Yeni Safak: Για χάρη του ΝΑΤΟ η απόσυρση του Ορούτς Ρέις

Ως διάλειμμα χαρακτηρίζει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak» την απόσυρση του Ορούτς Ρέις από την ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να δοθεί –για χάρη του ΝΑΤΟ- μία ευκαιρία στο διάλογο, αναφέρει η ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.

«Το Ορούτς Ρέις, το οποίο πραγματοποιούσε έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο εδώ κι ένα μήνα, μάζεψε τα καλώδιά του και επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας μετά τη λήξη της Navtex χθες. Οι δραστηριότητες του πλοίου, οι οποίες έφτασαν σε βάθος περίπου 3.500 χιλιομέτρων, ανεστάλησαν λόγω των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν με το ΝΑΤΟ», σημειώνει το δημοσίευμα.

Η τουρκική εφημερίδα υπενθυμίζει παλαιότερο δημοσίευμά της, σύμφωνα με το οποίο, η συνολική περιοχή που είχε σκοπό να ερευνήσει το Ορούτς Ρέις ήταν 15 χιλιάδες χιλιόμετρα και αναμένονταν να συνεχίσει τις δραστηριότητές του στην περιοχή έως τις 25 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ολοκληρώσει τις έρευνες της πρώτης φάσης.

«Η απόφαση για την επιστροφή του πλοίου στο λιμάνι θεωρείται ως ένα βήμα, προκειμένου να δοθεί μία ευκαιρία για λύση των περιφερειακών προβλημάτων μέσω της διπλωματίας. Μετά τις άκαρπες πρωτοβουλίες διαμεσολάβησης της Γερμανίας για λύση έπειτα από την κλιμάκωση της έντασης από την Ελλάδα με την έναρξη των ερευνών του Ορούτς Ρέις, ανέλαβε το ΝΑΤΟ και οι στρατιωτικές αντιπροσωπείες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ξεκίνησαν τις πρώτες επαφές στις 10 Σεπτεμβρίου στο Βέλγιο», σημειώνει η εφημερίδα.

Πηγή: sigmalive.com

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ