Εντατικολόγος Αλεξανδρούπολης: Η κατάσταση είναι απερίγραπτη, είμαστε ελάχιστοι και εξαντλημένοι

Δεν περιγράφεται η κατάσταση στις ΜΕΘ της Αλεξανδρούπολης. Προσπαθώ να βρω λόγια, αλλά δεν μπορώ. Είμαστε ελάχιστοι και εξαντλημένοι, αναφέρει -μεταξύ άλλων-  ο εντατικολόγος Χρήστος Δραγουμάνης. Ο γιατρός περιέγραψε στο tvxs.gr μία κατάσταση πολέμου στα νοσοκομεία, λόγω της άρνησης της κυβέρνησης να προσλάβει προσωπικό και της μεγάλης καθυστέρησης δημιουργίας νέων κλινών ΜΕΘ

Κάνω και τον φυσικοθεραπευτή που δεν έχουμε

Η συνέντευξη αυτή μεταφέρθηκε δύο φορές, εξαιτίας του αδιανόητου φόρτου εργασίας του γιατρού, αφού σε μια ζώνη τόσο επιβαρυμένη όπως η Αλεξανδρούπολη, τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι γιατροί αλλά και νοσηλευτές – νοσηλεύτριες, αναγκάζονται να κάνουν κι άλλα πέρα των καθηκόντων τους, προκειμένου να καλύψουν τα κενά του προσωπικού που δεν υπάρχει, και να αδειάζουν οι λιγοστές κλίνες ΜΕΘ για να εισέρχονται νέοι ασθενείς. 

«Τι να σας πω; Εγώ για παράδειγμα σήμερα έκανα και τον φυσικοθεραπευτή, γιατί δεν υπάρχει απογευματινή βάρδια, έχουμε μόνο πρωί φυσικοθεραπευτή, πράγμα αδιανόητο για τη λειτουργία των ΜΕΘ. Αν δεν κάνουμε οι γιατροί και οι νοσηλευτές τους φυσικοθεραπευτές, δεν θα μπορέσει να γίνει σωστά η αποσωλήνωση του ασθενούς. Επίσης κάθε κλίνη ΜΕΘ, χρειάζεται 3 νοσηλευτές για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενες επιπλοκές. Ούτε κατά διάνοια δεν υπάρχει αυτό το προσωπικό».

Ο ΕΟΔΥ στέλνει ανθρώπους για τεστ στη μέση της πλατείας

Την ώρα που οι γιατροί κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, προκειμένου να σωθούν ζωές και να στηριχθεί στοιχειωδώς το ΕΣΥ, ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να καθοδηγεί τους πολίτες με τρόπο που δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά. 

«Έδωσε ο ΕΟΔΥ εντολή σε ασθενή να πάει στο περίπτερο  στην πλατεία στη Δράμα να κάνει τεστ εκεί. Αυτό έγινε πριν από 20 μέρες. Δεν μπορούν να αξιολογήσουν τα περιστατικά; Είναι δυνατό να στήνουν περίπτερα στη μέση της πλατείας και να πηγαίνει ο κόσμος να συνωστίζεται εκεί προκειμένου να εξεταστεί; Δεν θα γίνει διασπορά του ιού; Είναι δυνατόν να σου λέει ο ΕΟΔΥ αν έχεις συμπτώματα μείνε σπίτι και να μη σου κάνει τεστ; Ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει αν πάσχει και αν πάσχει πρέπει να περιοριστεί και να δίνουν διαγνωστικά τεστ σε όλη την κοινότητα. Ας μην αναρωτιόμαστε πως φτάσαμε έως εδώ. Το ζήτημα ήταν να μη φτάσει η πανδημία να αντιμετωπίζεται από την δευτεροβάθμια. Μιλάμε τώρα για ΜΕΘ, που έχει μπει ο εχθρός στην πόλη!»

Το έργο το έχουμε δει… Προσλήψεις δεν θα κάνουν

Ο Χρ. Δραγουμάνης λέει πως τα 8 πολύ βαριά περιστατικά που έπρεπε να διαχειριστεί σήμερα είναι 20. «Έχουμε 20 αρρώστους σε οριακή κατάσταση και η μόνη βοήθεια από την πολιτεία, είναι μια υλικοτεχνική εγκατάσταση που στήνεται πρόχειρα. Εμείς εργαζόμαστε πλέον σε πλήρη εξάντληση και στο ερώτημα σας αν θα εισακουστούν οι εκκλήσεις μας για πρόσληψη προσωπικού, το μόνο που μου έρχεται στο νου, είναι το τραγούδι του Κατσιμίχα «Το έργο το έχω δει μη με τρελαίνετε». Όχι, δεν ελπίζω ότι θα γίνουν προσλήψεις. Το ζητάμε μήνες τώρα. Αν ήθελαν θα το είχαν κάνει»

Ο κος Δραγουμάνης, υπογραμμίζει κι εκείνος, όπως έχουν κάνει δεκάδες συνάδελφοι του έως τώρα, πως λόγω της μετατροπής των νοσοκομείων σε  νοσοκομεία ασθενών covid 19, οι άλλες νόσοι είναι σε τρίτη μοίρα. «Τα χειρουργεία έχουν κλείσει, δεν υπάρχουν ΜΕΘ για να στηριχθούν μεγάλα χειρουργεία. Με ρωτάτε τι κάνουν οι άνθρωποι αυτοί που έχουν άμεση ανάγκη ενός χειρουργείου και πραγματικά δεν ξέρω να σας απαντήσω. Εδώ πάντως μόνο τα καρδιολογικά περιστατικά μπορούν να εξυπηρετηθούν».

http://www.topontiki.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ