ΗΠΑ: "Βροχή" νομοσχεδίων για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία μετά την εισβολή στη Β. Συρία

Αυξάνονται και σε νομοθετικό επίπεδο οι πιέσεις προς τον Ντόναλντ Τραμπ με αφορμή τη στάση του Λευκού Οίκου απέναντι στην τουρκική επέμβαση στη Βόρεια Συρία.

Οι νομοθέτες των ΗΠΑ εισήγαγαν νέα νομοσχέδια την Παρασκευή, επιδιώκοντας αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για την επίθεσή της εναντίον των Κουρδών μαχητών στη Συρία, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη δυσαρέσκεια τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ, γερουσιαστής Eliot Engel, μαζί με τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστής της επιτροπής Mike McCaul, εισήγαγαν νομοσχέδιο που προβλέπει κυρώσεις σε Τούρκους αξιωματούχους που συμμετέχουν στην επιχείρηση στη Συρία αλλά και κυρώσεις προς τις τράπεζες που ασχολούνται με τον αμυντικό τομέα της Τουρκίας, μέχρι η Άγκυρα να τερματίσει τις επιχειρήσεις στη Συρία.

 

Επίσης, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, το νομοσχέδιο μπλοκάρει τη μεταφορά οπλικών συστημάτων προς τις τουρκικές δυνάμεις στη Συρία, ενώ οι δύο γερουσιαστές ζητούν από την κυβέρνηση Τραμπ να επιβάλει τις υφιστάμενες κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400.

Οι πρακτικές επιπτώσεις του νομοσχεδίου δεν είναι άμεσες. Για να γίνει νόμος χρειάζεται να περάσει από το Κογκρέσο και τη Γερουσία και στη συνέχεια να υπογραφεί από τον Ντόναλτν Τραμπ ή να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους ώστε να υπερισχύσει ενός πιθανού βέτο από τον αμερικανό πρόεδρο.

Επιπλέον, μία από τις κορυφαίες φωνές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τις εξωτερικές υποθέσεις, η γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, ανακοίνωσε ένα ακόμη νομοσχέδιο για κυρώσεις στην Τουρκία, παρόμοιο με αυτό των Engel και McCaul, αναφέρει το Reuters.

Η ίδια επέκρινε την κυβέρνηση Τραμπ μετά την ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ ότι ακόμη δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα. Ο Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ εξουσιοδότησε αμερικανούς αξιωματούχους να καταρτίσουν ένα σχέδιο “πολύ σημαντικών νέων κυρώσεων” σε βάρος της Τουρκίας, μετά την επίθεση που έχει εξαπολύσει η ‘Αγκυρα στη βόρεια Συρία εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής. Ωστόσο πρόσθεσε ότι επί του παρόντος οι κυρώσεις δεν ενεργοποιούνται.

«”Είμαστε μάρτυρες μιας εθνοκάθαρσης στη Συρία από την Τουρκία, της καταστροφής ενός αξιόπιστου συμμάχου, τους Κούρδους, και της επανεμφάνισης του ISIS», δήλωσε η Γκράχαμ.

 

Πηγή: Reuters, thetoc

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ