“ΤΡΩΑΔΕΣ” από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας στο Διαβολίτσι την Πέμπτη 25 Ιουνίου

Η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας παρουσιάζει το εμβληματικό έργο του Ευριπίδη ΤΡΩΑΔΕΣ την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019, ώρα 21.00 στο Διαβολίτσι (θέατρο Σταθίας Κωνσταντακοπούλου), με είσοδο Ελεύθερη για το κοινό συμμετέχοντας για ενδέκατη φορά στις καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στη μνήμη του Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου. 
. 
Η συμμετοχή  στις εκδηλώσεις στο Διαβολίτσι συνεχίζεται και την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019, ώρα 21,00 με την παρουσίαση της παράστασης κουκλοθέατρου με  το έργο του Σέργιου Σοφικίτη “Το νησί των Συναισθημάτων”, μια ιστορία από το βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι “ο δρόμος των δακρύων”, πάλι με Είσοδο Ελεύθερη για το κοινό.  
Ως προς την παράσταση “ΤΡΩΑΔΕΣ” η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά όλους, όσοι συνέβαλαν στο ανέβασμα αυτής της συγκλονιστικής παράστασης του αρχαίου δράματος:

*το Θανάση Βαλτινό για την προσφορά του κειμένου

*το Χρήστο  Λεοντή για την προσφορά της μουσικής της παράστασης

*τη  ΦΑΡΙΣ

*το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας

*τη Μαρία Κρόμπα για την προσφορά  χώρου για τις πρόβες μας

*τους χορηγούς επικοινωνίας , στους οποίους συγκαταλέγονται ο Έμφασις 91.8Life fm 88EnterMessinia.grEnterMessinia TV 

Υπόθεση: Το έργο αυτό του Ευριπίδη παρακολουθεί την τύχη των γυναικών της Τροίας, αφού η πόλη τους είχε λεηλατηθεί, οι άντρες τους είχαν σκοτωθεί και οι οικογένειές τους που απέμειναν πρόκειται να παρθούν ως σκλάβες. Ξεκινά με τους θεούς Αθηνά και Ποσειδώνα να αναζητούν τρόπους για να τιμωρήσουν τον Ελληνικό στρατό, για την απαγωγή της Κασσάνδρας, μεγαλύτερης κόρης του Βασιλιά Πρίαμου και της Βασίλισσας Εκάβης.

Οσα ακολουθούν δείχνουν πόσο οι Τρωαδίτισσες έχουν υποφέρει.Ο Έλληνας Ταλθύβιος φτάνει για να πει στην εκθρονισμένη βασίλισσα Εκάβη τι περιμένει αυτή και τα παιδιά της. Την Εκάβη θα την πάρει ο Οδυσσέας και η κόρη της Κασσάνδρα προορίζεται να γίνει παλλακίδα του νικητή Αγαμέμνονα.  Φθάνει η χήρα πριγκίπισσα Ανδρομάχη και η Εκάβη μαθαίνει από αυτήν ότι η νεότερη κόρη της Πολυξένη έχει σκοτωθεί θυσιαζόμενη στον τάφο του Αχιλλέα. Στην Ανδρομάχη έλαχε να γίνει παλλακίδα του γιου του Αχιλλέα Νεοπτόλεμου και φοβερότερα νέα πρόκειται να φτάσουν για τη βασιλική οικογένεια. Ο Ταλθύβιος διστακτικά την πληροφορεί ότι το βρέφος της, ο Αστυάνακτας, έχει καταδικασθεί σε θάνατο.

Η Ελένη, αν και όχι γυναίκα της Τροίας, αναμένεται να υποφέρει εξ ίσου. Ο Μενέλαος θα την πάρει μαζί του στην Ελλάδα, όπου την περιμένει καταδίκη σε θάνατο. Η Ελένη εκλιπαρεί το σύζυγό της να της χαρίσει τη ζωή και αυτός φαίνεται αποφασισμένος να τη σκοτώσει, αλλά ο χορός γνωρίζει ότι θα την αφήσει να ζήσει και θα την πάρει μαζί του. Οχι μόνο αποκαλύπτεται στο τέλος του έργου ότι ζει, αλλά στην Οδύσσεια ο Τηλέμαχος θα μάθει πως η μυθική ομορφιά της Ελένης της χάρισε τη συγχώρεση.

Στο τέλος ο Ταλθύβιος επιστρέφει φέρνοντας μαζί του το πτώμα του μικρού Αστυάνακτα πάνω στην ασπίδα του Εκτορα. Επιθυμία της Ανδρομάχης ήταν να θάψει η ίδια το παιδί της, εκτελώντας τις πρέπουσες τελετουργίες σύμφωνα με τα έθιμα της Τροίας, αλλά το πλοίο της είχε ήδη αναχωρήσει. Ο Ταλθύβιος δίνει το άψυχο σώμα στην Εκάβη, που προετοιμάζει το σώμα του εγγονού της για την ταφή, πριν τελικά αναχωρήσουν με τον Οδυσσέα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Απόδοση  Θανάσης Βαλτινός

Μουσική  Χρήστος Λεοντής

Σκηνοθεσία Δέσποινα Α. Δρεπανιά
Σκηνικά        Κατερίνα Μηλιαρέση

Κοστούμια-μάσκες-κατασκευές: Βενετσάνος Μπαλόπουλος

Μουσική Διδασκαλία: Κατερίνα Πετρουλάκη

Αφίσα, φωτογράφιση, βίντεο: Νίκος Τζαβάρας

Τεχνική υποστήριξη Φως-Ηχος: Χρήστος Συκάς

Στην κατασκευή κουστουμιών βοήθησαν: Λέττα Πετρουλάκη, Πόπη Μαυρέα, Ντίνα Τσαπάκη, Ελένη Χριστοπούλου

ΔΙΑΝΟΜΗ

ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ                                          Τάσος Κανελλόπουλος / Μιχάλης Κατσαρέας

ΑΘΗΝΑ                                                     Μυρτώ Βαλμά

ΕΚΑΒΗ                                                       Γιώτα Βασιλειάδη

ΤΑΛΘΥΒΙΟΣ                                             Κώστας Αδαμόπουλος

ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ                                            Νικολέτα Βασιλοπούλου

ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ                                         Φρόσω Ανδριώτη

ΑΣΤΥΑΝΑΚΤΑΣ                                       Κυριάκος Μαρκόπουλος

ΜΕΝΕΛΑΟΣ                                             Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος

ΕΛΕΝΗ                                                       Νίκη Πελεκούδα

ΤΡΩΑΔΕΣ

Αλεξάνδρα-Δήμητρα Κολοκοτρώνη  –  Ρουμπίνη-Μαρία Αγγουρά- Γεωργία Δημητρακοπούλου –  Ιωάννα Κουτέλα – Στέλλα Φουντέα – Γιολάντα Μιτακίδη –

Φρόσω Ανδριώτη- Μυρτώ Βαλμά- Νικολέτα Βασιλοπούλου- Κατερίνα Δερβίση- Κατερίνα Κασσάκου- Λέλα Νικολούδη- Νίκη Πελεκούδα- Αναστασία Πετροπούλου- Σταυρίνα Σαχλά

ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ

Δημήτρης Γκόνης, Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος, Τάσος Κανελλόπουλος, Μιχάλης Κατσαρέας, Μάριος Σαρρής, Παναγιώτης Τσίμπουρης, Γιώργος Χρονόπουλος

 

    

        

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ