Το άγχος είναι ένα αίσθημα που χαρακτηρίζει την καθημερινότητα των περισσοτέρων ανθρώπων. Για κάποιους είναι κινητήριος δύναμη, όμως για κάποιους άλλους που το βιώνουν σε πιο έντονο βαθμό γίνεται εφιάλτης. Υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι που μπορεί να ακολουθήσει κάνεις έτσι ώστε να περιορίσει το βαθμό του άγχους που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα του.

από την Όλγα Στάμου

πηγή φωτογραφιών: pinterest

Οργανώστε σωστά τις υποχρεώσεις σας

Μια συνηθισμένη συνθήκη κάτω από την οποία δημιουργείται το άγχος είναι η πίεση. Όταν βιάζεστε και νιώθετε πως σας πιέζει ο χρόνος, είναι λογικό να δημιουργείται άγχος. Προσπαθήστε να οργανώνετε τις υποχρεώσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνονται όλα με τη λιγότερη δυνατή πίεση. Μην υπερφορτώνεται το πρόγραμμά σας, μην υπολογίζεται το χρόνο λάθος γιατί αυτό θα σας κάνει να νιώθετε διαρκώς αργοπορημένο/η και θα προκαλείται ιδιαίτερο στρες.

Εκτονωθείτε/Χαλαρώστε

Βρείτε τι είναι αυτό που σας κάνει να εκτονώνετε την ένταση της καθημερινότητας και ενσωματώστε το στη ζωή σας 2-3 φορές την εβδομάδα. Μπορεί να είναι ένα είδος άσκησης, μια ασχολία που σας αρέσει, μια δραστηριότητα που σας ευχαριστεί και βάλτε τη στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα απαραιτήτως. Μην προσπαθείτε να προλάβετε τις υποχρεώσεις σας μειώνοντας το χρόνο που αφιερώνετε στον εαυτό σας. Η συσσώρευση έντασης και άγχους μόνο μη παραγωγικούς και δυστυχισμένους μπορεί να σας κάνει.

Εντοπίστε την πηγή του άγχους

Κάθε φορά που νιώθετε στρες και άγχος προσπαθήστε να βρείτε τον πυρήνα που το δημιούργησε. Αφού προσδιορίσετε την πηγή προσπαθήστε να αναλύσετε το λόγο που νιώθετε άγχος κάτω από αυτή τη συνθήκη και βάλτε το στις πραγματικές του διαστάσεις. Γνωρίζοντας πως το άγχος είναι επιβλαβές για την υγεία, αξίζει να το βιώνετε για αυτόν το λόγο; Αν πραγματικά υπάρχει λόγος, τότε μήπως μπορείτε να αλλάξετε κάτι στον τρόπο δράσης σας ώστε να είστε καλύτερα προετοιμασμένος για την επόμενη φορά που θα συμβεί;

Βάλτε στην καθημερινότητα σας αγαπημένα σας πρόσωπα

Όσο και αν σας πιέζουν οι ρυθμοί της καθημερινότητας, μην ξεχνάτε να επικοινωνείτε και να βρίσκεστε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Η ουσιαστική συζήτηση μαζί τους για όσα σας απασχολούν αλλά και η αγάπη που παίρνετε από αυτούς, σας χαλαρώνει, σας γεμίζει και σας κάνει να νιώθετε ασφάλεια.

Παρατηρήστε τους εσωτερικούς σας διαλόγους

Αλλάξτε αρνητικές φράσεις που χρησιμοποιείτε όπως «δε μπορώ»,  «δεν γίνεται», με φράσεις πιο θετικές και αισιόδοξες, «θα τα καταφέρω», «θα προσπαθήσω». Όσο πιο σίγουρος είναι κανείς για τον εαυτό του και όσο πιο θετικά αντιμετωπίζει τις καταστάσεις τόσο μικρότερα ποσοστά άγχους έχει στη ζωή του. Ο καλύτερος σύμμαχος σας, είστε εσείς.

Εφαρμόστε τον κανόνα του 5 για 5

Μην απασχολείτε το μυαλό σας για πάνω από 5 λεπτά με την ανάλυση θεμάτων που σε 5 χρόνια δε θα σας απασχολούν. Ασχοληθείτε με όσα αξίζει και μην αναλώνεστε σε μια διαρκή προσπάθεια να είναι όλα υπό έλεγχο. Θα επιδιώκετε συνεχώς την επίτευξη του ανεκπλήρωτου και θα γεμίζετε άγχος.