τη ζωή τους τότε και τρεις Ρώσοι και ένας Ουκρανός πολίτης δικάζονται ερήμην στην Ολλανδία.

Η Ρωσία μέχρι και σήμερα αρνείται κάθε εμπλοκή στο συμβάν.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ