Ασθενής με καρκίνο του προστάτη απέκτησε ανεξέλεγκτη ιρλανδική προφορά – Τι είναι το σύνδρομο FAS

Πολλοί από εμάς έχει τυχεί να ακούσουμε μια είδηση για κάποιον ασθενή που ξυπνάει από κώμα και μιλάει μια ξένη γλώσσα την οποία δεν γνώριζε πριν.

Η περίπτωση ενός 50χρονου άνδρα από τη Βορεια Καρολίνα είναι λίγο διαφορετική.

Σύμφωνα με το British Medical Journal, ο Αμερικανός ανέπτυξε μια «ανεξέλεγκτη» ιρλανδική προφορά αφού διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη παρόλο που δεν είχε επισκεφτεί ποτέ την Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο 50χρονος Αμερικανός πιθανότατα είχε προσβληθεί από το σύνδρομο ξένης προφοράς (FAS).

Όπως γράφει το BBC, η υπόθεση μελετήθηκε και αναφέρθηκε από κοινού από το Πανεπιστήμιο Duke στη Βόρεια Καρολίνα και το Κέντρο Ουρολογικών Ερευνών της Καρολίνας στη Νότια Καρολίνα.

Αρκετές παρόμοιες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο σύμφωνα με την έκθεση, πρόκειται για την πρώτη περίπτωση FAS σε ασθενή με καρκίνο του προστάτη και η τρίτη σε ασθενή με κακοήθεια γενικότερα.

Πολλά από τα χαρακτηριστικά ταυτοποίησης του άνδρα, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος και της εθνικότητάς του, δεν συμπεριλήφθηκαν στην έκθεση.

Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι έζησε στην Αγγλία στα 20 του και είχε φίλους και μακρινά μέλη της οικογένειας από την Ιρλανδία. Αλλά προσθέτουν ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχε μιλήσει με αυτήν την ξένη προφορά.

«Η προφορά του ήταν ανεξέλεγκτη, υπήρχε σε όλα τα περιβάλλοντα και σταδιακά έγινε επίμονη», αναφέρουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, προσθέτοντας ότι εμφανίστηκε 20 μήνες μετά τη θεραπεία του.

Ακόμη και όταν η κατάστασή του επιδεινώθηκε, η ξένη προφορά τον συνόδευσε έως τον θάνατό του.

Κατά την έκθεση, ο συγκεκριμένος ασθενής δεν παρουσίασε κάποια ανωμαλία σε νευρολογικές εξετάσεις ή σε μαγνητική τομογραφία ενώ δεν είχε καποιο ιστορικό ψυχιατρικής νόσου.

«Παρά τη χημειοθεραπεία, ο νευροενδοκρινικός καρκίνος του προστάτη του προχώρησε με αποτέλεσμα πολυεστιακές εγκεφαλικές μεταστάσεις και μια πιθανή παρανεοπλασματική ανιούσα παράλυση που οδήγησε στο θάνατό του», αναφέρεται στην έκθεση.
Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι η αλλαγή αυτή προκλήθηκε από μια κατάσταση που ονομάζεται παρανεοπλασματική νευρολογική διαταραχή (PND).

 
Το PND συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών με καρκίνο επιτίθεται σε μέρη του εγκεφάλου τους, καθώς και σε μύες, νεύρα και νωτιαίο μυελό.

Άλλα άτομα που έχουν υποστεί FAS περιέγραψαν στο BBC το ανησυχητικό συναίσθημα του να ακούς μια φωνή στο σπίτι και να μην την αναγνωρίζεις.

Το 2006, η Βρετανίδα Linda Walker υπέστη εγκεφαλικό και ανακάλυψε ότι η προφορά της από το Νιουκασλ (Geordie) είχε αντικατασταθεί από μια φωνή που ακούγονταν από την Τζαμάικα.

Μία από τις πρώτες περιπτώσεις που αναφέρθηκαν με FAS ήταν το 1941 όταν μια νεαρή Νορβηγίδα ανέπτυξε γερμανική προφορά αφού χτυπήθηκε από σκάγια βόμβας κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Με αποτέλεσμα μάλιστα, οι ντόπιοι να την αποφεύγουν γιατί νόμιζαν πως ήταν κατάσκοπος των Ναζί.

ieidiseis.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ