Η Eurovision αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά μουσικά φαινόμενα της Ευρώπης. Καθ’ όλη της διάρκεια της πορείας του διαγωνισμού πολλές ήταν οι χώρες που έστειλαν τραγούδια με σκοπό να περάσουν τα δικά τους ξεχωριστά μηνύματα.

Ας θυμηθούμε κάποιες από τις συμμετοχές:

Måns Zelmerlöw – Heroes (Σουηδία 2015)

Ο Måns Zelmerlöw ήταν ο μεγάλος νικητής της Eurovision το 2015 με το τραγούδι Heroes. Ο ίδιος είχε πέσει θύμα bullying στο παρελθόν και θέλησε μέσα από το τραγούδι του να περάσει ένα δυνατό μήνυμα: «Όταν ήμουν μικρός είχα κάποια προβλήματα με το να κάνω φίλους, δεχόμουν bullying στην τάξη μου και όλοι ήταν στραμμένοι εναντίον μου», δήλωσε στην ιστοσελίδα της Eurovision, αποκαλύπτοντας ότι το ανθρωπάκι που τον συνοδεύει στη σκηνή συμβολίζει τον ένα και μοναδικό φίλο που είχε και στάθηκε στο πλευρό του!

Conchita Wurst – Rise like a phoenix ( Αυστρία 2014)

Η Conchita Wurst, η εκπρόσωπος της Αυστρίας, κέρδισε τον μουσικό διαγωνισμό το 2014. Μέσα από το φεστιβαλικό και γεμάτο δραματικές κορυφώσεις τραγούδι της Rise like a phoenix θέλησε να περάσει το μήνυμα της διαφορετικότητας με στίχους που μιλάνε σε όσους έπεσαν χαμηλά και αναγκάστηκαν να ξανασταθούν στα πόδια τους.

Netta – Toy (Ισραήλ 2018)

Το νικητήριο τραγούδι του 2018 γράφτηκε με σκοπό να εκφράσει το κίνημα #Metoo , το κίνημα που πλέον είναι παγκόσμιο και αφορά τις γυναίκες που έχουν δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση- και η Netta θέλει με αυτό να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη.

Καθώς ακούς το τραγούδι, μπορείς να καταλάβεις πως η τραγουδίστρια απευθύνεται σε κάποιον άνδρα και του λέει πως δεν είναι το παιχνίδι του, αλλά τα «κακαρίσματα» μάλλον χρησιμοποιούνται για να δείξουν πως αυτός ο άνδρας είναι «κότα». Μάλιστα, κάνει και τον χαρακτηριστικό ήχο με τη φωνή της.

Jamala – 1944 (Ουκρανία 2016)

Σε μουσική και στίχους της ίδιας της νικήτριας του 2016, Jamala, το κομμάτι «1944» αναφέρεται στα γεγονότα εκείνης της εποχής στην Κριμαία και στην επαναπροσάρτησή της από τη Ρωσία, το 2014. Η ίδια όταν κέρδισε τον διαγωνισμό είχε να επισκεφθεί την οικογένειά της στη Ρωσία δύο χρόνια, λόγω των γεγονότων.

Ανήκει στη μουσουλμανική μειονότητα των Τατάρων της Κριμαίας και το τραγούδι της, με τον τίτλο «1944», αναφέρεται στον ξεριζωμό από τις δυνάμεις του Ιωσήφ Στάλιν των εκατοντάδων χιλιάδων συμπατριωτών της από τα εδάφη τους στη Μαύρη Θάλασσα, εκείνη τη χρονιά.

Το τραγούδι έχει ακόμη μια καινοτομία, καθώς ήταν μισό στα αγγλικά και το άλλο μισό στη διάλεκτο της Κριμαίας.

Γιάννα Τερζή – Όνειρο μου (Ελλάδα 2018)

Η Γιάννα Τερζή εκπροσώπησε την Ελλάδα στον περσινό διαγωνισμό της Eurovision. Η περσινή μας εκπρόσωπος ένιωσε την ανάγκη να γράψει ένα τραγούδι που θα εξέφραζε τη νοσταλγία και την ευγνωμοσύνη της προς τη χώρα της. Έτσι, προέκυψε το τραγούδι «Όνειρό Μου», μία mid-tempo μπαλάντα με δυνατά παραδοσιακά και βαλκανικά στοιχεία που παρουσιάζουν ένα διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Ελλήνων.

Ermal Meta & Fabrizio Moro -Non mi avete fatto niente (Ιταλία 2018)

Οι Ermal Meta και Fabrizio Moro εκπροσώπησαν την Ιταλία στον διαγωνισμό το 2018 κατακτώντας την 5η θέση. Το “Non mi avete fatto niente” αναφέρεται σε διάφορες τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων χρόνων με τους τραγουδιστές να τονίζουν στους στίχους ότι «όλοι οι πόλεμοι είναι άχρηστοι». Τέλος υπάρχει η ελπίδα ότι τα παιδιά θα αλλάξουν τον κόσμο με το χαμόγελό τους ακόμα κι αν όλα γκρεμιστούν.