Μέσα σε δέκα χρόνια η Γιάννα Τερζή κατάφερε να εκπληρώσει δύο μεγάλα της όνειρα: Να ζήσει στην Αμερική και να πάρει μέρος στη Eurovision.

Πριν από ενάμιση χρόνο περίπου η Γιάννα επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από εννέα χρόνια που έζησε στην Αμερική. Τα τρία πρώτα έμεινε στην +, έγραφε μουσική και προσπαθούσε να κατανοήσει τη νοοτροπία των ντόπιων. «Προσπαθούσα να μάθω καλύτερα τη γλώσσα, την προφορά. Δεν επικοινωνούσα συχνά με τους δικούς μου για να μη μιλάω ελληνικά. Μπήκα στα βαθιά. Αναζητούσα τον ήχο μου. Εκεί ανακάλυψα πως μπορώ να γράψω. Μου πήρε σχεδόν τρία χρόνια μέχρι να βρω τους κατάλληλους συνεργάτες για το project μου και μετά μετακόμισα στη Νέα Υόρκη για να το παρουσιάσω στις δισκογραφικές. Τότε συνέβη μια ατυχία στην Αυστραλή μάνατζέρ μου, που την έκανε να επιστρέψει στην πατρίδα της. Εκείνη την περίοδο ξεκίνησαν τα ραντεβού και τα πρώτα μου live shows στη Νέα Υόρκη, ενώ ταυτόχρονα ήμουν σε αναζήτηση καινούριου μάνατζερ.

Έγραψες πολλά τραγούδια, ωστόσο απέρριψες προτάσεις για συνεργασία με εταιρείες ως συνθέτρια.

Αρνήθηκα να δώσω μόνο ένα συγκεκριμένο τραγούδι που το δούλεψα πολύ, με πλάνο με αυτό το κομμάτι να προτείνω τον εαυτό μου σε δισκογραφικές. Όταν το άκουσαν, μου ζήτησαν να το δώσουν σε μία τραγουδίστρια που ξεκινούσε εκείνη την περίοδο και να κάνω το δικό μου ντεμπούτο στο χώρο ως συνθέτρια. Το «Love is your name» ήταν ένα κομμάτι για την γκέι κοινότητα και τους άρεσε πολύ, όμως θεώρησα ότι είχα δουλέψει πολύ για αυτό και προτίμησα να το κρατήσω για εμένα. Τελικά μου βγήκε σε καλό γιατί με το κομμάτι αυτό έκανα τουρ σε όλα τα γκέι clubs της Νέας Υόρκης και όχι μόνο.

Χρειάστηκε να κάνεις κάποια άλλη δουλειά για να επιβιώσεις;

Στην αρχή πήγα στην Αμερική με χρήματα που είχα μαζέψει. Στη συνέχεια χρειάστηκε να δουλέψω. Εργάστηκα ως πωλήτρια σε ένα κατάστημα ρούχων στο Μανχάταν. Έβγαζα και κάποια χρήματα από τη μουσική, αλλά όχι αρκετά για να ζήσω.

Βίωσες μοναξιά;

Πολλή. Τα άφησα όλα πίσω. Πήρα όσα πράγματα χωρούσαν στις βαλίτσες μου κι έφυγα. Δεν γύρισα στην Ελλάδα για να βγάλω ένα τραγούδι και να ξαναφύγω. Το πάλεψα με νύχια και με δόντια. Η προσαρμογή ήταν δύσκολη. Δεν έφυγα 19 χρόνων, αλλά πιο μεγάλη. Είχα συνηθίσει σε έναν άνετο τρόπο ζωής και εκεί ξεκινούσα την καριέρα μου. Από τα χρήματα που έβγαλα από εμφανίσεις σε νυχτερινά κέντρα στην Ελλάδα κατάφερα να ζήσω κάποια χρόνια στην Αμερική.

Δεν φοβήθηκες μήπως φεύγοντας από την Ελλάδα τελικά ξεχαστείς;

Για να κάνεις κάτι ολοκληρωμένο, πρέπει να το κάνεις με όλες σου τις δυνάμεις. Δεν ξέρω αν ήταν καλό ότι έριξα μαύρη πέτρα πίσω μου, αλλά δεν νομίζω ότι γινόταν διαφορετικά.

Τα τελευταία δυόμισι χρόνια βρισκόσουν στο Λος Άντζελες και ήσουν scouter…

Πέρασαν επτά χρόνια σκληρής δουλειάς σε πολλά στούντιο σε Ατλάντα και Νέα Υόρκη και τότε μου παρουσιάστηκε η ευκαιρία να δουλέψω δίπλα σε ένα μεγάλο μουσικό στέλεχος. Πέρασα συνέντευξη για τη δουλειά ώστε να μπορέσω να μπω στο χώρο. Τελικά μου άρεσε ο ρόλος του talent scouter και έμεινα δυο χρόνια κοντά στον Ray Daniels.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο People, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή, μαζί με το Έθνος της Κυριακής.