Με γουρουνοπούλα και «κάθοδο» στη θάλασσα τιμήθηκε η γιορτή της Αναλήψεως στην Καλαμάτα

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Ανάληψη του Χριστού στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ιερό Ναό στην παραλία της Καλαμάτας.

Την πανηγυρική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από ιερείς της πόλης.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε πάνδημη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Αναλήψεως, καθώς και Τμήματος Τιμίου Ξύλου, το οποίο βρίσκεται φιλοξενούμενο στο Ναό για προσκύνημα εκ της Ιεράς Μονής Βουλκάνου. Την Ιερά Εικόνα έφεραν επ’ ώμοις άνδρες του Λιμενικού Σώματος.

Στον εορτασμό συμμετείχε πλήθος πιστών, εκπρόσωποι τοπικών αρχών, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Σαράντα ημέρες, συμπληρώθηκαν, από την Ανάσταση του Χριστού, ο οποίος ανελήφθη στους ουρανούς, κι έτσι, έκλεισε ο… κύκλος του Πάσχα. Τα έθιμα που αναβίωσαν και φέτος πολλά, αφού αρχικά, σε όποιο σπίτι είχαν μείνει δάφνες και λουλούδια από το Πάσχα, κάηκαν, ενώ όσοι έχουν χάσει δικούς τους ανθρώπους, πήγαν στο νεκροταφείο, άναψαν κεριά και έφτιαξαν κόλλυβα και πίτες, για τη συγχώρηση και ανάπαυση των νεκρών τους. Χθες, αν και ο καιρός δεν ήταν ιδανικός, έγινε και «η κάθοδος στη θάλασσα», καθώς η γιορτή της Αναλήψεως είναι η πρώτη μέρα του καλοκαιριού, που ο λαός της υπαίθρου επιτρέπει στον εαυτό του να βουτήξει στο νερό για κολύμπι. Όσοι δεν βούτηξαν, σήκωσαν τα μπατζάκια, πάτησαν στην ακροθαλασσιά και κάνοντας πρώτα τον Σταυρό τους, μέτρησαν με τις φούχτες του, 40 κύματα, όσες είναι οι μέρες από το Πάσχα. Οι νοικοκυρές πήραν μαζί τους μπουκάλια και ράντισαν το σπίτι με αυτό το νερό, λέγοντας: «Οπως ανελήφτηκε ο Χριστός, έτσι να ανεληφτή από το σπίτι μας κάθε κακό. N’ ανεληφτή η κακογλωσσιά, η αρρώστια και το κακό μάτι», ενώ φύλαξαν το νερό, να το έχουν όλο τον χειμώνα για γιατρικό, σε πρήξιμο ή δάγκωμα ή βάσκαμα ή αρρώστια. Κάποιοι, σε συνέχεια του εθίμου που έρχεται από τη Μικρά Ασία, έψαξαν στα ρηχά, να βρουν μια πέτρα με βρύα, την περίφημη «πέτρα μαλλιαρή». Όποιος την βρήκε την πήρε σπίτι του, ως φορέα ευτυχίας! H πέτρα αυτή, σύμφωνα με τον γνωστό, παλιό, Έλληνα λαογράφο, Δημήτρη Λουκάτο, με το ρίζωμα και τη βλάστησή της μέσα στη θάλασσα, συμβολίζει όλη τη δύναμη και την ουσία του θαλασσινού στοιχείου που, κατά τον Ευριπίδη, (Ιφιγένεια, η εν Ταύροις, 1193) «κλύζει πάντα τ’ ανθρώπων κακά!». Είναι δηλαδή η θάλασσα, καθαρτική και ανανεωτική, ιδιαίτερα την ημέρα της Αναλήψεως, όταν με την παρουσία του Χριστού στους αιθέρες, ουρανός και θάλασσα έχουν αγιασθεί».

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ… ΓΟΥΡΟΥΝΟΠΟΥΛΑΣ ΘΡΙΑΜΒΕΥΣΕ ΚΑΙ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Τα έθιμα ωστόσο, δεν σταματούν εκεί… Αν δεν κάνατε μπάνιο χθες, αν δεν σας «χτύπησαν» τα 40 κύματα, αν δεν βρήκατε «μαλλιαρή» πέτρα, σίγουρα, Μεσσήνιοι και ειδικότερα Καλαματιανοί, θα φάγατε την παραδοσιακή γουρουνοπούλα, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μεγάλη αυτή γιορτή. «Όπως κάθε χρόνο, καλά κρατεί το έθιμο! Όπου υπάρχει γωνία, καφενείο, μαγαζί, πουλάνε γουρουνοπούλα», ανέφερε μιλώντας στη «Φ» ο Κώστας Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ευχήθηκε σε όλους, «χρόνια πολλά» και με την εμπειρία που έχει, κάλεσε τους καταναλωτές να επιλέγουν καλά ψημένη γουρουνοπούλα, τονίζοντας πως λόγω της κρίσης, οι περισσότεροι επέλεξαν και φέτος, μικρά κομμάτια, κάτω από κιλό, απλώς για τη… γεύση και το καλό!

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ