Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες το click away – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες θυμίζει το click away. Η νέα μέθοδος αγορών έχει προκαλέσει πολλές απορίες αλλά και δυσκολίες στους καταναλωτές οι οποίοι προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν.

Τα περισσότερα ερωτήματα αφορούν Στη διαδικασία της παραλαβής και πληρωμής των αγαθών, αλλά και της επιστροφής των προϊόντων και των χρημάτων που έχουν καταβάλει οι καταναλωτές.

Εάν το κατάστημα δεν διαθέτει ασύρματο POS πώς θα γίνει η συναλλαγή;

Ο έμπορος μπορεί να κατεβάσει ειδική εφαρμογή πληρωμών στο κινητό τηλέφωνο.

Εάν επιθυμώ να επιστρέψω το προϊόν και να πάρω τα χρήματα μου πίσω, μπορώ;

Ναι, κατόπιν συνεννόησης με το κατάστημα τα χρήματα επιστρέφονται στο τραπεζικό λογαριασμό.

Μπορώ να κάνω παραγγελίες από μεγάλα εμπορικά πολυκαταστήματα, κλειστού τύπου;

Ναι, εφόσον υπάρχουν σταντ σε εξωτερικούς χώρους για να δέχονται παραγγελίες και να παραδίδουν προϊόντα, με την τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων.

Με τους περιορισμούς στη κυκλοφορία σε πλήρη ισχύ, πολλοί αναρωτιούνται τι θα γίνει εάν «χάσουν» το ραντεβού.

Κατά τη διάρκεια ποιου χρονικού διαστήματος μπορώ να παραλάβω την παραγγελία;

Εντός δύο ωρών, μία ώρα πριν και μία ώρα μετά τον χρόνο που αναφέρεται στο sms.

Μπορώ να ακυρώσω το ραντεβού εάν δεν με βολεύει η ώρα παραλαβής;

Ναι, αλλά θα πρέπει, κατόπιν συνεννόησης με τον καταστηματάρχη, να σταλεί νέο sms με τη νέα ώρα για την παραλαβή του προϊόντος.

«Ραντεβού» μέσω του e-katanalotis

Για τη συνεννόηση εμπόρων και καταναλωτών από αύριο θα λειτουργεί και ένας εναλλακτικός τρόπος μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του e-katanalotis.

H δυνατότητα αυτή δίνεται σε όσους εμπόρους δε διαθέτουν e-shop και δε θέλουν να χρεωθούν το sms.

Μουδιασμένοι οι καταναλωτές πρώτη ημέρα των click away αγορών

Στον πιο εμπορικό δρόμο της πρωτεύουσας την Ερμού η κίνηση είναι λιγοστή ένεκα και των καιρικών συνθηκών.

Η πρεμιέρα του click away κύλησε ομαλά, δεν σχηματίστηκαν ουρές έξω από τα καταστήματα δεδομένου και του καιρού.

Μόνο το 17% των καταστημάτων μπορεί να λειτουργήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο σύμφωνα με τους επιχειρηματίες.

Σήμερα λοιπόν έγινε το πρώτο βήμα, με το «πράσινο φως» για τη μετάβαση των πελατών στο κατάστημα προκειμένου να παραλάβουν την παραγγελία τους για να αποφορτιστεί όγκος παραδόσεων στις ταχυμεταφορές.

Παράλληλα, από τη Δευτέρα, ανοίγουν τα κομμωτήρια και τα κουρεία σε όλη τη χώρα, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για το προσωπικό και τους πελάτες, ενώ πρέπει να υπάρχει απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας.

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται υποχρεωτικά στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου ανοίγουν και τα βιβλιοπωλεία με ανώτατο όριο τους 3 πελάτες για καταστήματα μέχρι 100 τετραγωνικά και 1 άτομο για κάθε επιπλέον 15 τετραγωνικά και δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου, ενώ επαναλειτουργούν και τα ΚΤΕΟ.

Κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία: Ωράρια και τρόπος λειτουργίας από Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου

Ήδη οι επιχειρήσεις που λειτουργούν αμιγώς ως βιβλιοπωλεία έχουν ξεκινήσει πυρετώδεις προετοιμασίες, προκειμένου να δεχθούν τους πρώτους πελάτες έπειτα από έξι εβδομάδες lockdown.

 Mε click away και στα malls

Εν τω μεταξύ, τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τη μέθοδο του «click away» θα έχουν τελικά και τα κλειστά εμπορικά κέντρα, όπως και εκείνα που συστεγάζονται σε μεγάλα κτίρια, υπό προϋποθέσεις. Στην κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ορίζεται συγκεκριμένα ότι:

«Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κλειστού τύπου εμπορικά κέντρα και όσες λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου “κατάστημα εντός καταστήματος” (shops-in a-shop), μπορούν να αναπτύξουν τη διαδικασία εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας (click away) σε ανοιχτό εξωτερικό χώρο». Προϋπόθεση είναι να διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.

Οι κανόνες για το «click away»

Η προαγορά του προϊόντος, δηλαδή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική παραγγελία είναι υποχρεωτική, ενώ η παραλαβή γίνεται από ένα και μόνο άτομο. Για την παραλαβή ο πελάτης πρέπει να έχει έγγραφο αποδεικτικό της αγοράς από την επιχείρηση μέσω e-mail και να αναφέρει την επωνυμία, τη διεύθυνση και το ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και την ακριβή ώρα παραλαβής. Ταυτόχρονα απαιτείται και αποστολή sms με τον κωδικό 2.

H παραλαβή γίνεται από την είσοδο του καταστήματος, δηλαδή ο πελάτης δεν εισέρχεται στο κατάστημα και η πληρωμή γίνεται μόνο ηλεκτρονικά και με POS. Μεταξύ των πελατών πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρα, ενώ στην ουρά μπορούν να βρίσκονται μέχρι 9 άτομα.

H παραλαβή από τα καταστήματα δεν επιτρέπεται στην περίπτωση καταστημάτων που βρίσκονται μέσα σε κλειστά εμπορικά κέντρα ή που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος».

Όσον αφορά τις μετακινήσεις, για παραλαβή παραγγελίας επιτρέπεται η μετακίνηση εντός της ίδιας περιφέρειας.

Αλλάζει από σήμερα η διάρκεια βραδινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ