«Μία χώρα 200 χρόνια μετά» του Ανδρέα Φλουράκη από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας

Μετά την πρώτη επιτυχημένη συνεργασία της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας με το σημαντικό συγγραφέα Ανδρέα Φλουράκη και το έργο του, «Ρομπέν των Δασών»,  παρουσιάζει ξανά στο κοινό της Καλαμάτας μια ενδιαφέρουσα θεατρική πρόταση του ίδιου συγγραφέα, με το  έργο «Μία χώρα 200 χρόνια μετά» σε σκηνοθεσία της Γιώλικας  Πουλοπούλου!

Η παράσταση ανεβαίνει την Παρασκευή 12 έως Κυριακή 14 Απριλίου 2024,στις 21:00 στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας. Μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση με αφορμή τα διακόσια χρόνια από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Η παράσταση πραγματοποιείται με τη στήριξη και τη συνεργασία της Φιλαρμονικής , της προέδρου Κυρίας Μαρίας Μπαρούνη και του Μαέστρου κυρίου Κώστα Νικολέα.

Τι έγινε λοιπόν διακόσια χρόνια πριν;

Ποιοι είναι οι ήρωες του χθες και ποιοι του σήμερα; Τι πιστεύουν οι σημερινοί νέοι ότι είναι; Τι είναι η Xάρτα του Ρήγα; Γιατί δεν ζωγράφισε την Σφαγή της Χίου ένας Έλληνας ζωγράφος; Υπάρχουν πολλοί Θούριοι; Ποιος σχεδίασε την ελληνική σημαία; Τι άκουγε ο Σολωμός από τον βράχο της Ζακύνθου εκτός από τους κανονιοβολισμούς του Μεσολογγίου; Μήπως ο Βύρωνας ήρθε στην Ελλάδα για τουρισμό; Εκτός από την Μπουμπουλίνα και τη Μαντώ υπήρχαν άλλες επαναστάτριες; Γιατί κρυβόταν ο Κάλβος; Τι γλώσσες μιλούσαν οι Έλληνες τότε και τι τώρα; Τι έχει γίνει σε αυτή τη χώρα τα τελευταία διακόσια χρόνια; Το καινούργιο έργο του Ανδρέα Φλουράκη (μετά το «Θέλω μια χώρα») μιλάει με μαύρο χιούμορ για το πώς οι σημερινοί Έλληνες διαχειρίζονται τη νεότερη ιστορία τους αλλά και για το πώς την δημιουργούν.

Η υπόθεση του έργου

Όταν η εκδήλωση για τα διακόσια χρόνια από την επανάσταση ακυρώνεται, μια ομάδα θεατών ανεβαίνουν στη σκηνή να διαμαρτυρηθούν και δεν λένε να φύγουν. Τσακώνονται, τα βρίσκουν, τραγουδούν, παίζουν παιχνίδια, εξομολογούνται, χορεύουν… Στο τέλος αποφασίζουν να κάνουν όλοι μαζί μια γιορτή, γιατί, ότι κι αν πιστεύουμε, όσο διαφορετικοί κι αν είμαστε, κάποια γεγονότα έχει σημασία να τα μοιραζόμαστε.

Για αυτό στην προσπάθεια να καταλάβουν τι σημαίνουν αυτά τα 200 χρόνια ύπαρξης του ελληνικού κράτους, θα χρησιμοποιήσουν στοιχεία αυτής της διαδρομής: θα σχολιάσουν περιστατικά, θα διανύσουν εποχές, θα μνημονεύσουν πρόσωπα και στιγμές, θα συλλογιστούν το σήμερα και θα οραματιστούν το αύριο. Με φόντο την επέτειο των 200 χρόνων θα πειραματιστούν σε μια ανοιχτή σκηνική σύνθεση, η οποία κινησιολογικά, μουσικά και υποκριτικά θα έχει αφετηρία της, το από τότε μέχρι σήμερα, την σύζευξη του παραδοσιακού με το σύγχρονο, την ‘μετάλλαξη’ του παλιού σε επίκαιρο.

Η γιορτή των 200 χρόνων της ίδρυσης του ελληνικού κράτους παρουσιάζει ιδιαιτερότητες, αντιφάσεις, αντιθέσεις. Περιέχει αλήθειες αλλά και αστικούς μύθους ή ζωτικά ψεύδη, απαραίτητα για την ισχυροποίηση των δεσμών ενός έθνους. Όταν αυτά μεταξύ τους ισορροπήσουν μέσω μιας ώριμης αυτοκριτικής, τότε μπορούμε να μιλάμε για μια “ενήλικη” χώρα.

Σε κάθε περίπτωση η  επέτειος από την επανάσταση είναι εδώ και αποζητά την προσοχή μας. Για αυτό το λόγο η παράσταση έχει τον χαρακτήρα μιας αληθινής γιορτής, στην οποία όλοι μαζί, ηθοποιοί και θεατές, θα μοιραστούν αυτές τις στιγμές.

Οι Συντελεστές της παράστασης είναι:

Θεατρικό κείμενο: Ανδρέας Φλουράκης

Σκηνοθεσία: Γιώλικα Πουλοπούλου

Σκηνογραφία- κοστούμια: Βενετσάνος Μπαλόπουλος, Λέττα Πετρουλάκη

Μουσική επιμέλεια: Γιώλικα Πουλοπούλου

Τεχνική υποστήριξη: Γιώργος Ηλιόπουλος, Χρήστος Συκάς

Αφίσα- φωτογραφίες- βιντεοσκόπηση: Νίκος Τζαβάρας

Παίζουν οι 12 φοιτητές:

Ευαγγελία Τζαβέλλα, Χρήστος Αλεφαντζής, Βενετία Σύρκου, Μυρτώ Πλατσή, Υρώ Αντωνοπούλου, Κατερίνα Κριθαρούλα, Μιχάλης Κραουνάκης, Ηλίας Τζουβάρας, Φωτεινή Μπενοβία, Μαριάντα Καραμέρου, Σωτηρία Βόντα, Κατερίνα Μεταξά.

Ευχαριστούμε θερμά:

-Το συγγραφέα κύριο Ανδρέα Φλουράκη για την προσφορά του υπέροχου κειμένου

-Την  πρόεδρο κυρία Μαρία Μπαρούνη για τη στήριξη

-Το Μαέστρο κύριο Κώστα Νικολέα για τη συνεργασία

– Όλους όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση και επιτυχία της παράστασης

Η Πρόεδρος και το Δ.Σ. της ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Χορηγοί Επικοινωνίας : Έμφασις 91.8Life fm 88EnterMessinia.gr – EnterMessinia TV

 

 

 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ