“Ένας απατεών… Ο Φιάκας” του Δημοσθένη Μισιτζή σε σκηνοθεσία Φίλιππου Σοφιανού η νέα παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας // #radiopolitismos

Ένας …απατεών, «ο Φιάκας», του Δημοσθένη Μισιτζή, είναι η νέα παραγωγή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας, σε σκηνοθεσία Φίλιππου Σοφιανού Η πρεμιέρα θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου και οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 4 Μαρτίου του 2018.

Οι παραστάσεις κατά την εορταστική περίοδο θα δοθούν στις 22  και 23 Δεκεμβρίου, καθώς και 26, 29 και 30 Δεκεμβρίου 2017, αλλά και στις 2 Ιανουαρίου του 2018.  Κατά τα λοιπά, το έργο θα παίζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 και την Κυριακή στις 20.00.

Λίγα λόγια για την υπόθεση :

Ο Χαρίλαος Πλουτίδης ή Χαράλαμπος Πεταλούδης ή Φιάκας ζει παρασιτικά στην Κωνσταντινούπολη του 1870, βουτηγμένος στα χρέη. Νεαρός κομψευόμενος και πανούργος παριστάνει τον πλούσιο γόνο καλής οικογενείας και πολιορκεί ερωτικά την εύπιστη Ευανθία, προσβλέποντας στην προίκα της. Αυτή, συνεπαρμένη από τα μυθιστορήματα της εποχής και ευφάνταστη, γίνεται εύκολα θύμα του. Η σπαρταριστή πλοκή κορυφώνεται, όταν ο Φιάκας, στα πρόθυρα να αποκαλυφθεί η πραγματική του κατάσταση, μηχανεύεται τη μεταμφίεση του σε Γερμανό βαρόνο που βρίσκεται incognito στην Πόλη…

Πρόκειται για μια ευχάριστη και έξυπνη κωμωδία ηθών, όπου θίγονται από το συγγραφέα και σατιρίζονται με καυστικό τρόπο οι υπερβολές της Κωνσταντινουπολίτικης κοινωνίας κατά το β’ μισό του 19ου αιώνα.

Το όνομα του έργου προέρχεται από τη λέξη ‘φιάκα’ που σημαίνει κατεργαριά, τέχνασμα. Σύμφωνα μ’ αυτές τις έννοιες ο Μισιτζής βάπτισε τον ήρωά του, προκειμένου να δείξει καλύτερα τον χαρακτήρα του. Ο εν λόγω πρωταγωνιστής αγωνίζεται για την καλοπέραση, αλλάζει επαγγέλματα, ελίσσεται, γοητεύει με τον θεατρινισμό του και συγκινεί αθώους και αφελείς, θύματα της κατεργαριάς του. Το έργο είναι μια κοινωνική σάτιρα που διαθέτει έντονο χιούμορ και δίνει την εντύπωση αυτοσχέδιου σκηνικού παιχνιδιού.

Πληροφορίες για τη νέα παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕΚ έδωσαν η Πρόεδρος της ΚΕ «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας Αναστασία Μπελογιάννη και ο σκηνοθέτης κύριος Σοφιανός, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο ΔΗΠΕΘΕΚ προ ημερών.

Η κυρία Μπελογιάννη αναφέρθηκε στην ιστορία του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας , στο γεγονός οτι το κοινό της πόλης αγαπά το θέατρο, στην επιθυμία να συνεχιστεί αυτή η ανοδική πολιτιστική πορεία, ενώ εξέφρασε και  την ικανοποίηση της που η νέα παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕΚ θα έχει τόσο καλούς συντελεστές. 

Ο κύριος Σοφιανός αναφερόμενος στην παράσταση , τόνισε ότι το κείμενο είναι γραμμένο στην καθαρεύουσα, «σε γλώσσα που πρέπει να διατηρηθεί, γιατί είναι οι πηγές μας». Το μεγάλο στοίχημα είναι να επικοινωνηθούν τα μηνύματα του έργου στο κοινό σ’ αυτή τη γλώσσα, ενώ το δεύτερο στόχο συνιστά η ψυχαγωγία, δηλαδή «να κάνει το κοινό ένα διάλειμμα από το σκληρό ενεστώτα».

Ο κ. Σοφιανός, που κατάγεται από το Πεταλίδι, εξέφρασε τη μεγάλη χαρά του για τη συνεργασία του με το ΔΗΠΕΘΕΚ «ένα θέατρο που κουβαλάει βαριά ιστορία». Ο γνωστός ηθοποιός σημείωσε ότι η επιστροφή του στην ιδιαίτερη πατρίδα του, μετά από τρεις δεκαετίες και πλέον, αποτελεί την απαρχή μιας προσπάθειας, της οποίας ζητούμενο είναι η αναγέννηση του θεάτρου. Συμφώνησε στο  ότι το κοινό της Καλαμάτας αγαπάει το θέατρο, κάτι που το διαπιστώνει κάθε μέρα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνεχίσει την συνεργασία του με το ΔΗΠΕΘΕΚ.

Η κα Μπελογιάννη και ο κ. Σοφιανός δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν το ξενοδοχείο Elite και τον επιχειρηματία Ανδρέα Ζαγάκο, αντίστοιχα, για την παροχή φιλοξενίας και εστίασης προς τους ηθοποιούς.

Συντελεστές παράστασης

Κείμενο : Δημοσθένης Μισιτζής 

Σκηνοθεσία : Φίλιππος Σοφιανός

Ηθοποιοί: Φίλιππος Σοφιανός, Κώστας Χαλκιάς, Ματθίλδη Μαγγίρα, Όλγα Αλεξανδροπούλου και Άρης Tσαμπαλίκας. Τα σκηνικά και κοστούμια επιμελείται ο Γιάννης Μετζικώφ.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ