Γιαννιτσά: Σπείρα διακινούσε πλαστά φυτοφάρμακα – Συνελήφθησαν δύο άνδρες

Από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, εντοπίστηκαν χθες (25/04) το απόγευμα στα Γιαννιτσά, δύο ημεδαποί οι οποίοι συνελήφθησαν, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης, για διακίνηση παράνομων και πλαστών φυτοφαρμάκων.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία και παράβαση των νομοθεσίας που αφορά τη διάθεση γεωργικών φαρμάκων στην αγορά και τον τελωνειακό κώδικα.

Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi), οι εμπλεκόμενοι προμηθεύονταν τα παράνομα σκευάσματα και τα αποθήκευαν σε αποθηκευτικό χώρο που βρίσκεται σε αγροτική περιοχή, ενώ στη συνέχεια τα διακινούσαν μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Συνολικά από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε αποθήκες και οχήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -772- λίτρα και -42,2- κιλά παράνομων και πλαστών γεωργικών φαρμάκων. Μάλιστα, τα κατασχεθέντα γεωργικά φάρμακα, εφαρμόζονται κυρίως σε βαμβακοκαλλιέργειες, καθώς επίσης και σε καλλιέργειες ζαχαροκάλαμου, ντομάτας, πυρηνόκαρπων φρούτων, εσπεριδοειδών, πατάτας και άλλων λαχανικών.

Το συνολικό ύψος της επαπειλούμενης ζημίας υπερβαίνει τις 297.000 ευρώ, ενώ από το αρμόδιο τελωνείο θα προσδιοριστούν οι διαφυγόντες δασμοί που προκύπτουν από την παράνομη εισαγωγή των σκευασμάτων.

Στα κατασχεθέντα θα διενεργηθεί εργαστηριακή ανάλυση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να τεκμηριωθούν η περιεκτικότητα των σκευασμάτων σε δραστικές ουσίες και η ποσοτικοποίηση αυτών, καθώς και οι επιπτώσεις τους στη δημόσια υγεία, ενώ παράλληλα θα επιβληθούν και οι ανάλογες διοικητικές κυρώσεις.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στη διαδικτυακή πύλη του Ελληνικού Κράτους (gov.gr) «Καταγγελία για οικονομικά εγκλήματα», για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ