
Τριχόπτωση: Η Νο1 τροφή που πρέπει να αποφεύγετε για να σώσετε τα μαλλιά σας, σύμφωνα με ειδικό
Η υγεία των μαλλιών μας επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής μας. Ένας ειδικός αποκάλυψε ότι μια συγκεκριμένη τροφή μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε υδράργυρο.
Η Νο1 τροφή που μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση, σύμφωνα με γιατρό
Μια δημοφιλής τροφή θα μπορούσε να προκαλέσει αραίωση στα μαλλιά σας. Πολλοί αναζητούν συνεχώς νέους τρόπους για να προστατεύσουν τα μαλλιά από τη φθορά. Μπορεί να εστιάζουν στο πιο πρόσφατο προϊόν θερμικής προστασίας που κυκλοφορεί στην αγορά ή στη λήψη βιταμινών για τη βελτίωση της υγείας των μαλλιών. Ένας ειδικός προειδοποίησε ότι μία τροφή μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αραίωση ή την απώλεια μαλλιών.
Ο Dr. Mehmet Erdogan, συνιδρυτής και χειρουργός μεταμόσχευσης μαλλιών στην Smile Hair Clinic, αποκάλυψε ότι η τακτική κατανάλωση τόνου εκθέτει τους ανθρώπους σε επικίνδυνα επίπεδα υδραργύρου που μπορούν να βλάψουν τους θύλακες των τριχών.
«Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι η υψηλή πρόσληψη υδραργύρου μέσω της κατανάλωσης τόνου προκάλεσε τριχόπτωση σε μια γυναίκα 43 ετών», δήλωσε ο γιατρός.
Σύμφωνα με τον ειδικό, η κατανάλωση μόνο ενός σάντουιτς με τόνο καθημερινά αυξάνει την πρόσληψη υδραργύρου 7,8 φορές περισσότερο από τον μέσο όρο, προκαλώντας ενδεχομένως όχι μόνο τριχόπτωση αλλά και βλάβη στο νευρικό σύστημα και τα νεφρά.
Έρευνα από τον Food Standards Agency επιβεβαιώνει ότι ο υδράργυρος συσσωρεύεται στον τόνο όταν καταναλώνει μολυσμένη λεία, με επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από ό,τι σε πολλά άλλα είδη ψαριών. Ο FSA αναφέρει ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη τόνου σε όχι περισσότερες από τέσσερις κονσέρβες την εβδομάδα. Όμως, οι επιπτώσεις στην υγεία των μαλλιών ισχύουν για όλους.
2 τροφές που μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών
- Τροφές πλούσιες σε ιχθυέλαιο
- Τροφές με ζάχαρη
Δεν είναι μόνο ο τόνος που θέτει σε κίνδυνο τα μαλλιά σας. «Τροφές πλούσιες σε ιχθυέλαιο, όπως ο σολομός, οι αντζούγιες και οι σαρδέλες, όταν καταναλώνονται υπερβολικά, μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση», εξήγησε o Dr. Erdogan. «Μια μελέτη του 2022 σε ποντίκια διαπίστωσε ότι η διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, πλούσια σε ιχθυέλαιο για τρεις μήνες είχε ως αποτέλεσμα σημαντική τριχόπτωση».
Ο χειρουργός διευκρίνισε ότι η μέτρια κατανάλωση, περίπου δύο φορές την εβδομάδα, παραμένει ασφαλής, αλλά μια διατροφή με βάση τα ψάρια για παρατεταμένες περιόδους θα μπορούσε να επιταχύνει την τριχόπτωση.
Επιπλέον, οι τροφές με ζάχαρη αποτελούν άλλη απειλή για τα υγιή μαλλιά. «Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει τους θύλακες των τριχών προκαλώντας φλεγμονή και μεταβολικές διαταραχές», είπε ο Dr. Erdogan.
«Μια μελέτη με 1.000 άνδρες από το 2022 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση υψηλών επιπέδων ζάχαρης είχε ως αποτέλεσμα σημαντική τριχόπτωση από ό,τι σε εκείνους με χαμηλότερη πρόσληψη ζάχαρης. Ακόμη και η κατανάλωση φαινομενικά “υγιεινών” τροφίμων όπως τα αρωματισμένα γιαούρτια, τα δημητριακά πρωινού και ορισμένα είδη ψωμιού μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα πρόσληψης ζάχαρης χωρίς καν να το συνειδητοποιήσετε».
2 τροφές για υγιή μαλλιά
Ο Dr. Erdogan εξηγεί ότι τα αυγά είναι μια εξαιρετική διατροφική επιλογή για υγιή μαλλιά. Το σπανάκι θεωρείται επίσης μια ευεργετική προσθήκη σε οποιαδήποτε διατροφή για την προστασία της υγείας των μαλλιών.
«Οι κρόκοι αυγών είναι μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης, βιοτίνης και βιταμίνης D, θρεπτικών συστατικών σημαντικών για την υγεία και την ανάπτυξη των μαλλιών», είπε ο ειδικός. «Οι θύλακες των τριχών αποτελούνται κυρίως από μία πρωτεΐνη, που ονομάζεται κερατίνη. Ενώ τα αυγά περιέχουν κερατίνη, η βιοτίνη είναι επίσης απαραίτητη για να βοηθήσει το σώμα να παράγει τη δική του κερατίνη. Το σπανάκι μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών, ειδικά σιδήρου, βιταμίνης C, βιταμίνης A και φυλλικού οξέος».