4 τύποι ύπνου και η επίδρασή τους στην υγεία μας σε βάθος χρόνου – Τα ανησυχητικά αποτελέσματα έρευνας

Ο επαρκής ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία ενός ατόμου. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Pennsylvania State ανακάλυψαν ότι υπάρχουν 4 διαφορετικά μοτίβα ύπνου που μπορούν να προβλέψουν την μακροπρόθεσμη υγεία ενός ατόμου.

Τα 4 μοτίβα ύπνου και οι επιπτώσεις τους στην υγεία

  • Άτομα με καλό ύπνο (Good sleepers): Εκείνοι που έχουν σταθερές συνήθειες ύπνου και κοιμούνται επαρκώς, συνδέονται με γενικά καλή υγεία.
  • Άτομα με αναπλήρωση ύπνου τα Σαββατοκύριακα (Weekend catch-up sleepers): Εκείνοι που κοιμούνται λίγο κατά τις καθημερινές και περισσότερο τα Σαββατοκύριακα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα υγείας.
  • Άτομα με αϋπνία (Insomnia sleepers): Εκείνοι που δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή να διατηρήσουν τον ύπνο τους, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και κατάθλιψης σε βάθος χρόνου.
  • Άτομα που κοιμούνται καλά αλλά απολαμβάνουν και μεσημεριανό ύπνο (Nappers): Εκείνοι που κοιμούνται καλά τη νύχτα αλλά απολαμβάνουν και έναν σύντομο μεσημεριανό ύπνο, γενικά έχουν καλή υγεία.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychosomatic Medicine, διαπίστωσε ότι τα άτομα με αϋπνία (Insomnia sleepers) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις σε σύγκριση με τα άτομα των άλλων τριών κατηγοριών.

Γιατί ο ύπνος είναι τόσο σημαντικός για την υγεία

Ο καλός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική μας υγεία και ευεξία. Σύμφωνα με την Dr. Soomi Lee, επίκουρη καθηγήτρια ανθρώπινης ανάπτυξης και οικογενειακών σπουδών στο Penn State και συγγραφέα μιας μελέτης για τον ύπνο, η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο ύπνος επηρεάζει την υγεία μας είναι καθοριστικής σημασίας.

«Η έρευνα, συμπεριλαμβανομένων των δικών μας ευρημάτων, συνδέει συνεχώς τον κακό ύπνο με πληθώρα αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία, που κυμαίνονται από αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, χρόνιου πόνου και καρδιαγγειακών παθήσεων έως και γνωστική εξασθένηση», δήλωσε η Dr. Lee.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2017 διαπίστωσε ότι οι διαταραχές του ύπνου έχουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την υγεία, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Επιπλέον, έρευνα που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο του 2023 έδειξε ότι οι ενήλικες που υιοθετούν οκτώ υγιεινές συνήθειες έως την ηλικία των 40 ετών, με μία από αυτές να είναι η καλή ποιότητα ύπνου, θα μπορούσαν να ζήσουν κατά μέσο όρο 23 έως 24 χρόνια περισσότερο από εκείνους που δεν τις υιοθετούν.

4 διαφορετικά μοτίβα ύπνου: Πόσο καλά κοιμάστε στην πραγματικότητα;

Μια μελέτη αποκαλύπτει εκπληκτικά στοιχεία για τα μοτίβα ύπνου των ενηλίκων, τονίζοντας τη σημασία της υγιεινής του ύπνου ακόμα και για φαινομενικά υγιείς ανθρώπους.

Η μελέτη, με επικεφαλής την Dr. Lee, χρησιμοποίησε δεδομένα από περίπου 3.700 συμμετέχοντες στην έρευνα Midlife in the United States (MIDUS). Οι ερευνητές είχαν πρόσβαση στις συνήθειες ύπνου και στα στοιχεία χρόνιας υγείας κάθε συμμετέχοντα σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές με διάστημα 10 ετών.

Ανάλυση δεδομένων και 4 διαφορετικά μοτίβα ύπνου

Αναλύοντας τα δεδομένα, οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν τέσσερα διαφορετικά μοτίβα ύπνου:

  • Εκείνοι που κοιμούνται πολύ καλά: Αυτοί οι συμμετέχοντες είχαν τις καλύτερες συνήθειες ύπνου και στα δύο χρονικά σημεία της μελέτης.
  • Εκείνοι που απολαμβάνουν και μεσημεριανό ύπνο: Οι συμμετέχοντες αυτοί συνήθως κοιμόντουσαν καλά τη νύχτα, αλλά έκαναν και μεσημεριανό ύπνο συχνά.
  • Εκείνοι που “αναπληρώνουν” τον χαμένο ύπνο το Σαββατοκύριακο: Αυτοί οι συμμετέχοντες είχαν ακανόνιστο ύπνο τις καθημερινές και κοιμόντουσαν περισσότερο τα Σαββατοκύριακα και τις διακοπές.
  • Εκείνοι που υποφέρουν από αϋπνία: Αυτοί οι συμμετέχοντες αντιμετώπιζαν προβλήματα ύπνου, όπως δυσκολία στο αποκοιμηθούν, σύντομη διάρκεια ύπνου και αυξημένη κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ανησυχητικά αποτελέσματα

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στη μελέτη ανήκαν στις ομάδες με αϋπνία ή σε εκείνους που κοιμούνται και το μεσημέρι.

«Η συχνότητα εμφάνισης μη ποιοτικών μοτίβων ύπνου, ιδιαίτερα της αϋπνίας ή του μεσημεριανού ύπνου, στην πλειονότητα των συμμετεχόντων ήταν πράγματι ανησυχητική», δήλωσε η Dr. Lee.

«Τα ευρήματα αποκάλυψαν μια ανησυχητική συχνότητα μοτίβων αϋπνίας ή μεσημεριανού ύπνου μεταξύ των συμμετεχόντων, υπογραμμίζοντας τη σημασία της βελτίωσης της ποιότητας του ύπνου ακόμη και σε φαινομενικά υγιείς πληθυσμούς», εξήγησε η ειδικός.

Αϋπνία και χρόνιες παθήσεις: Έρευνα αποκαλύπτει πώς συνδέονται

Μια μελέτη αποκαλύπτει την ανησυχητική σχέση μεταξύ της αϋπνίας και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθήσεων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα με συμπτώματα αϋπνίας έχουν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες μέσα σε μια δεκαετία, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και κατάθλιψη.

Σύμφωνα με την Dr. Lee, τα ευρήματα αυτά έχουν διάφορες προεκτάσεις:

  • Άτομα που βιώνουν αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν γιατρό για σωστή αξιολόγηση και θεραπεία. Η μελέτη έδειξε ότι άτομα με αϋπνία σε οποιοδήποτε σημείο της δεκαετίας παρουσίασαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης πολλαπλών χρόνιων παθήσεων, με αύξηση που φτάνει έως και το 81%.
  • Άτομα με αϋπνία εμφάνισαν μειωμένη πιθανότητα να επιστρέψουν σε άλλα μοτίβα ύπνου κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, υποδηλώνοντας μια επίμονη δυσκολία στην επιστροφή στον βέλτιστο ύπνο.
  • Τέλος, η μελέτη εντόπισε συσχετίσεις μεταξύ των μοτίβων ύπνου της αϋπνίας και κοινωνικοοικονομικών παραγόντων όπως χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και ανεργία.

Η σημασία του καλύτερου ύπνου για την υγεία και τη μακροζωία

Μια μελέτη υπογραμμίζει τη σημαντική σχέση μεταξύ της ποιότητας του ύπνου και της μακροζωίας. Η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Lee τονίζει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα ώστε να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για την υγεία του ύπνου.

«Με άφθονες αποδείξεις που συνδέουν τον καλύτερο ύπνο με θετικά αποτελέσματα για την υγεία και τη γήρανση, υπάρχει κρίσιμη ανάγκη για περαιτέρω εξερεύνηση», δήλωσε η Dr. Lee.

«Συγκεκριμένα, σκοπεύω να ερευνήσω τους παράγοντες που συμβάλλουν στη διατήρηση βέλτιστων προτύπων ύπνου παρά τις φυσιολογικές μειώσεις που σχετίζονται με την ηλικία. Η κατανόηση του ποιος διατηρεί καλύτερη υγεία ύπνου και ο εντοπισμός των προστατευτικών παραγόντων έναντι των διαταραχών του ύπνου θα είναι κεντρικά σημεία για τη διαμόρφωση παρεμβάσεων που αποσκοπούν στη βελτίωση της συνολικής ευεξίας», ανέφερε η ειδικός.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ