Γαλλία: Η αστυνομία ερευνά τα σπίτια υπουργών λόγω κορονοϊού

Πριν δυο ώρες, η γαλλική αστυνομία εισέβαλε στα σπίτια Γάλλων Υπουργών και αξιωματούχων της κυβέρνησης για έρευνα σχετικά με τον κορωνοϊό.

Ανάμεσα στους αξιωματούχους συγκαταλέγεται ο Υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Olivier Véran καθώς και ο επικεφαλής του γαλλικού οργανισμού Υγείας,  Jérôme Salomon.

Η έρευνα γίνεται με απόφαση δικαστηρίου , μετά από τις κατηγορίες πολιτών για κακή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από μεριάς της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση έχει δεχθεί κριτική για την έλλειψη ιατρικού εξοπλισμού και την έλλειψη ταχύτητας ανταπόκρισης στις εξελίξεις.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Jean Castex βρίσκεται επίσης υπό έρευνα για τις ίδιες κατηγορίες, όπως και ο προκάτοχός του, Edouard Philippe και η προκάτοχος του Philippe, Agnès Buzyn.

Η έρευνα του δικαστηρίου ξεκίνησε τον Ιούλιο μετά από τους ισχυρισμούς μεγάλου αριθμού πολιτών, συγγενών θυμάτων του ιού και γιατρών για εγκληματική αμέλεια της γαλλικής κυβέρνησης όσον αφορά την ανταπόκρισή της στην κρίση.

Το δικαστήριο έχει προχωρήσει στην ακρόαση υποθέσεων σχετικά με παρατυπίες Υπουργών και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Για να αποκτήσουν υπόσταση οι ισχυρισμοί των εναγόντων, θα πρέπει να συγκεντρωθούν στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι οι αξιωματούχοι εν γνώσει τους παρέλειψαν να προβούν σε ενέργειες που θα μπορούσαν να έχουν σώσει ζωές.

Η επιδρομή της αστυνομίας ήρθε λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση Μακρόν για απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Παρίσι και σε άλλες 8 πόλεις της Γαλλίας μετά τις 9 το βράδυ.

etypos

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ