Ο δράστης της επίθεσης στη Βιέννη είχε διοργανώσει συνάντηση τζιχαντιστών το καλοκαίρι

Ο 20χρονος δράστης της φονικής τρομοκρατικής επίθεσης της περασμένης Δευτέρας (2 Νοεμβρίου) στο κέντρο της Βιέννης, με πέντε νεκρούς –ανάμεσά τους και ο δράστης– και 23 τραυματίες, φέρεται να είχε διοργανώσει το περασμένο καλοκαίρι στην αυστριακή πρωτεύουσα συνάντηση τζιχαντιστών με τη συμμετοχή ατόμων από τη Γερμανία και την Ελβετία, των οποίων την παρουσία εκείνη την περίοδο στη Βιέννη επιβεβαίωσε απόψε το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών.

Η συνάντηση, η οποία, έπειτα από σχετική ενημέρωση από τις γερμανικές αρχές βρισκόταν υπό την παρακολούθηση της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος και Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας, είχε πραγματοποιηθεί λίγο πριν από τη μετάβαση του μετέπειτα δράστη στη γειτονική Σλοβακία, όπου είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να αγοράσει πυρομαχικά.

Δύο Ελβετοί, ηλικίας 18 και 24 ετών συνελήφθησαν μετά την τρομοκρατική επίθεση της περασμένης Δευτέρας, ενώ στη Γερμανία διεξήχθησαν μετά το τρομοκρατικό κτύπημα έρευνες στις κατοικίες πέντε νεαρών ανδρών, οι δύο από τους οποίους είχαν βρεθεί το καλοκαίρι στη Βιέννη.

Σύμφωνα με ελβετικά μέσα ενημέρωσης, οι δύο άνδρες από το καντόνι της Ζυρίχης βρίσκονταν στην αυστριακή πρωτεύουσα μεταξύ 16ης και 20ής Ιουλίου, ενώ αναφέρουν πως και ο δράστης θα μπορούσε, από την πλευρά του, να είχε ταξιδέψει στην Ελβετία.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι προχθές, Παρασκευή, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ είχε παραδεχθεί ένα επιπλέον λάθος των αρχών ασφαλείας στο πλαίσιο ερευνών πριν από τη φονική τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Βιέννης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο 20χρονος μετέπειτα δράστης, είχε επαφή το καλοκαίρι με άτομα που παρακολουθούνταν από την Ομόσπονδη Υπηρεσία της Βιέννης για την Προστασία του Συντάγματος και την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, για λογαριασμό της Γερμανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος.

Ωστόσο, αυτό δεν είχε τότε κάποιες συνέπειες, αλλά οδήγησε μόλις την περασμένη Παρασκευή, σε διαθεσιμότητα του επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας Συντάγματος στη Βιέννη, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Αστυνομίας στην αυστριακή πρωτεύουσα Γκέρχαρντ Πιούρστλ.

Ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για “προφανή και από την άποψή μας απαράδεκτα λάθη”, και ως εκ τούτου, υπάρχουν “άμεσες συνέπειες για πρόσωπα”.

Σύμφωνα με τον Γκέρχαρντ Πιούρστλ, ο μετέπειτα δράστης συνάντησε τον Ιούλιο πρόσωπα που ήταν υπό την παρακολούθηση της Γερμανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος και βρίσκονταν στην Αυστρία.

Κατά την άποψή του, αυτό το γεγονός και η αργότερα αποτυχημένη αγορά από τον μετέπειτα δράστη, όπλων στη Σλοβακία “θα μπορούσαν να είχαν οδηγήσει σε διαφορετικό αποτέλεσμα κατά την εκτίμηση της επικινδυνότητας του δράστη”.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της βιεννέζικης Αστυνομίας, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος στη Βιέννη Έριχ Τσβέτλερ αποσύρθηκε έπειτα από δικό του αίτημα “επειδή δεν θέλει να εμποδίσει μια ομαλή έρευνα και διαλεύκανση της υπόθεσης”.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ