Σε επιφυλακή για την κακοκαιρία Elias: Τι συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με το Συντονιστικό – Στην Θεσσαλία ο Κικίλιας

Ενημέρωση για την επιδείνωση των καιρικών φαινομένων που αναμένεται να «χτυπήσουν» και τις πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα λόγω της κακοκαιρίας Elias ενώ στην Θεσσαλία βρίσκεται ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Σχετικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας «Daniel» επισημαίνεται ότι η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, λειτουργεί κανονικά, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες στην Θεσσαλία και την Στερεά Ελλάδα. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 25.000 οριστικοποιημένες αιτήσεις, ενώ έχουν γίνει και 4.889 προσωρινές αιτήσεις. Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη καταβολή κρατικής ενίσχυσης προς τους πληγέντες.

17.100 αυτοψίες και έλεγχοι

Παράλληλα προχωρούν και οι αυτοψίες και καταγραφές από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής με εντατικούς ρυθμούς καθώς έως χθες, 24 Σεπτεμβρίου, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 17.100 αυτοψίες και έλεγχοι (απογραφικοί έλεγχοι και επανέλεγχοι κτιρίων) σε 223 κοινότητες στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδος.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας οι σχολικές μονάδες θα λειτουργήσουν έως και την Τετάρτη μέσω τηλεκπαίδευσης. Εξαιρούνται, όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης τα σχολεία των περιοχών Παλαμά, Φαρκαδόνας, Μεγάλων Καλυβίων, Φαλάνης, εργατικών κατοικιών Γιάννουλης, Αρμενίου και Κυψέλης όπου οι συνθήκες δεν συμβάλλουν, προς το παρόν, στην ψηφιακή επικοινωνία μαθητών και εκπαιδευτικών.

Με αποφάσεις των Δημάρχων κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Μακρακώμη, Σπερχειάδα και Δομοκό στον νομό Φθιώτιδας και μέχρι την Τετάρτη θα πραγματοποιείται τηλεκπαίδευση.

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα τελευταία δεδομένα σχετικά με τα ζητήματα της Δημόσιας Υγείας και για τις άμεσες ανάγκες του πρωτογενούς τομέα.

Ποιοι συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μακρή, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος, ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Μύρων Φλουρής, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρος Καμπούρης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Διοικητής Α’ Στρατιάς Αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος.

Καθαρισμοί σε ποτάμια, ρέματα και φρεάτια

Στις ήδη επιβαρυμένες περιοχές έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός, και συνεργεία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιούν καθαρισμούς σε ποτάμια, ρέματα και φρεάτια και αποκαθιστούν αναχώματα, όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του Υπουργείου, από το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκονται ήδη στην περιοχή 650 πυροσβέστες και 140 οχήματα. Επιπλέον, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του στη Θεσσαλία με προσωπικό, οχήματα, λέμβους και δυνάμεις της ΕΜΑΚ από την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Στερεά Ελλάδα, ενώ έχει δημιουργήσει 3 Σταθμούς Βάσης στην Βιομηχανική Περιοχή της Λάρισας, στον Κόμβο ΔΕΛΤΑ και στον κόμβο Προαστείου.

Η ΕΛΑΣ είναι σε ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας με 1639 αστυνομικούς και 766 οχήματα. Παράλληλα σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται 6 εναέρια μέσα και 3 πλοία του Λιμενικού καθώς και το προσωπικό του σχεδίου «Ξενοκράτης».

Σε ετοιμότητα και οι Ένοπλες Δυνάμεις

Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Στην περιοχή, όπως είπε ο Παύλος Μαρινάκης,  βρίσκονται 70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ με 10 λέμβους και τον απαιτούμενο εξοπλισμό, 2 Λόχοι (120 άτομα) με 24 λέμβους, 108 χειριστές μέσων, 19 πολιτικοί μηχανικοί, και 1 αξιωματικός υγειονομικού- κτηνιατρικού. Από χερσαία μέσα βρίσκονται στην περιοχή 3 τεθωρακισμένα οχήματα, 11 οχήματα γενικής χρήσης, 3 προωθητές, 3 φορτωτές και 1 ισοπεδωτής γαιών, 3 ειδικά οχήματα με εξοπλισμό απολύμανσης, 3 εκσκαφείς τάφρων, 7 ανατρεπόμενα οχήματα, 7 ρυμουλκά, 12 επιπλέον λέμβοι, 2 λεωφορεία και 1 μηχάνημα εξυγίανσης ύδατος, ενώ οι δυνάμεις θα ενισχυθούν περαιτέρω με 14 φορτωτές και 14 ανατρεπόμενα, καθώς και 4 πυλώνες φωτισμού με διπλά πληρώματα, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται και τη νύχτα.

Ολοκληρώνονται παρεμβάσεις στη γέφυρα της Γιάννουλης και στον Ενιπέα ποταμό, με έμφαση στα αναχώματα, συνεχίζονται οι εργασίες στο ορεινό δίκτυο του Πηλίου, όπως και στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας, και πραγματοποιούνται παρεμβάσεις στο ορεινό και πεδινό οδικό δίκτυο.

Μήνυμα από το 112 ενημέρωσε από χθες τους κατοίκους των περιοχών της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Φθιώτιδας και της Βόρειας Εύβοιας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

«Οι πληγές που άφησε η κακοκαιρία DANIEL στην περιοχή της Θεσσαλίας είναι ακόμα νωπές, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε ετοιμότητα με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις της στην πρώτη γραμμή του πεδίου με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών και των κρίσιμων υποδομών.

Προχωρά με εντατικούς ρυθμούς -ταχύτερους σε σχέση με ό, τι έχει γίνει μέχρι σήμερα – η διαδικασία της κρατικής αρωγής και της χορήγησης ενισχύσεων και αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις πλημμύρες» επεσήμανε ο κ. Μαρινάκης.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ