Κορονοϊός: Πότε θα ανοίξουν τα καταστήματα – Πρώτα στη λίστα κομμωτήρια και οπτικά

Αυτό που είναι ήδη γνωστό είναι πως μέχρι στιγμής είναι πως οι αποφάσεις θα ληφθούν στα μέσα Απριλίου. Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφέρθηκε στην άρση των περιοριστικών μέτρων η οποία ισχύει μέχρι τις 27 Απριλίου. Πότε θα ανοίξουν τα καταστήματα.

Αν τα μέτρα τηρηθούν και δοθεί το πράσινο φως από τους επιστήμονες, τότε δεν αποκλείεται, σύμφωνα με Τα Νέα, την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου να δούμε την πρώτη σταδιακή εφαρμογή κάποιων –και σίγουρα όχι όλων – των μέτρων.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα Των Νέων,πιθανότατα πρώτα να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα, ανάμεσα σε αυτά τα οπτικά και τα κομμωτήρια, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα ανεβάσουν ρολά τα καταστήματα εστίασης και σε τρίτο τα πολυκαταστήματα.

Σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, στόχος είναι να καταργηθούν η αποστολή SMS αφού φυσικά πρώτα ανοίξουν κάποιες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με όσα ο είπε ο Πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη που είχε με σπουδαίους Έλληνες αθλητές, η άθληση θα είναι από τις πρώτες δραστηριότητες που θα επιτραπούν όταν ξεκινήσει η χαλάρωση της καραντίνας.

Τέλος σε ότι αφορά την μετακίνηση των πολιτών το πιο πιθανό σενάριο είναι να επιτραπεί πρώτα η μετακίνηση μέσα στις πόλεις και σε δεύτερο χρόνο στην επαρχία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο Open, ανέφερε ότι «δεν είμαστε αστυνομοκρατούμενο κράτος. Βασιζόμαστε στην πειθώ», μία τοποθέτηση που αποτυπώνει το κλίμα που επικρατεί στο Μαξίμου. Από την κυβέρνηση, εξάλλου, σε κάθε ευκαιρία γίνεται σαφές ότι δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων.
Η κρίσιμη περίοδος που θα κρίνει τα πάντα

Πάντως ο άμεσος στόχος που θέλει να επιτύχει η κυβέρνηση είναι η κατάσταση να παραμείνει ελεγχόμενη και να μην υπάρξει χαλάρωση από την πλειονότητα των πολιτών τς ημέρες του Πάσχα.

Ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται ακόμη πως θα ισχύσει η απαγόρευση της κυκλοφορίας Ι.Χ. το Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα, παρ’όλο που η πρόταση υπάρχει στο τραπέζι. Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για την εικόνα που θα επικρατήσει στις εκκλησίες από την Μεγάλη Πέμπτη ως το Μεγάλο Σάββατο και το βράδυ της Ανάστασης και προαναγγέλλεται ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι και θα ενισχυθούν οι περιπολίες.

Σύψας: Τα μέτρα να τηρηθούν με θρησκευτική ευλάβεια

Πολύ κρίσιμη θεωρείται η Μεγάλη Εβδομάδα για την πορεία του κοροναϊου στην Ελλάδα.

Κι αυτό για δύο λόγους, όπως εξηγεί στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο κ.Νίκος Σύψας, λοιμωξιολόγος, μέλος της Επιτροπής για τον κοροναϊο.

O πρώτος λόγος, είναι ότι διανύουμε περίοδο κορύφωσης της επιδημίας, επομένως από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται ύφεση.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο αυτή η εβδομάδα είναι κρίσιμη, έχει να κάνει με την περίοδο και τις συνήθειες του Πάσχα. Αν δεν προσέξουμε και δεν τηρηθούν τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια, τότε μπορεί να δούμε έξαρση του κοροναϊου, προειδοποιεί ο κ. Σύψας.

Αν ο κόσμος δεν ακολουθήσει τα περιοριστικά μέτρα και δούμε μεγάλες παρέες σε κλειστό χώρο, τότε αυξάνει ο κίνδυνος διασποράς του ιού στην κοινότητα. Τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα θα φανούν μετά από 10-15 ημέρες.

«Αυτό σημαίνει ότι τον Μάιο θα δούμε να ανεβαίνουν πάλι τα κρούσματα του κοροναϊου στην Ελλάδα», προειδοποίησε μεταξύ άλλων ο κ. Σύψας.

Προανήγγειλε δε ενημερωτική καμπάνια για τους σωστούς τρόπους χρήσης της μάσκας.

Τσιόδρας: Τα κριτήρια που θα οδηγήσουν στην άρση των μέτρων

Μείωση μεταδοτικότητας, αντοχή του συστήματος υγείας, έλεγχος εστιών αναζωπύρωσης και η καταγραφή της ανοσίας είναι οι βασικοί παράμετροι για την σταδιακή άρση των μέτρων.

Όπως επεσήμανε χθες ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κ. Σωτήσης Τσιόδρας, δεν περιμένει να δει μηδέν κρούσματα για να χαλαρώσεις τα μέτρα.

Πρώτο κριτήριο είναι η μεταδοτικότητα για άρση των μέτρων. Ο κύριος αριθμητικός δείκτης για τον υπολογισμό είναι το R0 που αντιπροσωπεύει το μέσο αριθμό ανθρώπων που θα κολλήσουν τη νόσο από έναν άνθρωπο.

Η δεύτερη παράμετρος είναι η αντοχή του συστήματος υγείας,

ενώ το τρίτο είναι ο προσεκτικός έλεγχος εστιών αναζωπύρωσης του ιού, ο οποίος συνδέεται και άμεσα με την εμφάνιση η όχι πολλών κρουσμάτων.
Τέλος το τέταρτο είναι φυσικά η ανοσία, για την οποία οι επιστήμόνες κάθε μέρα γνωρίζουν και κάτι καινούργιο «Όλοι λένε ότι υποκαταγράφουμε τον ιό αρκετές κλίμακες, αλλά κανείς δεν έχει δεδομένα. Και αυτά τα δεδομένα μπορεί να διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Και είναι τεράστια η ετερογένεια της νόσου, αυτή τη στιγμή, σε όλη την Ευρώπη. Θα το έχετε δει, θα το έχετε παρακολουθήσει» σημειώνει εδώ ο κ. Τσιόδρας.
Χαρδαλιάς: Οι επιλογές μας θα καθορίσουν τις εξελίξεις

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επέστησε την προσοχή των πολιτών αυτή την εβδομάδα, την οποία χαρακτήρισε ως την πλέον κρίσιμη.

«Οι επιλογές μας θα καθορίσουν τις εξελίξεις και θα καθορίσουν το πόσο γρήγορα και «αν θα μπορέσουμε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας είπε και πρόσθεσε: «Αν κάποιοι θέλουν να πάρουν την ευθύνη να επιστρέψουμε στην αρχή ας το πράξουν».
Το σχέδιο της Κομισιόν για άρση του lockdown στην Ευρώπη

Τον χάρτη για την προετοιμασία μιας συντονισμένης εξόδου από περιοριστικά μέτρα και την αποφυγή λαθών που μπορεί να οδηγήσουν πίσω στην έναρξη της πανδημίας του νέου κοροναϊου παρουσίασε η Κομισιόν.

Οι συστάσεις αναμενόταν να ανακοινωθούν την περασμένη εβδομάδα, αλλά η στιγμή κρίθηκε πρόωρη, και η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέβαλε τη συνέντευξη Τύπου της για σήμερα Τετάρτη.

Αυτός ο οδικός χάρτης θέτει τρία κριτήρια εξόδου: μια παρατεταμένη μείωση της εξάπλωσης του ιού, ένα σύστημα υγείας επαρκώς εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσει μια αύξηση των λοιμώξεων μετά την άρση των μέτρων και επαρκή ικανότητα διεξαγωγής τεστ.

Η ευρωπαϊκή εκτελεστική αρχή επιμένει στον συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών. Η αρχή της επιδημίας είχε οδηγήσει σε διάσπαρτα εθνικά μέτρα, είτε αυτά αφορούσαν το κλείσιμο συνόρων, είτε την απόφαση ορισμένων χωρών, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, να απαγορεύσουν εξαγωγή προστατευτικού εξοπλισμού, προτού επιτευχθεί τελικά μια αλληλέγγυα στάση.

Με σκοπό τον τερματισμό των μέτρων απομόνωσης, η Επιτροπή τονίζει ιδίως τη σημασία των εφαρμογών κινητών τηλεφώνων για ανίχνευση, οι οποίες «μπορούν να βοηθήσουν στη διακοπή των αλυσίδων μετάδοσης της μόλυνσης γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα από ό,τι τα μέτρα του περιορισμού». Πρέπει να βασίζονται «στη συγκατάθεση του χρήστη και να σέβονται πλήρως τους κανόνες της ΕΕ για το απόρρητο και τα προσωπικά δεδομένα», αναφέρει η Επιτροπή, που έχει ετοιμάσει μια «εργαλειοθήκη» σχετικά με αυτό το θέμα..

Η πρόταση για ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι και υπάρχουν πιθανότητες να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση εάν κριθεί απαραίτητο, όμως αποτελεί την τελευταία λύση προκειμένου ν’ αποτραπούν μετακινήσεις και συγχρωτισμός που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα ως προς την εξέλιξη της επιδημιολογικής καμπύλης.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ