Η στιγμή που το Twitter του BBC ανακοίνωσε πρώτο τον ξαφνικό θάνατο της 46χρονης Dolores O’Riordan, μητέρας τριών παιδιών και εμβληματικής φωνής του ιρλανδέζικου γκρουπ The Cranberries, το χαμόγελο σε εκατοντάδες χιλιάδες θαυμαστές της ανά τον πλανήτη πάγωσε.

Η 46χρονη Dolores, που εδώ και χρόνια πάλευε με τους δικούς της δαίμονες, βρέθηκε νεκρή στο ξενοδοχείο Park Lane της αλυσίδας Hilton στο Λονδίνο. Η αστυνομία δέχτηκε κλήση στις 09.05 το πρωί της 15ης Ιανουαρίου, καθώς σύμφωνα με τις δηλώσεις υπευθύνων του ξενοδοχείου μια γυναίκα γύρω στα 45 βρέθηκε νεκρή στο χώρο. Λίγες ώρες μετά, εκπρόσωπος του ξενοδοχείου επιβεβαίωσε τον ξαφνικό θάνατο της Dolores και δήλωσε πως συνεργάζεται με την αστυνομία στην έρευνα για τα αίτια του θανάτου, που μέχρι τις ώρες που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστά.

Η Dolores Ο’Riordan βρισκόταν στη βρετανική πρωτεύουσα για να κάνει κάποιες ηχογραφήσεις και ο ξαφνικός της θάνατος συγκλόνισε την οικογένειά της, που παρακάλεσε τα Μέσα να σεβαστούν την ιδιωτικότητα της τραγικής αυτής στιγμής.

Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια η ταραγμένη προσωπική ζωή της Dolores επισκίαζε τη μουσική της. Το 2014 είχε πάθει νευρική κατάρρευση μετά το χωρισμό της, ύστερα από 21 χρόνια, από τον Don Burton, tour manager των Duran Duran, με τον οποίο απέκτησαν τρία παιδιά, τον 20χρονο Τaylor, τη 16χρονη Molly και τη 12χρονη Dakota. Ένα επεισόδιο έκρηξης θυμού κατά τη διάρκεια πτήσης με προορισμό τη Νέα Υόρκη είχε ως συνέχεια την ίδια εκτός εαυτού να κουτουλά και να φτύνει τον αστυνομικό που τη συνέλαβε. Η υπόθεση έφτασε στις δικαστικές αίθουσες, αλλά ο δικαστής έλαβε υπόψη πως η O’Riordan έπασχε από υπομανία, στέρηση ύπνου και παράνοια εκείνη την εποχή, το Νοέμβριο του 2014. Η ίδια, σύμφωνα με το συνήγορο υπεράσπισης, ήταν ασθενής και δεν μπορούσε να παρευρεθεί στη δίκη, καθώς βρισκόταν υπό ιατρική παρακολούθηση και έπαιρνε φαρμακευτική αγωγή. Στη συνέχεια διαγνώστηκε με διπολική διαταραχή, με το δικαστή να τη δικαιολογεί ως ψυχικά άρρωστη, επιβάλλοντας μόνο χρηματικό πρόστιμο ύψους 4.690 λιρών.

Την ίδια χρονιά, η ίδια δήλωσε στην Belfast Telegraph πως υπέφερε από απέχθεια για τον εαυτό της, καθώς είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά όταν ήταν παιδί. Σε παλιότερη συνέντευξή της στο δημοσιογράφο Barry Egan είχε μιλήσει για τον άντρα που την κακοκοποιούσε. «Με αυνάνιζε και με εξανάγκαζε να του κάνω στοματικό σεξ, ενώ εκσπερμάτωνε στο στήθος μου. Ήμουν μόλις 8 ετών. Για τέσσερα χρόνια, με κακοποιούσε σεξουαλικά, ήμουν παιδί». Αυτή η τραυματική εμπειρία ήταν που την οδήγησε να αναπτύξει παθολογίες στην αρχή της ενήλικης ζωής της: ανορεξία, κατάθλιψη και στη συνέχεια κρίσεις νευρικής κατάρρευσης. Μάλιστα, σε συνέντευξή της το 2014 η Dolores είχε παραδεχτεί πως ένα χρόνο πριν είχε πάρει υπερβολική δόση θέλοντας να αυτοκτονήσει. «Προσπάθησα να αυτοκτονήσω, αλλά υποθέτω πως έπρεπε να μείνω εδώ για τα παιδιά» δήλωνε. Στην ίδια συνέντευξη είχε μιλήσει και για τη μάχη της με το αλκοόλ. «Είμαι αρκετά καλά, αλλά κάποιες στιγμές το ρίχνω στο ποτό» είχε παραδεχτεί. «Όλα είναι χειρότερα το επόμενο πρωί. Καπνίζω το ένα τσιγάρο πίσω από το άλλο όταν πίνω. Όταν έχω κακές αναμνήσεις, ή μια κακή μέρα και τότε πίνω. Είναι το μεγαλύτερό μου ελάττωμα αυτή την περίοδο».

Σε άλλη συνέντευξη είχε εξομολογηθεί πως εξαιτίας του ποτού δεν μπορεί να πάρει υπνωτικά χάπια όταν δεν μπορεί να κοιμηθεί. «Όταν ήμουν σε περιοδεία, ήταν εύκολο να πω “δεν μπορώ να κοιμηθώ, έχω πιει δυο ποτά, αλλά ας πάρω ένα χάπι”. Αλλά μετά παίρνεις κι άλλο. Και μετά δεν μπορείς να σηκωθείς από το κρεβάτι. Αυτό μπορεί να συμβεί, έτσι πια είμαι προσεκτική».

Τον περασμένο χρόνο είχε επιβεβαιώσει πως είχε διαγνωστεί με διπολική διαταραχή, ενώ πριν από αυτό είχε μιλήσει για τη μάχη της με την κατάθλιψη, αποκαλύπτοντας πως πέρασε πολύ δύσκολα, όταν το 2011 πέθανε ο αγαπημένος της πατέρας, Terence, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. «Υπήρξαν κάποιες φορές που έπρεπε να παλέψω με την κατάθλιψη. Ο θάνατος του πατέρα μου και της μητριάς μου ήταν πολύ δύσκολη περίοδος για μένα. Κοιτάζοντας πίσω, πιστεύω πως η κατάθλιψη, όποια κι αν είναι η αφορμή, είναι από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να περάσει κάποιος» είχε πει στα Irish News. «Από την άλλη, υπάρχει και μεγάλη χαρά στη ζωή μου, ειδικά χάρη στα παιδιά μου. Έχω τα ups και τα downs μου, αλλά αυτό δεν είναι η ζωή;».

Όπως είχε πει, «Οι ωραιότερες στιγμές της ζωής μου ήταν αυτές που πέρασα στο σπίτι με την οικογένειά μου. Είναι η ευτυχία μου που είμαι μητέρα. Τα παιδιά μου δεν με βλέπουν ως ένα διάσημο πρόσωπο, ούτε περιμένουν κάτι από εμένα. Είμαι απλά η μαμά τους».

Πέρσι η Dolores είχε αναγκαστεί να ακυρώσει μια σειρά από εμφανίσεις με τους Cranberries εξαιτίας ενός προβλήματος στην πλάτη της. Παρ’ όλα αυτά, το Δεκέμβριο είχε πει στους φαν της πως νιώθει καλύτερα, όταν έκανε την πρώτη της εμφάνιση μετά από μήνες στο ετήσιο Billboard staff holiday party στη Νέα Υόρκη. «Γεια σε όλους. Εδώ Dolores. Νιώθω καλά. Έκανα την πρώτη μου εμφάνιση εδώ και μήνες και την απόλαυσα. Χαρούμενα Χριστούγεννα σε όλους τους φαν μας» έγραφε στις 20 Δεκεμβρίου.

Το τέλος ήρθε ξαφνικά λίγες εβδομάδες μετά.

Περισσότερα νέα και πλούσιο ρεπορτάζ στο People που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή μαζί με το Πρώτο Θέμα.