Δεν μπορούσα να κρατήσω το μωρό μου. Πως ζούνε στην πανδημία οι οικογένειες με άρρωστα παιδιά

Η Kaia Stoor γέννησε πρόωρα την κορούλα της στις 12 Μαρτίου 2020 και χρειάστηκε επείγουσα φροντίδα σε μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών για να παραμείνει στη ζωή.

Ήταν η εποχή του lockdown. Στις 23 Μαρτίου η Αγγλία θα έμπαινε σε γενικό lockdown και το νοσοκομείο ήταν αρκετές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά.

Όσο η μικρή υποβαλλόταν σε κρίσιμες επεμβάσεις, ο αντίκτυπος για τη μαμά της, τον μπαμπά της, Max, και τα τρία αδέλφια της ήταν τρομακτικός. Μόνο ένας γονέας μπορούσε να την επισκεφτεί. Και οι δύο γονείς μαζί την πήραν στην αγκαλιά τους έπειτα από 88 μέρες.

Ο πατέρας έπρεπε να κοιτάξει το καρτελάκι της για να βεβαιωθεί πως ήταν η κόρη του. «Ήταν εξαιρετικά δύσκολο», λέει η Kelly στον Guardian, «δεν μπορούσα να την κρατήσω εξαιτίας του κορονοϊού. Έπρεπε να φοράω γάντια αν ήθελα να την αγγίξω».

Η Kelly δεν είναι η μόνη. Στην Αγγλία και μόνο τουλάχιστον 25.000 παιδιά ζούνε σε αντίστοιχες συνθήκες αυξημένης φροντίδας, που πλέον σημαίνει απομόνωση και περιορισμούς.

Έρευνα της φιλανθρωπικής Rainbow Trust βρήκε πως αυτό έχει τραγικές συνέπειες και για τα παιδιά και για τους γονείς. Το 60% των γονέων ανέφεραν επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία.

Σε ακόμα χειρότερη θέση είναι τα παιδιά που πάσχουν από σοβαρές ή και ανίατες ασθένειες, με την κατάστασή τους να έχει επιδεινωθεί εκθετικά λόγω κορονοϊού και περιοριστικών μέτρων.

«Φανταστείτε την ανησυχία να μην ξέρεις αν τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα ή όχι», λέει χαρακτηριστικά η Dr Emily Harrop, σύμβουλος παρηγορητικής φροντίδας σε παιδιά.

Παιδιά σε τέτοιες συνθήκες αισθάνονται ακόμα και εγκατάλειψη από την οικογένειά τους, όπως βρήκε μελέτη της οργάνωσης Together for Short Lives.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ