4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Καλαμάτας | Το πρόγραμμα της Πέμπτης 8/10

To Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Καλαμάτας ξεκίνησε και επίσημα την Κυριακή με τις παραστάσεις να πραγματοποιούνται στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ για την  Πέμπτης 8/10 είναι το εξής :

10.00 π.μ. κουκλοθέατρο μαριονέτας “της μουσικής τα νήματα” από την ομάδα ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ. 
Διάρκεια παράστασης: 50΄,
ηλικία θεατών 4+ ετών
είσοδος ελεύθερη για μαθητές σχολείων
11.30 π.μ. κουκλοθέατρο “το δώρο της Παπλωματούς”  από την ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Διάρκεια παράστασης 40′,
ηλικία θεατών 3+ ετών
είσοδος ελεύθερη για μαθητές σχολείων
18.00 κουκλοθέατρο “Νερόμυλε… για σένα” από την ομάδα ΧΑΡΧΟΥΤ του Χρήστου Αυτσίδη
Διάρκεια παράστασης 60′,
ηλικία θεατών 4+ ετών
είσοδος: κουπόνι στήριξης 5 ευρώ
20.00 κουκλοθέατρο με θέατρο σκιών “Το γαλάζιο όνειρο”  από την ομάδα “οι γλάροι”  
Διάρκεια παράστασης 35′,
ηλικία θεατών 4+ ετών
είσοδος: κουπόνι στήριξης 5 ευρώ

Λίγα λόγια για τα έργα που θα παρουσιαστούν: 

-Της Μουσικής τα νήματα”
ΤΟ ΕΡΓΟ Πρόκειται για μια απρόβλεπτη συναυλία με μουσικές από διάφορα μέρη του κόσμου. Μια κωμική παράσταση χωρίς λόγια αποτελούμενη από ξεχωριστά σκετς με 11 μαριονέτες σε ρόλους μουσικών και δύο κουκλοπαίκτες που συμμετέχουν από τη μια πλευρά σε μια παράσταση κουκλοθέατρου και από την άλλη σε μια παράσταση μιμικής με πρωταγωνιστές τους ίδιους . Mια παράσταση θεάτρου μαριονέτας και μιμικής όπου οι χορογραφίες, το χιούμορ, οι ανατροπές και ο ρυθμός είναι στοιχεία που συντελούν στο ότι παρακολουθείται εξίσου ευχάριστα απ’ όλες τις ηλικίες. Έχει ταξιδέψει σε 25 διεθνή φεστιβάλ σε 13 χώρες στην Ευρώπη, Ν. Αφρική και Ασία.
Συγγραφέας-Σενάριο: Θέατρο μαριονέτας ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ
-Σκηνοθεσία:Νίκος Τόμπρος
-Κατασκευές, Εμψύχωση : Νίκος Τόμπρος – Ελένη Παναγιώτου
-Φωτισμοί : Ελένη Παναγιώτου
-Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά
-Καλλιτεχνικές τεχνικές: Μαριονέτες με νήματα, επιτραπέζιες στυλ Bunraku και Μαρότ
-Ηλικία θεατών:από 4 έως και ενήλικες
-Link διαφημιστικού τρέιλερ της παράστασης: https://www.youtube.com/watch?v=9I4bQOWdSX4
Ο θίασος
Το εργαστήρι κατασκευής και θεάτρου μαριονέτας ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ δημιουργήθηκε τo 1996 από τον Νίκο Τόμπρο και την Ελένη Παναγιώτου κουκλοποιούς και κουκλοπαίκτες με έδρα τα Βασιλικά της Β. Εύβοιας.
Από τότε δίνει παραστάσεις στο δρόμο, σε θέατρα, σχολεία, εκδηλώσεις δήμων στην Ελλάδα, και έχει συμμετάσχει σε 39 διεθνή φεστιβάλ σε 15 χώρες στην Ευρώπη,Ν.Αφρική και Ασία. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το συνδυασμό του θεάτρου κούκλας με άλλες τέχνες και σε αυτή τη κατεύθυνση έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες από τον χώρο του θεάτρου , της μουσικής και του τσίρκου .
Έχει κάνει εργαστήρια κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας για παιδιά και ενήλικες σε δήμους, σχολεία και διεθνή φεστιβάλ,
Ο Νίκος Τόμπρος εκτός από την πορεία του ως κουκλοπαίκτης-κουκλοποιός παρακολούθησε σεμινάρια σωματικoύ θεάτρου,υποκριτικής, χορού ,κλόουν και σύγρονου θεάτρου σκιών.
Η Ελένη Παναγιώτου ,επίσης κουκλοπαίκτρια-κουκλοποιός είναι κοινωνική λειτουργός και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με εμψύχωση αντικειμένων, θεατρικό φωτισμό ,ζωγραφικής και stop motion animation .
-Πλήρης διεύθυνση και Τ.Κ.: Ιφιγένειας 37, ΤΚ 13122, Ίλιον,Αθήνα
-Τηλέφωνο και κινητό: 6932274208
-Άτομο επικοινωνίας : Eλένη Παναγιώτου

«Το δώρο της Παπλωματούς» 

Το βραβευμένο παραμύθι «Το δώρο της παπλωματούς» αποφασίσαμε να το διασκευάσουμε  για κουκλοθέατρο εξ’ αιτίας της αγάπης που τρέφουν γι αυτό όλα τα παιδιά. Είναι η  ιστορία μιας ευαίσθητης γυναίκας που σκοπό της ζωής της είχε βάλει την προσφορά και τη βοήθεια σε φτωχούς και κατατρεγμένους.

Έφτιαχνε με τα μαγικά της χέρια χειροποίητα, υπέροχα παπλώματα, με τα οποία σκέπαζε όσους κρύωναν και δεν είχαν σπίτι και κρεβάτι να ξεκουραστούν. Στην ίδια όμως πολιτεία ζούσε και ένας άπληστος βασιλιάς που σκοπό της ζωής του ήταν να μαζεύει δώρα από τους υπηκόους του. Όταν ανακάλυψε πως η μόνη που δεν του είχε κάνει δώρο ήταν η παπλωματού, προσπάθησε με καλό αλλά και κακό τρόπο να την πείσει να του προσφέρει ένα πάπλωμα. Αυτή όμως του αρνήθηκε υποστηρίζοντας ότι τα παπλώματα τα χαρίζει μόνο σε φτωχούς ανθρώπους.

Άραγε θα καταφέρει η γλυκιά και μαγική παπλωματού να αλλάξει το χαρακτήρα του βασιλιά; Θα κερδίσει την εμπιστοσύνη του και θα τον πείσει να γίνει καλός και φιλεύσπλαχνος για να κερδίσει ένα πάπλωμά της;

Ένα τρυφερό παραμύθι που επιβραβεύει την προσφορά , την αλληλεγγύη , την αγάπη για το συνάνθρωπο ιδιαίτερα αυτόν που έχει την ανάγκη μας και στηλιτεύει τη φιλαργυρία, την απληστία, τον εγωισμό και την έλλειψη ανθρωπιάς.

Διάρκεια: 40΄ * ηλικία 4+ ετών

Διασκευή, σκηνοθεσία, σκηνικά: Λέττα Πετρουλάκη

Μουσική Επιμέλεια: Κατερίνα Πετρουλάκη

Κουκλοκατασκευές: Λέττα Πετρουλάκη, Νικολέττα Βασιλοπούλου, Γεωργία Δημητρακοπούλου, Ιωάννα Κουτέλα, Πόπη Μαυρέα, Μαρίζα Νταϊφά

Φωτισμοί: Γιώργος Μίνος

Ειδικές κατασκευές: Γιώργος Αγγελόπουλος, Τάκης Σοφικίτης

Αφίσα: Τζένη Ντεκελέ

Παίζουν οι κουκλοπαίκτες: Βέρα Γεωργακοπούλου, Ιωάννα Κωστοπούλου, Μίνα Μουρίκη, Πέγκυ Σούλιου

Τεχνική υποστήριξη: Λέττα Πετρουλάκη

Καλλιτεχνικές τεχνικές: Κούκλες άμεσου χειρισμούΓια παιδιά ηλικίας 3+ ετών

-«Νερόμυλε.. για σένα»

Το έργο

Ένας παλιός πέτρινος νερόμυλος κινδυνεύει από την ανθρώπινη απληστία. Θέλουν να τον γκρεμίσουν για να χτίσουν ένα πολυτελές ξενοδοχείο. Τα πλάσματα του δάσους αντιδρούν και τα τρυφερά λόγια ενός μικρού δράκου καταφέρνουν να συγκινήσουν ακόμη κι αυτόν τον πλέον σκληρό άνθρωπο, τον επιχειρηματία με την «πέτρινη καρδιά».«…νερόμυλε…ξέρεις… το ξέρεις ότι θα σε γκρεμίσουν. Όμως άκου κι αυτό… ότι ακόμη και μια πετρούλα αν μείνει από σένα, εγώ θα της μιλάω, σα να ήσουν εσύ…» «…δέντρο, θα σε κόψουν. Όμως εγώ θα κρατήσω το πιο μικρό κλαδάκι σου για πάντα κοντά μου…»  Έτσι οι ξύλινες «χούφτες» του νερόμυλου πάλι γυρίζουν… δροσίζουν… δίνουν ζωή…

Συμμετέχουν 11 κούκλες: Δράκος, δρακάκι, βάτραχος, Καστανούλα, Βίκινγκ, Νεράιδα-Λιμπελούλα, Ιπποποταμούλα, Πεταλούδα, Σκιουράκι, Ψαράκι, Δον Σκόρπιο ντι Σκόλπα-Καλοφαγάνας – Η παράσταση επενδύεται με ζωντανή μουσική (φυσαρμόνικα).

Στόχος είναι μέσα από κωμικές και συγκινητικές στιγμές, μέσα από τις σκηνές των έργων, τα παιδιά να ψυχαγωγηθούν, να «νιώσουν» και να αποκτήσουν βαθιά ανθρώπινη σκέψη και σχέση με το γύρω τους χώρο.

Σκηνοθεσία, Κούκλες, εμψύχωση, μουσική επιμέλεια: Χρήστος Αυτσίδης

Ο θίασος   Ο Θίασος «ΧΑΡΧΟΥΤ» ιδρύθηκε από τον κουκλοπαίκτη Χρήστο Αυτσίδη το 1989 και από τότε μέχρι σήμερα, έχει ανεβάσει περισσότερα από 15 έργα, που παρουσιάζονται σε Δήμους, Κοινότητες, Σχολεία, Συλλόγους, Σωματεία κλπ.  O κουκλοπαίκτης Χρήστος Αυτσίδης διοργανώνει επίσης σεμινάρια από τον Οκτώβρη μέχρι τον Ιούνιο. Οι συναντήσεις (ομαδικές ή ατομικές) είναι μια φορά την εβδομάδα.  Απευθύνεται σε ανθρώπους εργατικούς, ευαίσθητους, ρομαντικούς, που μπορούν να πιστέψουν το «απίστευτο».

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε https://www.facebook.com/kouklotheatro.xarxout/notes

Επικοινωνία:  Χρήστος Αυτσίδης τηλ. 2107625006, 6942843060

-Διεύθυνση: Ποσειδώνος 11, Μεταμόρφωση  Αττικής

Email: xarxout@hotmail.com

-Το γαλάζιο όνειρο»

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: ΠΕΜΠΤΗ 8 Οκτωβρίου 2020

Ώρα: 11.30- Κεντρική Σκηνή ΔΗΠΕΘΕΚ

Ώρα: 18.00- Κεντρική Σκηνή ΔΗΠΕΘΕΚ

Διάρκεια: 35΄ * ηλικία 4+ ετών

το έργο

Ένα μικρό ξερό δεντράκι μεγαλώνει μόνο σε μια έρημο. Μα η αγάπη θα το κάνει να βγάλει φύλλα. Φύλλα γαλάζια σαν το γαλάζιο ουρανό. Ο Ζαφίρ, ο μικρός βεδουίνος, θα συναντήσει το όνειρό του εκεί. Η μοναξιά θα μικρύνει και το γαλάζιο όνειρο θ’ αναδυθεί στο ξερότοπο.”Το γαλάζιο όνειρο” μια ιστορία της Έλενας Γλωσσιώτη θα ζωντανέψει μέσα από την αφήγηση με στοιχεία κουκλοθέατρου και ζωντανή μουσική και θα μας συντροφεύσει στο χώρο του “Καθρέφτη”.
Συντελεστές: Γλωσσιώτη Έλενα, Σοφιίτης Γιάννης

-Συγγραφέας- Σενάριο: Έλενα Γλωσιώτη

-Συντελεστές:: Έλενα Γλωσιώτη, Μαριλού Κατσαρή, Γιάννης Σοφικίτης

-Σκηνοθεσία ,Κατασκευές, Εμψύχωση, Φωτισμοί, Πρωτότυπη Μουσική: Έλενα Γλωσιώτη,   Μαριλού Κατσαρή, Γιάννης Σοφικίτης

Καλλιτεχνικές τεχνικές: Θέατρο σκιών με αφήγηση και ζωντανή μουσική

Ο θίασοςΟι Γλάροι, αφού ένωσαν τις δυνάμεις τους, διοργάνωσαν το Χειμώνα του 2017 το Κουκί & Ρεβίθι festival, ένα φεστιβάλ παραμυθιού, στον Τεχνοχώρο Πράξις, στο Κουκάκι Αθήνας, παρουσίασαν την παράσταση “Μαγικές Ευχές ή Τρία παραμύθια που χώρεσαν σ’ ένα κύκλο.” Ταξίδεψαν στις Κυκλάδες, τη Μυτιλήνη, την Εύβοια και τη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζοντας τα παραμύθια τους και την επόμενη χρονιά ακολούθησαν δύο νέα παραμύθια “της χαμένης συντρόφου” και “ο τεμπέλης Λαρς” με κουκλοθίασο. Συνεχίστηκαν παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη, στην Εύβοια και στην Καλαμάτα, στο 3ο Πανελλήνιο φεστιβάλ κουκλοθέατρου, όπου συμμετείχαν με τα παραμύθια και τις κούκλες τους. Από τον Αύγουστο, βρίσκονται στη Χαλκίδα με δύο νέες παραστάσεις, ενώ διοργάνωσαν και το 2ο Κουκί &Ρεβύθι Festival, στηρίζοντας το μοντέλο της ελεύθερης και προτεινόμενης συνεισφοράς.
Η Έλενα Γλωσιώτη γεννήθηκε στη Χαλκίδα. Μεγάλωσε σε διάφορους τόπους μα προτιμούσε τόπους ονειρικούς.  Μα ένα ανοιξιάτικο πρωινό, είδε τη ζωή της να κυλά γοργά, και αποφάσισε να συγκρατήσει τις σκέψεις της με λέξεις. Έτσι ξεκίνησε να γράφει ιστορίες και παραμύθια. Το πρώτο της παιδικό- νεανικό βιβλίο “ Ο Φύλλος” (εκδόσεις Θίνες- εικονογράφηση Μυρτώ Δελιβοριά) έχει βραβευτεί από τον Κύκλο παιδικού Βιβλίου (για τον σχεδιασμό εξωφύλλου) και βρέθηκε στη λίστα, των White Ravens 2016. Βραβεύτηκε επίσης, από την Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά το παραμύθι της, “Ο βοσκός της θάλασσας και η Αφρομαλούσα” (εκδόσεις Παρρησία, εικονογράφηση Δήμητρα Ψυχογιού). Το Γαλάζιο όνειρο, αποτελεί μέρος τη συλλογής παραμυθιών “Τα παιδιά του κόσμου βάφουν το μαύρο” η οποία βραβεύτηκε από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού Νεανικού Βιβλίου.

-Πλήρης διεύθυνση  και Τ.Κ.: Χαλκίδα Ελ. Βενιζέλου 43

-Τηλέφωνο και κινητό: 6948849914 Γιάννης 6948759648 Μαριλού

-E-mail: tsarlisof@gmail.com

-Άτομο επικοινωνίας : Γιάννης Σοφικίτης

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ