4,5 εκατ. ευρώ για την ύδρευση στη Μεσσηνία. Εντάχθηκαν τρία σημαντικά έργα σε Καλαμάτα, Μεσσήνη, Πύλο…

Το Δήμο Πύλου – Νέστορος, αφορά μόνο από τη Μεσσηνία, ο «μποναμάς» Σκουρλέτη, για την αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκλήθηκαν στις υποδομές από θεομηνίες, αλλά και έργα υποδομών για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών, ανταποκρινόμενος στα αιτήματα που υπέβαλαν Δήμοι της χώρας, ενέκρινε έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις συνολικού ποσού ύψους 1.520.000 ευρώ, με τον εν λόγω Δήμο της Μεσσηνίας, να παίρνει τα λιγότερα από τους 7 συνολικά, καθώς επιχορηγείται με 90 χιλ. ευρώ. Το υπουργείο, θα χρεωθεί το ενάμιση σχεδόν εκατ. ευρώ στο λογαριασμό του στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αποκλειστικά για έργα αποκατάστασης των ζημιών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

88,6 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΙΤΣΗ    

Η κυβέρνηση, πέραν των χρημάτων αυτών, ενισχύει τους Δήμους και στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των προβλημάτων ύδρευσης. Συγκεκριμένα, ο Μεσσήνιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ενέκρινε έργα ύψους 88,6 εκατ. ευρώ στους ΟΤΑ για την αναβάθμιση των δικτύων ύδρευσης και τον περιορισμό των διαρροών. Όπως επισημαίνεται μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της αξιολόγησης και της εξέτασης των ενστάσεων για την δράση  «Αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης και περιορισμός διαρροών», δικαιούχοι, είναι 71 Δήμοι, με τον αναπληρωτή υπουργό να εγκρίνει πρόσφατα, την αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος κατά 58 εκατ. ευρώ. Οι 71 προτάσεις, επελέγησαν με βάση  την υψηλότερη βαθμολογία και συνολικό προϋπολογισμό 88.6 εκατ. ευρώ, ενώ στρατηγικός στόχος του προγράμματος του Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) του ΕΣΠΑ 2014-2020, είναι η διασφάλιση της ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων της χώρας καθώς και η βελτίωση της ποιότητας και της επάρκειας των αποθεμάτων με ταυτόχρονη μείωση των διαρροών. Με την αύξηση αυτή, η συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος ανήλθε στα 88.6 εκατ. ευρώ και ικανοποιεί το σύνολο των ώριμων προτάσεων οι οποίες κατατέθηκαν από Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης και  ΟΤΑ Α΄ βαθμού.

ΕΡΓΑ ΣΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΚΑΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Σύμφωνα με τον οριστικό πίνακα αξιολόγησης, στη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο χρηματοδοτούνται τα έργα:

  • Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου διαρροών (τηλε-έλεγχος/ τηλεχειρισμός) σε υφιστάμενα δίκτυα μεταφοράς και διανομής νερού της Δ.Ε.Υ.Α. Καλαμάτας, με 1,5 εκατ. ευρώ
  • Τηλεμετρία, έλεγχος διαρροών και ποιότητας δικτύων ύδρευσης Δ.Ε. Πύλου, Δήμου Πύλου-Νέστορος, με 1,48 εκατ. ευρώ.
  • Τηλεμετρία, αυτοματισμός, εξοικονόμηση ενέργειας και έλεγχος διαρροών των δικτύων ύδρευσης του Δήμου Μεσσήνης επίσης με 1,47 εκατ. ευρώ.
  • Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος τηλε-ελέγχου / τηλεχειρισμού για τον έλεγχο των διαρροών και τη σύγχρονη διαχείριση του δικτύου ύδρευσης της Δ.Ε.Υ.Α. Τρίπολης με 1,5 εκατ. ευρώ.
  • Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος τηλε-ελέγχου / τηλεχειρισμού και ανίχνευσης διαρροών του υπάρχοντος δικτύου υδροδότησης του Δήμου Γόρτυνας με 1,2 εκατ. ευρώ.
  • Επέκταση υπαρχόντων συστημάτων παρακολούθησης και αυτόματου ελέγχου διαρροών και υδραυλικών λειτουργικών παραμέτρων σε υφιστάμενα δίκτυα μεταφοράς και διανομής νερού στη Δημοτική Ενότητα Σπαρτιατών – Αντικατάσταση, Επέκταση Δικτύου Ύδρευσης Αγ. Ειρήνης της ΔΕΥΑ Σπάρτης με 1,3 εκατ. ευρώ.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ