Β. Μακεδονία: Προσπάθειες να αποτραπούν οι πρόωρες εκλογές

Η απόφαση της αναβολής της διεύρυνσης προκαλεί κυβερνητική κρίση στη Βόρεια Μακεδονία με τον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ να ζητά μέσω εκλογών, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο IBNA, τη λαϊκή στήριξη σε αυτή του την προσπάθεια.

Ο ηγέτης του DUI και εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού Αλί Αχμέτι δήλωσε στη συνάντηση με τον Ζάεφ ότι η μόνη που φέρει ευθύνη είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ ο Αχμέτι πιστεύει ότι δεν πρέπει να υπάρξουν παραιτήσεις, αλλά να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

«Το σημερινό Συμβούλιο της ΕΕ έχει δείξει ότι η Ένωση χρειάζεται μεταρρύθμιση. Μία χώρα της οποίας το βασικό αίτημα είναι να εγκαταλείψει την αρχή της συναίνεσης στη λήψη αποφάσεων σήμερα χρησιμοποίησε αυτό το δικαίωμα για να αποτρέψει μια απόφαση να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις», έγραψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Οσμανί.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Πενταρόφσκι κάλεσε έκτακτο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για αυτή την Κυριακή ενώ ο Ζόραν Ζάεφ είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών με την Καγκελάριο της Γερμανίας και τους Πρωθυπουργούς της Σουηδίας, Βουλγαρίας, Σλοβενίας, Μάλτας και άλλων ευρωπαίων χωρών, συμπεριλαμβανομένου και του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν

Σύμφωνα με το IBNA από όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες έλαβε σαφές μήνυμα στήριξης της Βόρειας Μακεδονίας, ώστε να συνεχίσει την πορεία που έχει αναλάβει ο ίδιος για να ολοκληρώσεις τις μεταρρυθμίσεις, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σε αυτές τις συνομιλίες, όλοι οι ηγέτες αναγνώρισαν τα βήματα που έκανε η Βόρεια Μακεδονία/ «Τόσο η χώρα όσο και οι πολίτες της είναι πλήρως προετοιμασμένοι, αλλά ότι πολλές χώρες της ΕΕ δεν έτοιμες» αναφέρεται χαρακτηριστικά..

ΟΙ ίδιες κυβερνητικές πηγές διευκρίνισαν ότι διεξάγονται διαβουλεύσεις σε διάφορα επίπεδα για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν μετά την Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν από τη πλευρά της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας «θα είναι με γνώμονα αποκλειστικά το συμφέρον της χώρας και των πολιτών. Μόλις υπάρξουν αποφάσεις θα δημοσιοποιηθούν αμέσως», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. Ωστόσο αποκλειστικές πληροφορίες που μεταδίδει το IBNA αναφέρουν ότι ο Ζόραν Ζάεφ φαίνεται αποφασισμένος να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, ζητώντας την λαϊκή εντολή στις αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση του, μετά την δυσάρεστη εξέλιξη με το μπλοκάρισμα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Ιστορικό λάθος» λένε οι ηγέτες της ΕΕ

Από την πλευρά τους οι ηγέτες των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτήρισαν «βαρύ ιστορικό λάθος» την παρεμπόδιση της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία αλλά και την Αλβανία από ορισμένες χώρες μέλη.

«Είναι ένα βαρύ ιστορικό λάθος», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην τελική συνέντευξη Τύπου. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εκτίμησε από την πλευρά του ότι πρόκειται για «ένα λάθος» διότι «μια συντριπτική πλειονότητα χωρών μελών υποστηρίζουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων».

«Αν η ΕΕ θέλει να τη σέβονται, πρέπει να τηρεί τις δεσμεύσεις της», προειδοποίησε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία αρνήθηκαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες.

«Θα επανέλθουμε στο θέμα πριν από τη σύνοδο κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Ζάγκρεμπ τον Μάιο του 2020», ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

«Δεν πρόκειται για μια λαμπρή στιγμή της ΕΕ. Όταν αρνείσαι να να αναγνωρίσεις την αποδεδειγμένη πρόοδο θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις, μεταξύ των οποίων είναι ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης των Δυτικών Βαλκανίων που θα έχει άμεσες επιπτώσεις για την ΕΕ», ανέφερε από τη μεριά του ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση, κ. Γ. Χαν. 

Το διάγγελμα Πενταρόφσκι

Στο διάγγελμά του ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε ότι τώρα δεν είναι η ώρα για απογοήτευση, απάθεια ή υπολογισμούς «για να πάρουμε μικρούς ημερήσιους πολιτικούς πόντους». Σύμφωνα με τον ίδιο, «τώρα είναι η ώρα της επανένωσης για το το μέλλον μας και το μέλλον των επόμενων γενεών.

Όπως είπε: «Δυστυχώς, τα συμπεράσματα του Συμβουλίου δεν συμβαδίζουν με τις δικαιολογημένες μας προσδοκίες και ασφαλώς δεν εμπίπτουν στις προηγούμενες ανακοινώσεις της Ένωσης. Είναι κατανοητό ότι σε αυτές τις στιγμές πολλοί αισθάνονται απογοητευμένοι, αλλά πέρα από τα συναισθήματα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία τη νέα πραγματικότητα. Καμία πολιτικήαπόφαση δεν είναι για πάντα, καμία εξέλιξη δεν είναι τελική και είναι αδιαμφισβήτητο ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων και αυτό αναφέρθηκε σε προηγούμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου τον Ιούνιο όταν, χωρίς περαιτέρω αντιρρήσεις, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι για τεχνικούς λόγους, μετά και τις πρόσφατες ευρωπαϊκές εκλογές, η απόφαση θα ληφθεί στη σύνοδο κορυφής τον Οκτώβριο.

Η ιδέα μιας ενωμένης Ευρώπης είναι το δικαίωμα όλων των Ευρωπαίων και κανείς δεν μπορεί να τουςε την στερήσει Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα και έχουμε το δικαίωμα να είμαστε μέρος ενός κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού. Η χώρα μας έχει πολλούς φίλους και συμμάχους στην Ευρώπη. Σε αυτές τις στιγμές, όταν κάποιοι από εμάς τίθενται υπό αμφισβήτηση, θέλω να πω δημοσίως ότι δεν έχουμε εχθρούς στην Ευρώπη, υπάρχουν μόνο κράτη που έχουν τα ειδικά εθνικά τους συμφέροντα που τα προστατεύουν και δεν υπάρχει τίποτα αμφισβητήσιμο. Βλέπουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για τα συμφέροντά μας, ακριβώς όπως αγωνίστηκαν και για τα δικά τους εθνικά συμφέροντα.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί σύντομα και η ένταξη στην ΕΕ, όπως γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό, δεν είναι καθήκον μόνο μιας κυβέρνησης, ενός κοινοβουλίου ή ενός προέδρου.

Είμαι πεπεισμένος ότι εάν θέλουμε το καλό της χώρας μας, η μόνη ορθή προσέγγιση, δεδομένων των νέων συνθηκών, είναι να γίνουμε πιο αποφασιστικοί στη μεταμόρφωση της κοινωνίας μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, στο όνομα του μέλλοντός μας, κάλεσα τις ηγεσίες των κυριότερων πολιτικών κομμάτων να βάλοπυν στην άκρη τα κομματικά τους συμφέροντά και μαζί να επιβεβαιώσουν το όραμά για το μέλλον της χώρας.

Για το σκοπό αυτό, έχω αποστείλε προσκλήσεις για μια συνάντηση ηγετών στους προέδρους των μεγαλύτερων κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση. Είμαι πεπεισμένος ότι τώρα είναι η στιγμή να δείξουμε ενότητα στον στρατηγικό προσανατολισμό μας, ανεξάρτητα από τις πολιτικές διαφορές σε πολλά θέματα».

Επισκέψεις Μακρόν σε Τίρανα και Σκόπια

Στο μεταξύ ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι σύντομα θα επισκεφθεί την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

«Σέβομαι ιδιαίτερα τις προσπάθειες του Έντι Ράμα  και του Ζόραν Ζάεφ. Και οι δύο είναι πολύ γενναίοι. Ανυπομονούμε να τους επισκεφτούμε τους επόμενους μήνες. Δουλεύουν και θα τα φέρουν σε πέρας. Αλλά ας μην λέμε ψέματα. Πρέπει να σημειώσουμε πρόοδο στις διαδικασίες μας και μόνο τότε θα μπορέσουμε να αρχίσουμε συνομιλίες μαζί τους, αλλά όχι όπως πριν, όπως συμβαίνει συνήθως, επειδή δεν έχει πλέον νόημα», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

 

 

thetoc

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ