Ρωσικά ΜΜΕ: Έκτακτο διάγγελμα Πούτιν – Θρίλερ με τα δημοψηφίσματα στην ανατολική Ουκρανία

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πριν λίγη ώρα ότι ο Πρόεδρος Πούτιν αναμένεται να κάνει διάγγελμα σήμερα, στο ρωσικό λαό το βράδυ της Τρίτης (στις 20:00 ώρα Ελλάδος), ενώ πολύ πιθανό είναι να κάνει σημαντική ανακοίνωση και ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

Ωστόσο, παραμένει αδιευκρίνιστο τι πρόκειται να πει ο Πούτιν στην ομιλία του. Προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση των αναφορών αυτών.

Ωστόσο, η ΕΡΤ μεταδίδει πως επιβεβαιώθηκε η ώρα του διαγγέλματος -και αναμένεται απόψε στις 20:00. Την ίδια ώρα, φαίνεται πως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει ζητήσει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του.

Τελευταία φορά που ο Πούτιν πραγματοποίησε διάγγελμα ήταν στις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ή η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως χαρακτηρίζει το Κρεμλίνο την εισβολή.

Οι παραπάνω εξελίξεις έρχονται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση φιλορώσων αυτονομισών για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για ένωση με τη Ρωσία, σε Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ αλλά και στη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια.

Ειδικότερα, οι αρχές σε Ντονέτσκ, Λουχάσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια θα διεξάγουν δημοψηφίσματα από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, για ένταξη των περιφερειών της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορωσικών δυνάμενων. 

 Οι φιλορώσοι της Ζαπορίζια ανακοίνωσαν πως θα διεξάγουν δημοψήφισμα για την ένταξή τους ή όχι στη Ρωσική Ομοσπονδία, ενώ είχαν προηγηθεί οι σχετικές ανακοινώσεις από τους επικεφαλής των φιλορώσων στις άλλες τρεις περιφέρειες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

Είχε προηγηθεί ο επικεφαλής των αυτονομιστών της Χερσώνας, Βλαντίμιρ Σάλντο που ανακοίνωσε πως η περιφέρεια θα διεξάγει δημοψήφισμα για την ένταξή της στη Ρωσία.

Μεντβέντεφ: Τα αποτελέσματα των 4 ψηφοφοριών θα είναι μη αναστρέψιμα
Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας που επί του παρόντος είναι αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, τόνισε πριν από τις παραπάνω ανακοινώσεις ότι τα αποτελέσματα των εν λόγω ψηφοφοριών θα είναι μη αναστρέψιμα και θα δίνουν στη Ρωσία -η οποία έχει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων σε ολόκληρο τον πλανήτη- το νόμιμο δικαίωμα να θεωρεί δικές της τις τέσσερις αυτές περιφέρειες.

 «Η καταπάτηση ρωσικού εδάφους θα αποτελούσε έγκλημα που μας επέτρεπε να χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατότητα αυτοάμυνας», δήλωσε με νόημα ο Μεντβέντεφ. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον αυτά τα δημοψηφίσματα είναι τόσο τρομακτικά για το Κίεβο και τη Δύση», προσέθεσε ο ίδιος.

«Επιπλέον, κανένας μελλοντικός ηγέτης της Ρωσίας δεν θα μπορούσε να ανατρέψει συνταγματικά το αποτέλεσμά τους», κατέληξε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές υποστηρίζουν πως το 95% της Χερσώνας είναι υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της Μόσχας.

Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα πει ότι το θέμα είναι θέμα που πρέπει να αποφασίσουν οι τοπικοί αξιωματούχοι που έχουν εγκατασταθεί στη Ρωσία και οι πολίτες των περιοχών.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του Σάλντο για σχέδια για δημοψήφισμα στη Χερσώνα, ο πρόεδρος της ρωσικής Κάτω Βουλής δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την ένταξη των περιοχών στη Ρωσία.

 «Σήμερα, πρέπει να υποστηρίξουμε τις δημοκρατίες με τις οποίες έχουμε υπογράψει συμφωνίες αμοιβαίας βοήθειας», δήλωσε ο πρόεδρος της ρωσικής Κρατικής Δούμας Βιτσισλάβ Βολόντιν, αναφερόμενος στις συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ της Μόσχας και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ που άνοιξαν τον δρόμο στο Κρεμλίνο να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατευμάτων στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Ερντογάν: Ο Πούτιν θέλει να τελειώνει ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό

Και μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται βέβαιος ότι τα εδάφη που έχουν καταληφθεί από τους ρώσους θα επιστραφούν στο Κίεβο και μάλιστα διαβεβαιώνει ότι ο Πούτιν θέλει να τελειώνει ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε πεπεισμένος ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να εξασφαλίσει τα ουκρανικά εδάφη που ελέγχονται από τα στρατεύματά της με αντάλλαγμα τον τερματισμό του πολέμου. Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι από το 2014 καλεί τον Πούτιν να επιστρέψει στην Ουκρανία την Κριμαία.

Σε συνέντευξη του στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι PBS, που μεταδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου, απέρριψε το ενδεχόμενο να κατοχυρώσει η Ρωσική Ομοσπονδία τμήματα των ελεγχόμενων από την ίδια περιοχών ως προϋπόθεση για μια ειρηνική συμφωνία με την Ουκρανία.

«Όχι, και πέραν πάσης αμφιβολίας όχι… Εάν πρόκειται να εδραιωθεί η ειρήνη στην Ουκρανία, η επιστροφή των καταληφθέντων εδαφών θα είναι πολύ σημαντική. Αυτό είναι αυτό που αναμένεται, αυτό που θέλουν… Τα καταληφθέντα εδάφη θα επιστραφούν στην Ουκρανία.» δήλωσε ο Ερντογάν, απαντώντας στο ερώτημα, πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις στην Μόσχα.

Ταυτόχρονα ο Τούρκος πρόεδρος, δήλωσε ότι από το 2014 διεξάγει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, καλώντας τον «να επιστρέψει την Κριμαία στους νόμιμους κατόχους». «Οι άνθρωποι που ζουν εκεί είναι ταυτόχρονα και δικοί μας απόγονοι», υπογράμμισε ο Ερντογάν και προσέθεσε ότι για την Άγκυρα έχει σημασία η υποστήριξη των Τατάρων της Κριμαίας.

Στην συνέντευξη που είχε δώσει ο Ερντογάν μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πούτιν στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στην Σαμαρκάνδη, είχε δηλώσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος επιδιώκει να τελειώσει το πόλεμο το συντομότερο δυνατόν. «Είχαμε ευρύτατες συζητήσεις με τον Πούτιν στο Ουζμπεκιστάν. Και μου κατέστησε σαφές ότι είναι έτοιμος να τελειώσει με τον πόλεμο το συντομότερο δυνατόν. Αυτή την εντύπωση αποκόμισα, επειδή η κατάσταση εξελίσσεται αρκετά προβληματικά» δήλωσε ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο το Κρεμλίνο θα ήθελε «να ολοκληρώσει αυτή την μάχη ειρηνικά». «Αυτή τη διένεξη, που προκάλεσε ανθρώπινα θύματα. Οι άνθρωποι πεθαίνουν και τελικά κανείς δεν είναι κερδισμένος» πρόσθεσε ο Ερντογάν, δηλώνοντας ότι η Μόσχα και το Κίεβο πέτυχαν συμφωνία για την ανταλλαγή 200 αιχμαλώτων.

Η αντίδραση του Κιέβου
Σχολιάζοντας τα περί των δημοψηφισμάτων, ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης Άντριι Γερμάκ, δήλωσε πως «η Ουκρανία θα διευθετήσει το ρωσικό ζήτημα. Η απειλή δεν μπορεί να εξαλειφθεί παρά μόνο δια της ισχύος», καταγγέλλοντας έναν «εκβιασμό» εκ μέρους της Μόσχας η οποία έχει κίνητρο «το φόβο της ήττας».

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έχει ήδη προσαρτήσει την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας το 2014, μια προσάρτηση που επικυρώθηκε με δημοψήφισμα του οποίου είχε προηγηθεί στρατιωτική επέμβαση. Το δημοψήφισμα έχει καταγγελθεί ως παράνομο από το Κίεβο και τη Δύση.

Τα εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, που μαζί αποτελούν την επαρχία του Ντονμπάς, ελέγχονται εν μέρει από φιλορώσους αυτονομιστές που εξεγέρθηκαν το 2014 εναντίον του Κιέβου με την υποστήριξη της Μόσχας.



πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ