Πορτογαλία: Οι αρχές ενισχύουν τα μέτρα περιρισμού μετά το ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού

Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και η απαγόρευση της κυκλοφορίας που είναι ήδη σε ισχύ στις πλέον πληγείσες από την πανδημία περιφέρειες της Πορτογαλίας, θα παραταθούν αυτό το Σαββατοκύριακο και θα διευρυνθούν σχεδόν σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

«Θα πρέπει πιθανόν να λάβουμε αυστηρότερα μέτρα από την προσεχή εβδομάδα”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, ενώ η χώρα του κατέγραψε χθες, Τετάρτη, ρεκόρ 10.027 νέων μολύνσεων σε 24 ώρες.

Συγκεκριμένα, απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει το Σάββατο και την Κυριακή από τις 13.00 τοπική ώρα στη συντριπτική πλειονότητα των δήμων της χώρας και οι κάτοικοί τους δεν θα μπορούν να φύγουν από τον δήμο όπου διαμένουν χωρίς βάσιμο λόγο.

Η Πορτογαλία που βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης από τις 9 Νοεμβρίου, είχε χαλαρώσει τους περιορισμούς κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, πριν τους ενισχύσει για την Πρωτοχρονιά, και πλέον είναι αντιμέτωπη με έναν ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων που σχεδόν διπλασιάστηκε σε δυο εβδομάδες.

Μετά το ρεκόρ μολύνσεων την Τετάρτη, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ήταν σχεδόν το ίδιο υψηλός σήμερα, με 9.927 κρούσματα. Και με 95 νέους θανάτους, ο συνολικός αριθμός των νεκρών πλησιάζει τις 7.500, σύμφωνα πάντα με τον ημερήσιο απολογισμό των υγειονομικών αρχών.

“Οι αριθμοί μας ωθούν να είμαστε πιο επιφυλακτικοί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου”, υπογράμμισε ο Κόστα.

Χθες η υπουργός Υγείας Μάρτα Τεμίντο, παραδέχτηκε ότι τα νοσοκομεία στη χώρα αυτή των 10 εκατομμυρίων κατοίκων υφίστανται “τεράστια πίεση”, με 3.000 και πλέον νοσηλευόμενους από τους οποίους περισσότεροι από 500 στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Στο νοσοκομείο Σάντα Μαρία της Λισαβόνας, ένα από τα δύο μεγαλύτερα της χώρας, η υποδοχή των ασθενών με Covid γινόταν σήμερα σε προκατασκευασμένη αίθουσα, απέναντι από το εργοτάξιο κατασκευής μιας νέας μονάδας εντατικής θεραπείας που θα λειτουργήσει τον Απρίλιο.

“Η πίεση είναι μεγάλη αλλά το όριό μας (όσον αφορά τη χωρητικότητα) δεν έχει συμπληρωθεί γιατί είναι μεταβλητό”, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γιατρός Λουίς Πινέιρο, διευθυντής αυτού του πανεπιστημιακού νοσοκομείου.

Αλλά, όπως πρόσθεσε πριν από την ανακοίνωση του σημερινού απολογισμού της Covid-19 “αν η πανδημία συνεχίσει να εξελίσσεται στο επίπεδο που είδαμε την Τετάρτη, με 10.000 νέα κρούσματα ή σχεδόν τόσα, η πίεση θα συνεχίσει να αυξάνεται, μαζί και η ανησυχία”.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ