Διαστάσεις… μάστιγας λαμβάνει το Alzheimer με 5.000 άτομα να νοσούν στη Μεσσηνία!

Σοκάρουν και στη Μεσσηνία, τα στοιχεία αναφορικά με την… εξάπλωση της άνοιας, καθώς υπολογίζεται πως περίπου 5.000 άτομα στο νομό, έχουν έρθει αντιμέτωπα με το Alzheimer! Η άνοια, έχει να κάνει με τη μείωση της διανοητικής ικανότητας του ανθρώπου, όπως τη σταδιακή απώλεια μνήμης, σκέψης ή προσανατολισμού, σε τέτοιο βαθμό που να επηρεάζει την καθημερινή του ζωή. Το Alzheimer, είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας που προσβάλει τον εγκέφαλο και εξελίσσεται με τα χρόνια, «χτυπώντας» κυρίως, άτομα άνω των 65 ετών. Για την «ύπουλη» αυτή πάθηση, στο νομό έχει συσταθεί το Μεσσηνιακό Σωματείο Επαφής για τη Νόσο Αλτσχάιμερ και την Άνοια (ΜΕΣΕΝΑ), το  οποίο διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων με τη συμμετοχή επαγγελματιών υγείας, αλλά και εθελοντών, οι οποίοι προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν το κοινό, για την πάθηση.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, σήμερα στις 11 το πρωί, στη Χώρα Τριφυλίας, πραγματοποιούν ειδική εκδήλωση στον κινηματογράφο Rex και καλούν όλους να συμμετάσχουν, καθώς πρόκειται για μια νέα… μάστιγα, η οποία δυστυχώς, εξαπλώνεται ραγδαία. «Ο κόσμος είναι σε απόγνωση! Οι συγγενείς των ανθρώπων έρχονται αντιμέτωποι με τη νόσο, δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν», ανέφεραν μεταξύ άλλων στη συνέντευξη Τύπου, απευθύνοντας το δικό τους κάλεσμα, ο πρόεδρος και νευρολόγος και η ταμίας και φροντιστής, Γιάννης Νινιός και Μαρία Αθανασάκη αντίστοιχα, εστιάζοντας στην ενημέρωση. Στην ίδια κατεύθυνση και οι αναφορές του λογοθεραπευτή Ευάγγελου Σπαράγγη και του νοσηλευτή Λευτέρη Δημητρακόπουλου, ενώ στην εθελοντική αυτή προσπάθεια, καθώς το Σωματείο δεν αμείβεται και λαμβάνει μόνο 10 ευρώ το χρόνο, απ’ όσους θέλουν να γίνουν μέλη για την κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων, συμμετέχουν επίσης, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, που προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο. Ήδη μάλιστα, έχουν πραγματοποιήσει πολλές εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων έχουν εξετάσει δωρεάν 150 άτομα και θα συνεχίσουν.

ΤΑ 10 ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ  ΝΑ ΜΑΣ ΑΝΗΣΥΧΗΣΟΥΝ

Το ΜΕΣΕΝΑ, έχει και τον δικό του διαδικτυακό τόπο, στον οποίο ενημερώνει για όλες τις δράσεις που υλοποιεί, καθώς και τη νόσο, με ιδιαίτερα σημαντικά, να είναι τα 10 σημεία που πρέπει να… ανησυχήσουν όποιον τα παρατηρήσει στον εαυτό του ή σε δικούς του ανθρώπους.

  • Απώλεια μνήμης που επηρεάζει την καθημερινότητα.
  • Αλλαγές στο σχεδιασμό και λύση προβλημάτων.
  • Δυσκολία στην ολοκλήρωση καθημερινών ασχολιών.
  • Αποπροσανατολισμός στο χώρο και το χρόνο.
  • Προβλήματα οπτικής αντίληψης.
  • Προβλήματα στην ομιλία ή στο γράψιμο.
  • Τοποθέτηση πραγμάτων σε λάθος θέση.
  • Μειωμένη ή καθόλου εκτίμηση μιας κατάστασης και λήψη απόφασης.
  • Απόσυρση από την εργασία και τις κοινωνικές εκδηλώσεις και
  • αλλαγές στη διάθεση και την προσωπικότητα.

Γ. Αναγνωστοπούλου

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ