ΠΟΥ: Εξετάζεται η βιοασφάλεια σε χώρες όπου υπάρχουν εκτροφεία βιζόν μετά το ξέσπασμα στη Δανία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι εξετάζει τη βιοασφάλεια σε όλες τις χώρες του κόσμου όπου υπάρχουν εκτροφεία βιζόν προκειμένου να αποτρέψει επιπλέον γεγονότα υπερχείλισης, μετά την απόφαση της Δανίας να θανατώσει όλα αυτά τα ζώα στο έδαφός της λόγω ενός εκτεταμένου ξεσπάσματος κορωνοϊοί ανάμεσά τους.

ΗΜαρία βαν Κέρκοβ, εκ των επικεφαλής του ΠΟΥ για την COVID-19, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη πως η μετάδοση του ιού από τα ζώα στον άνθρωπο είναι «μια ανησυχία», αλλά πρόσθεσε: Οι μεταλλάξεις (στους ιούς) είναι φυσιολογικές. Αυτού του είδους οι αλλαγές στον ιό είναι κάτι που παρακολουθούμε από την αρχή.

Ο κίνδυνος είναι πολύ μικρότερος σε άλλα ζώα εκτός από τα βιζόν, είπε ένας δεύτερος ειδικός του ΠΟΥ.

«Εργαζόμαστε από κοινού με τα περιφερειακά γραφεία… όπου υπάρχουν εκτροφεία βιζόν, και εξετάζουμε τη βιοασφάλεια και πώς θα εμποδίσουμε γεγονότα υπερχείλισης», είπε η βαν Κέρκοβ.

Η Δανία ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι σχεδιάζει να θανατώσει το σύνολο του πληθυσμού των βιζόν στο έδαφός της και ανακοίνωσε νέα αυστηρά μέτρα λοκντάουν στο βόρειο τμήμα της χώρας προκειμένου να αποτρέψει την εξάπλωση μιας μετάλλαξης του κορωνοϊού στα ζώα και στους ανθρώπους.

Το γεγονός έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι οι μεταλλάξεις μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα υποψήφιων εμβολίων κατά της COVID-19 που βρίσκονται υπό ανάπτυξη.

Η Σουμία Σουαμινάταν, επικεφαλής επιστήμονας της ΠΟΥ, δήλωσε, ωστόσο, πως είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα σχετικά με τις συνέπειες των μεταλλάξεων στον ιό που βρέθηκε στα βιζόν.

«Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε ποιες θα είναι οι συνέπειες αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει να καταλήξουμε σε οποιαδήποτε συμπεράσματα για το αν αυτή η συγκεκριμένη μετάλλαξη πρόκειται να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου», είπε. «Δεν έχουμε οποιαδήποτε στοιχεία αυτή τη στιγμή ότι θα επηρεάσει».

Το Statens Serum Institute, η αρχή της Δανίας για τις μολυσματικές ασθένειες, ανέφερε ότι ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 εντοπίστηκε σε 12 ανθρώπους και σε πέντε εκτροφεία βιζόν.

Η Κέρκοβ είπε πως η απόφαση της Δανίας να θανατώσει τα βιζόν που εκτρέφονται στη χώρα είχε σκοπό να αποτρέψει την εγκατάσταση «ενός νέου ζωικού ταμιευτήρα για αυτόν τον ιό».

Ο Μάικ Ράιαν, διευθυντής του ΠΟΥ για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, δήλωσε πως για άλλα ζώα όπως οι χοίροι και τα πουλερικά, ισχύει «πολύ αυστηρή» βιοασφάλεια ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι ιοί να διαπηδήσουν το φράγμα μεταξύ ειδών.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ