Η Google ανέπτυξε ψηφιακό υδατογράφημα για να αναγνωρίσει τις εικόνες τεχνητής νοημοσύνης

Η Google έχει ξεκινήσει δοκιμές για ένα ψηφιακό υδατογράφημα προκειμένου να μπορεί να εντοπίζει τις εικόνες που έχουν δημιουργηθεί την Tεχνητή Nοημοσύνη (AI) σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση.

Το SynthID αναπτύχθηκε από την Deepmind και θα αναγνωρίζει εικόνες που δημιουργούνται από μηχανές. Λειτουργεί ενσωματώνοντας αλλαγές σε μεμονωμένα pixel σε εικόνες, έτσι ώστε τα υδατογραφήματα να είναι αόρατα στο ανθρώπινο μάτι, αλλά ανιχνεύσιμα από υπολογιστές. Ωστόσο η DeepMind τόνισε ότι δεν είπε ότι δεν είναι «απόλυτα ασφαλές ενάντια στην ακραία χειραγώγηση εικόνας»

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, γίνεται όλο και πιο περίπλοκο να διακρίνει κανείς τη διαφορά μεταξύ πραγματικών εικόνων και τεχνητών εικόνων. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν εικόνες έχουν γίνει πλέον mainstream (συνιθησμένα). Το δημοφιλές εργαλείο Midjourney διαθέτει περισσότερους από 14,5 εκατομμύρια χρήστες. Αυτά τα συστήματα επιτρέπουν στους ανθρώπους να δημιουργούν εικόνες σε δευτερόλεπτα γράφοντας απλά κάποιες λέξεις, οδηγώντας σε ερωτήματα σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα και την ιδιοκτησία σε όλο τον κόσμο.

Η Google έχει τη δική της συσκευή δημιουργίας εικόνων που ονομάζεται Imagen και το σύστημά της για τη δημιουργία και τον έλεγχο υδατογραφημάτων θα ισχύει μόνο για εικόνες που δημιουργούνται χρησιμοποιώντας αυτό το εργαλείο.

Αόρατο

Τα υδατογραφήματα είναι συνήθως ένα λογότυπο ή κείμενο που προστίθεται σε μια εικόνα για να δείξει την ιδιοκτησία, καθώς και εν μέρει για να είναι πιο δύσκολο να αντιγραφεί και να χρησιμοποιηθεί η εικόνα χωρίς άδεια.

Αλλά αυτού του είδους τα υδατογραφήματα δεν είναι κατάλληλα για την αναγνώριση εικόνων που έχουν δημιουργηθεί από την τεχνητή νοημοσύνη, επειδή μπορούν εύκολα να επεξεργαστούν ή να περικοπούν.

Οι εταιρείες τεχνολογίας χρησιμοποιούν μια τεχνική που ονομάζεται «κατακερματισμός» για να δημιουργήσουν ψηφιακά «δακτυλικά αποτυπώματα» γνωστών βίντεο, έτσι ώστε να μπορούν να τα εντοπίσουν και να τα αφαιρέσουν γρήγορα εάν αρχίσουν να διαδίδονται στο διαδίκτυο. Όμως ακόμη και αυτή η τεχνική μπορεί να αποδειχθεί αναποτελεσματική εάν το βίντεο περικοπεί ή υποβληθεί σε επεξεργασία.

Το σύστημα της Google δημιουργεί ένα αποτελεσματικά αόρατο υδατογράφημα, το οποίο θα επιτρέπει στους χρήστες να χρησιμοποιούν το λογισμικό της για να μάθουν αμέσως αν η εικόνα είναι πραγματική ή φτιαγμένη από μηχανή

Ο επικεφαλής της έρευνας στο DeepMind, Pushmeet Kohli, δήλωσε στο BBC ότι το σύστημα τροποποιεί τις εικόνες τόσο διακριτικά «που σε εσάς και σε εμένα, σε έναν άνθρωπο, δεν αλλάζει».

Και πρόσθεσε ότι σε αντίθεση με το κατακερματισμό, το λογισμικό της DeepMind μπορεί ακόμα να αναγνωρίσει την παρουσία του υδατογραφήματος, ακόμα και εάν η εικόνα περικοπεί ή υποστεί επεξεργασία. «Μπορείτε να αλλάξετε το χρώμα, μπορείτε να αλλάξετε την αντίθεση, μπορείτε ακόμη και να αλλάξετε το μέγεθός του. Το λογισμικό θα εξακολουθεί να μπορεί να δει ότι έχει δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη», τόνισε.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι πρόκειται για μια «πειραματικό λανσάρισμα» του συστήματος και η εταιρεία χρειάζεται ανθρώπους να το χρησιμοποιήσουν για να μάθουν περισσότερα για το πόσο ισχυρό είναι.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ