Όσπρια: Ο καλύτερος σύμμαχος στην προσπάθεια σου να αδυνατίσεις

Είναι η ίσως η πιο παρεξηγημένη τροφή. Ναι, μπορεί να μην τρελαίνεσαι για την γεύση τους, όμως, δεν μπορείς να αμφισβητήσεις τη θρεπτική αξία των οσπρίων. Θυμάσαι την επιμονή της μαμάς σου να αδειάσεις το πιάτο σου με τις φακές ή τα κλασικά φασόλια, όταν ήσουν μικρότερη. Ε, λοιπόν, δεν είχε και άδικο. Κάθε άλλο! Δεν έχουν καθόλου λιπαρά, ζάχαρη, αλλά και σύνθετους υδατάνθρακες (σ.σ. εκείνους που ο οργανισμός δυσκολεύεται να διασπάσει). Έχουν, όπως καταλαβαίνεις, κάθε λόγο να βρίσκονται στο πιάτο σου. Ειδικά τώρα, που κάνουμε την αποτοξίνωση μας. Αλήθεια, τι προσφέρουν στο σώμα και τη σιλουέτα σου;

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες

Ναι, δεν είναι μύθος. Όλα όσα άκουγες για τις αρκετά comfort φακές – και όχι μόνο – ισχύουν. Τα μικροσκοπικά όσπρια “κρύβουν” περισσότερες φυτικές ίνες από οποιαδήποτε άλλη ομάδα τροφίμων, ακόμα και από τα δημητριακά. Και ξέρεις πολύ καλά τι σημαίνει αυτό: ο μεταβολισμός σου ενεργοποιείται και εσύ αισθάνεσαι χορτάτη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με μία λέξη: αδυνατίζεις. Πριν βάλεις τα φασόλια στην κατσαρόλα, κράτησε στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι, λόγω της τεράστιας αυτής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, είναι αρκετά δύσπεπτα. Για αυτό, φρόντισε να τα έχεις μουλιάσει από το προηγούμενο βράδυ.

Και πρωτεΐνη στο παιχνίδι

Μπορεί να μην σου γεμίζουν το μάτι, όμως, εσύ δεν πρέπει να κάνεις τα στραβά μάτια. Ειδικά, αν είσαι Fitness-Girl που αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο την Μετακίνηση 6 και ειδικότερα αν στο σπίτι έχεις μαυρομάτικα φασόλια. Η πρωτεΐνη θρέφει τους μύες σου, ενώ οι τελευταίοι με τη σειρά τους καίνε το περιττό λίπος για να τραφούν και αυτοί. Για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, συνδύασε το με δημητριακά. Στην πυρά οι θερμίδες…

Μην υποτιμάς τις βιταμίνες τους

Πλούσιο σε βιταμίνη Β και συγκεκριμένα φυλλικό οξύ, ένα μπολάκι γεμάτο από όσπρια της επιλογής σου σε βοηθά να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων της καρδιάς, ενώ την ίδια στιγμή επανορθώνει τα κατεστραμμένα κύτταρα του οργανισμού, συμβάλλοντας έτσι στην πιο ομαλή λειτουργία του. Τελείωσε το γεύμα σου με φρούτο και συγκεκριμένα πορτοκάλι. Το φθινοπωρινό φρουτάκι είναι από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C, τον συνεργό δηλαδή των οσπρίων για την μεγαλύτερη απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό.

Κατακράτηση… τέλος

Έχει συμβεί και σε σένα. Τηρείς κατά γράμμα την απόφαση σου να ξεφορτωθείς τα περιττά κιλά, προσέχεις τις μερίδες σου, μαγειρεύεις ακόμα και στον ατμό, όμως, η κατακράτηση υγρών δεν λέει να απελευθερώσει το περιττό φούσκωμα. Πρόβλημα. Μπορεί και όχι. Αρκεί να προμηθευτείς τα κατάλληλα όσπρια – ειδικά ρεβίθια-, τα οποία μιας και δεν περιέχουν νάτριο – αλάτι δηλαδή-, δεν σε φουσκώνουν και δεν διαλύουν την ψυχολογία σου.

Αν δεν σου αρέσουν τα γαλακτοκομικά

δεν σημαίνει ότι δεν θα σου αρέσουν και τα όσπρια. Ναι, περιέχουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου, απαραίτητο στοιχείο κάθε υγιούς οργανισμού. Τα ρεβίθια και οι φακές είναι οι πιο πλούσιες πηγές σε ασβέστιο, καθώς περιέχουν αντίστοιχα 150mg και 130mg ανά 100g. Συνδύασε τα με λίγο ζεστό ρύζι και αύξησε την απορρόφηση ασβεστίου στο έπακρο!

https://www.tlife.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ