Μάσκα που εξοντώνει τον κορονοϊο κατασκεύασε το ΜΙΤ

Οι ερευνητές του MIT στοχεύουν να δημιουργήσουν μάσκες που ενσωματώνουν ένα θερμαινόμενο πλέγμα χαλκού και απενεργοποιεί τον κορονοϊο αλλά και άλλους ιούς χρησιμοποιώντας θερμότητα.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του MIT, οι ερευνητές του πανεπιστημίου συνεργάστηκαν και δημιούργησαν μια μάσκα που παγιδεύει και εξουδετερώνει την επιβλαβή δράση του κορονοϊού με όπλο την θερμότητα.

Καθώς το άτομο που φορά τη μάσκα αναπνέει μέσα και έξω, ο αέρας ρέει επανειλημμένα στο πλέγμα της μάσκας και τυχόν ιικά σωματίδια στον αέρα επιβραδύνονται και απενεργοποιούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες. Μια τέτοια μάσκα θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας, λένε οι ερευνητές, καθώς και για το κοινό σε καταστάσεις όπου η κοινωνική απόσταση θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί, όπως τα ΜΜΜ.

Οι ερευνητές του ΜΙΤ τονίζουν πως η έρευνα τους έχει προ-δημοσιευτεί επιστημονικό διαδικτυακό τόπο, αλλά δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από επιστημονικούς ή ιατρικούς εμπειρογνώμονες.

Η έρευνα έδειξε ότι ο ιός εξουδετερώνεται στους 90 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα, η μάσκα αυτή δεν έχει εφαρμογή μόνο στον κορωνοϊό, αλλά σε κάθε είδους επικίνδυνο για τον άνθρωπο ιό.

«Αυτή είναι μια εντελώς νέα ιδέα για τη μάσκα στο ότι δεν αποκλείει κυρίως τον ιό. Στην πραγματικότητα αφήνει τον ιό να περάσει από τη μάσκα, αλλά το επιβραδύνει και το απενεργοποιεί », λέει ο Michael Strano, ο καθηγητής χημικών μηχανικών Carbon P. Dubbs στο MIT.

Οι ερευνητές έχουν αρχίσει να κατασκευάζουν πρωτότυπα μασκών και ελπίζουν να αρχίσουν να τα δοκιμάζουν σύντομα. Περιέγραψαν τη νέα ιδέα και σχεδιασμό σε άρθρο που δημοσίευσαν στο bioRxiv.

«Οι μάσκες που φοράμε τώρα έχουν σχεδιαστεί για να συλλάβουν μέρος του ιού. Προσφέρουν προστασία, αλλά κανείς δεν σκέφτεται πραγματικά να απενεργοποιήσει τον ιό και να αποστειρώσει τον αέρα. Αυτό με εξέπληξε », λέει ένας από τους ερευνητές.

Πηγή: dikaiologitika.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ