Guardian: Ήταν η πιο ζεστή εβδομάδα για όλον τον κόσμο και δεν τελείωσε

Ο πλανήτης βίωσε την πιο ζεστή εβδομάδα όλων των εποχών με τους μετεωρολόγους να λένε ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά μας», γράφει σε ανάλυσή του ο Guardian, ενώ οι μετεωρολόγοι διαπιστώνουν ότι ολόκληρο το Βόρειο Ημισφαίριο της Γης, σαρώνεται από καύσωνες.

Η πιο θερμή εβδομάδα ήταν το διάστημα 3-10 Ιουλίου, ενώ υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες ότι ο Ιούλιος θα δώσει τις υψηλότερες παγκόσμιες θερμοκρασίες εδώ και 120.000 χρόνια, σύμφωνα με ανάλυση του Γκάρντιαν. Τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και μια ασυνήθιστη αλυσίδα ισχυρών ανέμων που πνέουν πάνω από τον Ατλαντικό έχουν ήδη προκαλέσει κύματα καύσωνα στο Τέξας, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και πολλά άλλα κράτη.

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει σε ολη την Ευρώπη, με πυρκαγιές να μαίνονται στην Κροατία, στις ακτές της Αδριατικής και στη Ναβάρα της Ισπανίας, ενώ τουριστικά μέρη, όπως η Ακρόπολη έχουν κλείσει καθώς οι θερμοκρασίες έχουν εκτοξευθεί στους 40 βαθμούς Κελσίου, γράφει η βρτετανική εφημερίδα.

Η Γη δεν έχει ξαναζήσει κάτι παρόμοιο από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις της θερμοκρασίας του αέρα με όργανα τη δεκαετία του 1850, αποκάλυψε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός την περασμένη εβδομάδα. «Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητη περιοχή και αυτό είναι ανησυχητικό νέο για τον πλανήτη», δήλωσε ο καθηγητής Κρίστοφερ Χιούιτ, διευθυντής κλιματικών υπηρεσιών του WMO.

Την άποψη αυτή υποστήριξε και ο Κάρστεν Χοστέιν, ερευνητής σε θέματα ατμοσφαιρικής ακτινοβολίας στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας. «Οι πιθανότητες δείχνουν ότι ο Ιούλιος θα είναι ο θερμότερος μήνας όλων των εποχών». «Όλων των εποχών», δηλαδή από τη μεσοπαγετώδη περίοδο που πήρε το όνομά της από τον ποταμό Εέμ στην Ολλανδία (σ.σ. Eemian), «δηλαδή πριν από περίπου 120.000 χρόνια», εξήγησε ο ερευνητής.

Μία από τις βασικές αιτίες των σημερινών καυσώνων που σπάνε ρεκόρ θερμοκρασιών, είναι το φαινόμενο Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό που αρχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του σε ολόκληρο τον κόσμο, αναφέρει ο Guardian: «Ένα τυπικό Ελ Νίνιο προσθέτει προσωρινά περίπου 0,2 βαθμούς Κελσίου στη μέση παγκόσμια θερμοκρασία», δήλωσε ο Τζεφ Νάιτ, διευθυντής μοντελοποίησης της κλιματικής μεταβλητότητας, για το Met Office.

Πολλοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι φέτος ή το επόμενο έτος η παγκόσμια θερμοκρασία θα μπορούσε να ξεπεράσει το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου που ορίστηκε από την IPCC ως το ανώτατο όριο για την αύξηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αν αυτό το όριο ξεπεραστεί, τότε αυτό θα μπορούσε να επιφέρει μη αναστρέψιμες αλλαγές στις παγκόσμιες καιρικές συνθήκες.
Οι συνέπειες ενός νέου καύσωνα – ρεκόρ που θα σημειωθεί πολύ σύντομα θα είναι βαθιές και επικίνδυνες, προσθέτουν οι επιστήμονες. Περισσότεροι από 61.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που χτύπησαν την Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι.


Δεδομένης της πιθανότητας το ρεκόρ αυτό να καταρριφθεί φέτος – ή το αργότερο το επόμενο έτος – είναι πολύ πιθανό ο θλιβερός αριθμός των νεκρών του 2022 να ξεπεραστεί πολύ σύντομα, με μεσογειακές χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία να υποστούν τις χειρότερες συνέπειες, γράφει ακόμα ο Guardian.

Το βόρειο ημισφαίριο

Στην Ιταλία, που πλήττεται από τον καύσωνα από τον βορρά μέχρι τον νότο, αναμένεται ότι τις επόμενες ημέρες θα σπάσουν τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών που έχουν καταγραφεί στη χώρα. Αύριο Κυριακή, 16 πόλεις έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό: ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 36-37°C από τη Ρώμη μέχρι την Μπολόνια και η κορύφωση των ακραίων φαινομένων αναμένεται στις αρχές της εβδομάδας.

«Εδώ είναι καμίνι. Είναι αδύνατον να σταθείς για πολύ στο ίδιο σημείο», είπε η 16χρονη Βερόνικα Νιεντερλόβι, μια τουρίστρια από την Τσεχία που επισκέπτεται τη Ρώμη.  Σύμφωνα με την εφημερίδα Il Messaggero, δύο ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές 48 και 51 ετών πέθαναν το βράδυ της Παρασκευής, αφού αισθάνθηκαν αδιαθεσία, πιθανότατα λόγω της ζέστης, κατά τη διάρκεια αγώνων στην περιοχή της Νάπολης.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ