Στην… εντατική οι χημειοθεραπείες! Δυο μήνες κράτησε το «όνειρο» στην Καλαμάτα για τους καρκινοπαθείς…

Aφημένοι στο… έλεός τους, είναι οι εκατοντάδες καρκινοπαθείς της Μεσσηνίας, καθώς το «όνειρο» της Μονάδας Χημειοθεραπειών, διήρκεσε… βίαια δύο μήνες, δίνοντας τη θέση του, στον απόλυτο εφιάλτη! Η Μονάδα, ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 29 Ιανουαρίου και λιγότερο από δύο μήνες μετά, έμεινε «ξεκρέμαστη» από ογκολόγο, αφού ο έως τότε, επικουρικός γιατρός, Σταύρος Περουκίδης, διορίστηκε μόνιμος, στο Νοσοκομείο της Τρίπολης και αποχώρησε!

Το πρόβλημα, είναι πολύ πιο σοβαρό για τους ασθενείς που πρόλαβε να παρακολουθήσει ο κ. Περουκίδης, οι οποίοι πλέον δεν έχουν θεράποντα ιατρό και κανένας δεν αναπληρώνει! Οι ασθενείς αυτοί, οι οποίοι ένιωσαν μαζί με τους δικούς τους ανθρώπους, τυχεροί, επειδή θα είχαν εν έτει 2018, τη δυνατότητα να μην… ξενιτεύονται πια –άλλωστε πολλοί δε δύνανται να το κάνουν- για να τύχουν του δικαιώματος της πρόσβασης, στη δημόσια υγεία, βρέθηκαν τελικά, σε δυσμενέστερη θέση από όσους, όλα αυτά τα χρόνια, πήγαιναν στην Πάτρα ή στην Αθήνα, για να παλέψουν με την… επάρατη νόσο! Εκείνοι που ξενιτεύονταν, αν μπορούσαν να το κάνουν, γνώριζαν εξαρχής, πως θα πάνε σε κάποιο Νοσοκομείο, θα τους παρακολουθούν οι εκεί ογκολόγοι, θα κάνουν ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία, εξετάσεις και όλα όσα τους προτρέπουν οι ειδικοί. Έσφιγγαν… τα δόντια, μάζευαν τις λιγοστές τους δυνάμεις, έμεναν σε συγγενείς, φίλους ή ξενοδοχεία, πηγαινοέρχονταν, κάποτε από τους κακοτράχαλους και επικίνδυνους εθνικούς δρόμους, πρόσφατα από τις νέες εθνικές οδούς με τα πολλά διόδια και γύριζαν νικητές ή νικημένοι, στα σπίτια τους!
Αυτοί όμως, που πρόλαβαν την πολυδιαφημισμένη λειτουργία της Μονάδας Χημειοθεραπειών στην Καλαμάτα, στην οποία ογκολόγος υπήρξε μόνο για δύο μήνες, είναι πραγματικά στο… έλεός τους, καθώς όταν ολοκληρωθεί για παράδειγμα το σχήμα των χημειοθεραπειών και υποβληθούν σε νέα αξονική τομογραφία, τα πάντα παγώνουν! Τι κάνει; Ψάχνει στην Τρίπολη να βρει τον κ. Περουκίδη ή πάει στην Αθήνα και την Πάτρα για να τους εξετάσει εκεί γιατρός και να αποφασιστεί το αβέβαιο μέλλον τους, καθώς δεν υπάρχει όχι μόνο αναπληρωτής, αλλά ούτε ένας άνθρωπος να στείλει ηλεκτρονικά έστω, τις εξετάσεις στον κ. Περουκίδη που κάποτε παρακολούθησε αυτούς τους ασθενείς ή στους ογκολόγους που ενδεχομένως τους είχαν στην αρχή της περιπέτειάς τους, παρακολουθήσει στην Αθήνα ή την Πάτρα, για να δουν τι θα κάνουν!

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΑΙ Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

Για κάποιο διάστημα, στο πλαίσιο της προσπάθειας να… βγει προς τα έξω, πως το Νοσοκομείο της Καλαμάτας είναι ένα πραγματικό στολίδι και ικανό να αποτελέσει το υγειονομικό κέντρο  της Περιφέρειας Πελοποννήσου, «διαχεόταν» η πληροφορία, ότι τον κ. Περουκίδη, αναπλήρωνε ο αιματολόγος Γιάννης Αδαμόπουλος, ο οποίος χθες, στο πλαίσιο του πρώτου, από μια σειρά ρεπορτάζ της «Φ», που θα ακολουθήσουν για το μείζον αυτό θέμα, δήλωσε σε όλους τους τόνους πως δεν αναπληρώνει κανέναν!
Η… ξενοδοχειακή υποστήριξη, τα μηχανήματα, τα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, τα χρήματα για εξοπλισμό μέσω ΕΣΠΑ με τις «ευλογίες» και του Καλαματιανού αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, δεν αποδεικνύονται ικανά να υποκαταστήσουν τον παράγοντα «άνθρωπος», με πολλούς καρκινοπαθείς να ταλαιπωρούνται όσο ποτέ! Αλήθεια, τι απαντά κανείς σε καρκινοπαθή σε τελικό στάδιο, ημιπληγικό λόγω της μετάστασης, στον οποίο λένε στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας: «Πήγαινε στην Αθήνα ή στην Τρίπολη ή σε ιδιώτη να σε δει ογκολόγος και να σου πει τι να κάνεις»; Τι του απαντάς, όταν σε ρωτά: «Γιατί πάμε με το αυτοκίνητο ξανά στην Αθήνα»; Τι είναι τελικά η δημόσια δωρεάν υγεία και ποιος πραγματικά, έχει πρόσβαση σε αυτή; Ρητορικά τα ερωτήματα, αφού η απάντησή τους, αποτελεί… κοινό μυστικό στην Ελλάδα, πόσο μάλλον… στην Ελλάδα της κρίσης!

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ