Πρόεδρος Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στον Realfm 97,8 για το Μάτι: «Δεν αναφερόμαστε στους συγγενείς, όταν μιλάμε για λαϊκά δικαστήρια»

Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κα Μαργαρίτα Στενιώτη μίλησε στον RealFm 97,8 και στον Νίκο Στραβελάκη, με αφορμή την δικαστική απόφαση για την τραγωδία στο Μάτι.

Ερωτηθείσα για την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στις 30 Απριλίου, στην οποία γίνεται λόγος για λαϊκά δικαστήρια υπό την ανοχή της πολιτείας, η κα Στενιώτη απάντησε πως «προσεγγίζουμε την υπόθεση αυτή με σεβασμό στην μνήμη των θυμάτων και στον αγιάτρευτο πόνο των συγγενών. Μιλάμε για λαϊκά δικαστήρια, αλλά δεν εννοούμε του συγγενείς, οι οποίοι είναι λογικό να διαμαρτύρονται όταν έχουν χάσει τους δικούς τους ανθρώπους. Αναφερόμαστε σε πολιτικά πρόσωπα, σε κάποιους δημοσιολογούντες, ακόμη και σε συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης που επιδεικνύουν μεγάλη απαξίωση στην ανθρώπινη ζωή. Μιλάμε για κάποια πρόσωπα που εργαλοιοποιούν την Δικαιοσύνη, που υποκινούν αντιδράσεις για πολιτικές σκοπιμότητες, που κοκορομαχούν στα κανάλια ποιος ψήφισε τους καλύτερους κώδικες, τους δικαιότερους, τους αυστηρότερους που προβαίνουν σε δηλώσεις, παραβιάζοντας την αρχή της διάκρισης των εξουσιών».

Παράλληλα, ρωτήθηκε με βάση ποιον Κώδικα εξεδόθη αυτή η ετυμηγορία του δικαστηρίου, με τους Κωδικούς του ΣΥΡΙΖΑ ή του 1950, με την κα Στενιώτη να απαντά ότι «εδώ έχουμε την εγκληματική πράξη της ανθρωποκτονίας και σωματικών βλαβών κλπ. Το δικαστήριο επέβαλε την βαρύτατη ποινή, με βάση τον κώδικα του 2019. Οι ποινές είναι μεγάλες, είναι 111 έτη, αλλά εκτιτέα είναι τα 5. Πρέπει να πω ότι το Δίκαιο απονέμεται από τους δικαστές σε κάθε κράτος Δικαίου. Οι δικαστικές αποφάσεις εκδίδονται σύμφωνα με το Σύνταγμα, με τους νόμους της Πολιτείας και με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας, και βέβαια κατά συνείδηση. Εμείς δεν γνωρίζουμε τα στοιχεία και γιατί αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Αν τα στοιχεία οδηγούσαν το δικαστήριο να το αναγνωρίσει, είχε υποχρέωση να το κάνει. Αυτό θα το δούμε κι όταν καθαρογραφεί η απόφαση.

Ο δημοσιογράφος Νίκος Στραβελάκης στην συνέχεια, ρώτησε την κα Στενιώτη, εάν υπήρχαν νομικά “παράθυρα”, ώστε το δικαστήριο να στείλει κάποιους καταδικασθέντες στην φυλακή. «Η ποινή φυλάκισης που είναι μεγαλύτερη από 2 έτη, μετατρέπεται σε χρηματική ποινή. Προφανώς, το δικαστήριο έκρινε, και πάλι δεν γνωρίζουμε την δικογραφία, ότι οι συγκεκριμένοι δράστες δεν θα τελέσουν άλλες αξιόποινες πράξεις».

Σχετικά με την έφεση που ενδέχεται να ασκηθεί, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ανέφερε πως «αυτό θα κριθεί από τα στοιχεία της δικογραφίας».

Ακούστε το ηχητικό:


διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ