Αυλαία για το 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας το Σαββατοκύριακο 17&18/10

Μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεων του 1ου κύκλου και το εκπαιδευτικό μέρος του Φεστιβάλ που αποτελείται από 7 δημιουργικά σεμινάρια –εργαστήρια μέχρι και την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, ξεκινάει ο 2ος κύκλος παραστάσεων το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα και τις καινούργιες συνθήκες λειτουργίας των θεάτρων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των παραστάσεων για το Σαββατοκύριακο είναι το εξής:

1.Σάββατο 17 Οκτωβρίου, ώρα 20.00. (Αμφιθέατρο Πνευματικού Κέντρου)

Έργο: «Μικρός οδηγός για υποψήφιους σχοινοβάτες» της ομάδας ΑΓΙΟΥΣΑΓΙΑ με το Στάθη Μαρκόπουλο. Ηλικία θεατών από 13+ έτη. Διάρκεια 40΄. Είσοδος 5 ευρώ

το έργο

Αποτελεί μια πρωτότυπη παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση που παρουσιάστηκε στην διάρκεια της σαιζόν 2018-19 ως μέρος των ετήσιων παραστάσεων «εκτός των τειχών» που απευθύνονται σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, εκπαιδευτικούς και άλλες ειδικές ομάδες κοινού με περιορισμένη δυνατότητα μετακίνησης. Μαριονέτες που κάνουν σάλτα στον αέρα κι αψηφούν τη βαρύτητα, έρχονται να σε βρουν και να σου πουν το μεγάλο μυστικό: «Τίποτα δε σε κρατάει στο έδαφος, χόρεψε, δεν θα πέσεις!»

Σύγχρονο ποιητικό κουκλοθέατρο για όλους, με ζωντανή μουσική. Κουκλοπαίκτες, μουσικοί και χορευτές δίνουν ζωή στις χειροποίητες μαριονέτες.

Είμαστε όλοι σχοινοβάτες, άρα άξιοι να βρούμε την ελευθερία μας. Αυτό μοιάζει να μας λέει ο Ζαν Ζενέ στο περίφημο ποιητικό μανιφέστο «Ο Σχοινοβάτης» (1955), στο οποίο βασίζεται η παράσταση.

Αντλώντας έμπνευση από τις οδηγίες προς τον σχοινοβάτη Αμπνταλάχ, στον οποίο ο Ζενέ αφιερώνει το αλληγορικό αυτό έργο, οι ερμηνευτές μας καλούν να αναζητήσουμε τον μάστορα τεχνίτη – καλλιτέχνη μέσα μας και να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που μας θέτει για την τέχνη της ζωής μας.

Ο σκηνοθέτης εξηγεί: «Στην παράσταση, το διάσημο κείμενο του Ζαν Ζενέ, που πραγματεύεται τη σχέση του ανθρώπου με τον ιδεατό απελευθερωμένο εαυτό του και την πορεία προσέγγισής του, μεταφέρεται στο κοινό, για πρώτη φορά παγκοσμίως, από κούκλες. Γιατί από κούκλες; Διότι οι κούκλες, ως άψυχα αντικείμενα, και οι κουκλοπαίκτες, ως οι αφανείς υπηρέτες τους, είναι τα μυθικά όντα που κατέχουν καλύτερα από τον καθένα το παιχνίδι μεταξύ της ζωής και του θανάτου. Σχεδιάζονται και κατασκευάζονται από την αρχή ως ο τελικός εαυτός τους και θυσιάζουν τη σύντομη ζωή τους για χάρη μας. Ο σχοινοβάτης, ο καλλιτέχνης γενικότερα, ο υποψήφιος ποιητής ή απλώς ο άνθρωπος μπορεί να μάθει κάτι για την τέχνη, τα εργαλεία ή/και τη ζωή του από αυτή την αμείλικτη, συμπυκνωμένη ειλικρίνεια της κατακτημένης ελευθερίας.»

Σκηνοθεσία-σκηνογραφία-κατασκευές Στάθης Μαρκόπουλος (Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια)

Δραματουργική επιμέλεια Βίκυ Γεωργιάδου

Κινησιολογική επιμέλεια Αντώνης Κουτρουμπής

Πρωτότυπη μουσική Γιώργος Κάστανος

Οργάνωση – Εκτέλεση Παραγωγής Delta Pi

Ερμηνεύουν οι Γιώργος Κάστανος, Βασιλική Μαλτσάκη, Στάθης Μαρκόπουλος, Αννέτα Στεφανοπούλου, Μαρία Φουντούλη

Παραγωγή Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Υποστήριξη περιοδείας Στέγη Ιδρύματος Ωνάση – πρόγραμμα «Εξωστρέφεια»

Η παράσταση είναι στηριγμένη στη μετάφραση του έργου «Ο Σκοινοβάτης – Ο Θανατοποινίτης» του Ζαν Ζενέ από τον Χριστόφορο Λιοντάκη, των Εκδόσεων του Εικοστού Πρώτου, Αθήνα 2016.

Έμπνευση για τις κούκλες που χρησιμοποιούνται στην παράσταση αποτέλεσαν οι πίνακες του Κολομβιανού καλλιτέχνη Fernando Botero, το ιαπωνικό παραδοσιακό κουκλοθέατρο Μπουνράκου και η ευρωπαϊκή παράδοση του «Φασουλή».

Ο καλλιτέχνης και ο  θίασος

Ο Στάθης Μαρκόπουλος, σπούδασε στην Κρατική Ακαδημία Κουκλοθεάτρου και Εναλλακτικού Θεάτρου της Πράγας (ALD-DAMU), μαθήτευσε στο εργαστήριο και στις παραστάσεις δρόμου του θιάσου Marionetas del Matadero και έχει παρακολουθήσει διάφορα εργαστήρια (Faulty Optic, Improbable Theatre, M. Khussid, M. Meschke, B. Loungov κ.α.). Από το 1992 ιδρύει το Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια! (www.ayusaya.com ).  Δουλεύει επαγγελματικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό με  δικές του παραγωγές καθώς και σε συνεργασία με άλλους θιάσους. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, συνέδρια και εκπαιδευτικά προγράμματα γύρω από το κουκλοθέατρο. Διδάσκει σε εργαστήρια για  επαγγελματίες κουκλοπαίκτες, ασχολείται με σχετικές εκδόσεις και είναι ενεργό μέλος του Ελληνικού Κέντρου της Διεθνούς Ένωσης Κούκλας (UNIMA με σπουδές στην Κρατική Ακαδημία Κουκλοθεάτρου και Εναλλακτικού Θεάτρου της Πράγας.

  1. Κυριακή 18 Οκτωβρίου, ώρα 10.30 (Φουαγιέ Πνευματικού Κέντρου)

Έργο: «Ο βασιλιάς που πεινούσε σαν λύκος» από την ομάδα ΜΟΥ-ΦΑ (φαντασία και μουσική). Διάρκεια 60’ . Ηλικία θεατών 4 + ετών.  Είσοδος 5 ευρώ

το έργο

Ένας λαίμαργος και μονοφαγάς μονάρχης, σπρωγμένος από την αχαλίνωτη όρεξή του, μπαίνει άθελά του στο μάτι της κακιάς μάγισσας των παραμυθιών. Εκείνη, με σκοπό να του δώσει ένα καλό μάθημα, θα τον μεταμορφώσει σε λύκο. Τώρα ο κακομαθημένος αλλά καλόκαρδος βασιλιάς, για να ξαναβρεί την ανθρώπινή του μορφή, θα πρέπει σε μόλις έναν χρόνο να διορθώσει όλα τα ελαττώματά του. Ειδάλλως … θα μείνει για πάντα λύκος. Πρώτα όμως πρέπει να καταφέρει το αδιανόητο. Να μάθει να επιβιώνει δίχως το υπηρετικό του προσωπικό.

Μια παράσταση με γαντόκουκλες, με ζωντανή μουσική και τραγούδι, που μας διδάσκει ότι δεν είναι όλες οι αναποδιές στη ζωή για κακό και πως πριν ζητήσουμε τη βοήθεια των άλλων θα πρέπει πρώτα να βοηθάμε οι ίδιοι τον εαυτό μας.

Συντελεστές

Σενάριο & σκηνοθεσία: Τσίπουρας Μάρκος.

Σκηνικά & κατασκευή κούκλας: Τσίπουρα Ιλόνα, Τσίπουρας Κωνσταντίνος.

Εμψύχωση: Μπαγιαμπού Μαριάννα, Τσίπουρας Μάρκος, Ψευτέα Θεοδοσία.

Μελωδία και στίχοι τραγουδιών: Καπετανάκος Τάσος, Μπαγιαμπού Μαριάννα.

Κιθάρα: Βιρτσιώνης Δημήτρης, Καπετανάκος Τάσος.

Φλογέρα: Μπαγιαμπού Μαριάννα, Ψευτέα Θεοδοσία.

Τρομπέτα: Μπαγιαμπού Μαριάννα.

          -Ηχοληψια: Βιρτσιώνης Δημήτρης

          -Φωτισμοί: Τσίπουρας Μάρκος

          -Καλλιτεχνικές τεχνικές: Γαντόκουκλες

          -Link  διαφημιστικού τρέιλερ της παράστασης:

          -Φωτογραφικό υλικό: https://www.facebook.com/moufapuppetry

Ο θίασος Η Κουκλοθεατρική Ομάδα ΜΟΥ-ΦΑ (Μουσική & Φαντασία) δημιουργήθηκε το 2019 στην Καλαμάτα, από μια ομάδα φίλων που μοιράζονται την αγάπη για το θέατρο, τη μουσική και τη δημιουργία. “Ο Βασιλιάς που πεινούσε σαν Λύκος” είναι και η πρώτη τους παράσταση. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο έργο, που γεννήθηκε ένα απόγευμα αυτοσχεδιάζοντας με γαντόκουκλες προς τέρψη των παιδιών. Από τότε άλλαξε αρκετές φορές μορφή αλλά μόνο όταν το ντύσαμε με όμορφες μουσικές και τραγούδια καταλάβαμε ότι είχαμε μια παράσταση στα χέρια μας. Οι κούκλες και τα σκηνικά κατασκευάστηκαν κατά παραγγελία των ηρώων του έργου με ιδιαίτερη λεπτομέρεια. Η όλη διεργασία ήταν μαγική και στόχος είναι να μοιραστούν το αποτέλεσμα μαζί σας!

3.Κυριακή 18 Οκτωβρίου , ώρα 12.00 (Αρχαιολογικό Μουσείο)

Έργο: «Το όνειρο του Λυσίμαχου» της Μαρίζας Νταϊφά και της ομάδας ΓΟΥΠΑΤΟΥ

Ελεύθερη είσοδος. Ηλικία θεατών 5+ έτη.  Θεατές μέχρι 20 άτομα.

το έργο

Ο Λυσίμαχος ένα παιδί του σήμερα ταξιδεύει με μοναδικό όχημα τη φαντασία του στο παλάτι του ξακουστού Νέστορα. Παρέα με έναν απρόσμενο συνοδοιπόρο θα περιηγηθεί στην αίθουσα του θρόνου, θα περιεργαστεί τον μνημειώδη λουτήρα, θα δει πρόσωπα ξακουστά και θα μάθει για συνήθειες και έθιμα παράξενα. Μια παράσταση που θέλει να εισάγει μια αχτίδα τέχνης στην διαδικασία εκμάθησης της ιστορίας. Έτσι, ανοίγοντας  μια  χαραμάδα οι μικροί μας θεατές μπορούν να κρυφοκοιτάξουν πτυχές της καθημερινής ζωής του μυκηναϊκού ανακτόρου. Όλα ξεκίνησαν από το όνειρο ενός μικρού παιδιού… ψέματα ή αλήθεια; Θα φανεί στην αρχαιολογική σκαπάνη.

Συγγραφέας- Σενάριο: Νταϊφά Μαρίζα

Σκηνοθεσία: ομάδα Γουπατού

Κατασκευές από χαρτοπολτό: Μηλιαρέση Κατερίνα

Κατασκευές από ύφασμα: Νταϊφά Μαρίζα

Εμψύχωση : Μαρίζα Νταϊφά

Μουσική επιμέλεια: Κατερίνα Πετρουλάκη

Φωτισμοί : Γιώργος Μίνος

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Λέττα Πετρουλάκη, Σέργιος Σοφικίτης

Διάρκεια παράστασης:40΄

Καλλιτεχνικές τεχνικές: Θέατρο από χαρτί, κατασκευές από χαρτοπολτό, από ύφασμα, χάρτινες φιγούρες

Η καλλιτέχνης:

Η Μαρίζα Νταϊφά γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία -Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Βάζοντας το πτυχίο  μέσα στη βαλιτσούλα της  πήγε να ζήσει στο Τορίνο. Εκεί είχε όνειρο να σπουδάσει ιστορία κινηματογράφου. Περιμένοντας για αυτό είχε την τύχη να ζήσει πιο κοντά με τη διαφορετικότητα δουλεύοντας ως συνοδός σε ανθρώπους με ειδικές ικανότητες. Η πραγματικότητα, τελικά, την προσγείωσε μακριά από αυτό το όνειρό. Με τη βαλίτσα της, όμως, γεμάτη εμπειρίες παρέα με τον αγαπημένο της βρέθηκε στο Βόλο ακολουθώντας ένα άλλο όνειρο αυτό της ενδυματολογίας. Αυτό ευτυχώς είχε αίσια έκβαση. Εκεί ωσάν γνήσια μελισσούλα ρούφηξε εμπειρίες ως ιστορικός στο αρχαιολογικό μουσείο του Βόλου, ως βοηθός ενδυματολόγου σε θεατρικές παραστάσεις, ως ιστορικός σε καταγραφές παραμυθιών στο Ίδρυμα ΚΕΜΕΛΚΑ. Στη συνέχεια βάζοντας στη βαλιτσούλα της τον αγαπημένο της και ένα μωρό έφυγε για να ζήσει στην όμορφη Καλαμάτα. Στην Καλαμάτα την αγκάλιασαν πάλι νέοι με ειδικές ικανότητες και τις έδιωξαν μακριά τις σκοτούρες της διπλής μητρότητας. Για να βαρύνει λίγο ακόμη το βαλιτσάκι έκανε επιμόρφωση στην Ειδική Αγωγή και την Εκπαίδευση ενηλίκων. Και τότε είχε τη μοιραία συνάντηση με την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας. Εκεί είδε πως τα όνειρα όσο και να σκουντουφλάνε στην πραγματικότητα μπορούν να έχουν αίσια έκβαση χάρη στη δυναμικότητα μιας δημιουργικής ομάδας. Πήρε μέρος σε σεμινάρια κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας, πήρε μέρος στον ερασιτεχνικό θίασο κουκλοθέατρου της Πειραματικής Σκηνής, ενώ στο δεύτερο φεστιβάλ κουκλοθέατρου γνώρισε χάρη στη Φαίη Τσίτου το θέατρο από χαρτί. Το θέατρο από χαρτί την γοήτευσε τόσο πολύ σαν εκπαιδευτικό εργαλείο, που έχει βαλθεί αμέτι μουχαμέτι να το χρησιμοποιήσει σαν μέσο για ένα όνειρο που λέγεται  «Μαθαίνοντας την Ιστορία Αλλιώς»

  1. Κυριακή 18 Οκτωβρίου, ώρα 20.00 (Αμφιθέατρο Πνευματικού Κέντρου)

Έργο: «Η πύλη των κόσμων» της ομάδας ΣΥΝΤΗΞΗ.

Ηλικία θεατών 12+ ετών. Διάρκεια 45 ‘. Θεατές έως 150 άτομα. Είσοδος 5 ευρώ

το έργο

Η παράσταση “Η Πύλη των Κόσμων” είναι διασκευή του γνωστού δημοτικού τραγουδιού “Του νεκρού αδελφού”. Πρόκειται για την ιστορία μιας μάνας με εννιά γιους και μια κόρη. Η μοναχοκόρη (Αρετή) παντρεύεται σε ξένο τόπο. Εν τω μεταξύ, όλα τα αδέρφια πεθαίνουν, έτσι η μάνα μένει μόνη της. Ένας από τους νεκρούς αδερφούς (ο Κωσταντής) σηκώνεται από τον τάφο, με σκοπό να φέρει την αδερφή του και πάλι πίσω στη μάνα, καθώς αυτό προέβλεπε ο όρκος που της είχε δώσει νωρίτερα

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διασκευή κειμένου: Σύντηξη , Παναγιώτης Κακούρης

Σκηνοθεσία: Σύντηξη

Κουστούμια: Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας

Κατασκευές: Σύντηξη

Επιμέλεια Σκηνικού: Μαρίζα Νταϊφά

Κατασκευή Σκηνικού: Γιώργης Παχτίτης

Φωτισμοί: Γιώργος Μίνος

Βίντεο, φωτογραφίες: Νίκος Βαμβακάς

Αφίσα, ηχογράφηση: Νίκος Τζαβάρας

Συμμετέχουν): Βαλμά Μυρτώ, Βασιλοπούλου Νικολέτα, Δημητρακόπουλος Κωνσταντίνος, Δημητρακοπούλου Γεωργία, Κουτέλα Ιωάννα, Μιτακίδη Γιολάντα, Πελεκούδα Νίκη

Ο θίασος

Πυρηνική Σύντηξη ονομάζεται η συνένωση ελαφρών πυρήνων σε βαρύτερους με ταυτόχρονη απελευθέρωση ενέργειας. Κατά τη γνώμη μας, ελαφρύς πυρήνας είναι ο καθένας από εμάς ως μονάδα. Όταν ερχόμαστε σε επαφή, (λειτουργεί η ομάδα) πραγματοποιείται μεταξύ μας “σύντηξη”. Η ένωση αυτή, των ελαφρών πυρήνων, οδηγεί στην δημιουργία ενός συνόλου βαθιά συνδεδεμένου που τελικά αποκτά μεγάλη δύναμη. Έπειτα προκύπτει η απελευθέρωση της ενέργειας, δηλαδή η ικανότητα του συνόλου — όταν αυτό παραμένει ενωμένο — να μεταδίδει πληροφορίες, μηνύματα, εικόνες και μέσω των νοημάτων των παραστάσεων να προβληματίζει τους δέκτες – κοινό.

Μετά το τέλος της τελευταίας παράστασης “Οι Πύλες των Κόσμων”  θα γίνει η τελετή λήξης του Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου, η οποία θα περιλαμβάνει:

-Προβολή ολιγόλεπτου βίντεο από στιγμιότυπα των εκδηλώσεων και παραστάσεων  του Φεστιβάλ και

-μικρό μουσικό φινάλε από τους Ελένη Χρηστίδου και Πάνο Ταντή.

4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Καλαμάτας. Το Σαββατοκύριακο 17 και 18  Οκτωβρίου ρίχνει αυλαία με ένα γεμάτο πρόγραμμα

Υποστήριξη : Έμφασις 91.8Life fm 88EnterMessinia.grEnterMessinia TV

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ