«Η Πύλη των Κόσμων» από την ερασιτεχνική ομάδα ‘’Σύντηξη’’ στις 5/9 στο Κάστρο Καλαμάτας

Μια νεοσύστατη ερασιτεχνική ομάδα μας συστήνεται με την πρώτη της παραγωγή, η οποία είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και σίγουρα θα τραβήξει το ενδιαφέρον. Πρόκειται για την ‘’Σύντηξη’’ , η οποία αποτελείται από επτά εφήβους , μέλη της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας.

Τα παιδιά αυτά επέλεξαν να διασκευάσουν, να σκηνοθετήσουν και να παρουσιάσουν στο κοινό, πάντα από κοινού με την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας το κλασικό δημοτικό τραγούδι “Του νεκρού αδερφού” το οποίο συναντάται σε πολλές παραλλαγές στον ελληνικό χώρο (περίπου 262) αλλά και στον ευρύτερο βαλκανικό χώρο. Η παράσταση συνδυάζει την τεχνική της αφήγησης , του κουκλοθεάτρου αλλά και την τέχνη της σκιάς.

Λίγα λόγια για το έργο:

Πρόκειται για την ιστορία μιας μάνας με εννιά γιους και μια κόρη. Η μοναχοκόρη (Αρετή) παντρεύεται σε ξένο τόπο. Εν τω μεταξύ, όλα τα αδέρφια πεθαίνουν, έτσι η μάνα μένει μόνη της. Ένας από τους νεκρούς αδερφούς (ο Κωσταντής) σηκώνεται από τον τάφο, με σκοπό να φέρει την αδερφή του και πάλι πίσω στη μανα, καθώς αυτό προέβλεπε ο όρκος που της είχε δώσει νωρίτερα.

Η υπερφυσική ιστορία του νεκρού αδελφού, που τον σηκώνουν από το μνήμα οι κατάρες της μάνας, για να εκπληρώσει την υπόσχεση που έδωσε, είχε, όπως μαρτυρούν οι πολλές παραλλαγές, ευρύτατη διάδοση όχι μόνο σε όλο τον ελληνικό χώρο, αλλά και στους βαλκανικούς και τους άλλους λαούς της Ευρώπης.

Η προέλευση του τραγουδιού αυτού έχει απασχολήσει πολύ τους μελετητές. Σήμερα όλοι συμφωνούν ότι το τραγούδι είναι από τα πιο παλιά ελληνικά τραγούδια και πλάστηκε πριν από τον 9ο μ.Χ. αιώνα στην περιοχή της Μ. Ασίας.

Συμμετέχουν αλφαβητικά:  Βαλμά Μυρτώ, Βασιλοπούλου Νικολέτα, Δημητρακοπούλου Γεωργία, Δημητρακόπουλος Κωνσταντίνος, Κουτέλα Ιωάννα, Μιτακίδη Γιολάντα, Πελεκούδα Νίκη.

Συντελεστές:

Διασκευή κειμένου: Σύντηξη , Παναγιώτης Κακούρης

Σκηνοθεσία: Σύντηξη

Κουστούμια: Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας

Κατασκευές: Σύντηξη

Επιμέλεια Σκηνικού: Μαρίζα Νταϊφά

Κατασκευή Σκηνικού: Γιώργης Παχτίτης

Φωτισμοί: Γιώργος Μίνος

Βίντεο: Νίκος Βαμβακάς

Αφίσα, ηχογράφηση: Νίκος Τζαβάρας

Η παρουσίασή της θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Πειραματικής Σκηνής το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου στις 9.30 το βράδυ, στο αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας  χωρίς εισιτήριο αλλά με ελεύθερη συνεισφορά.

Υποστήριξη : Έμφασις 91.8Life fm 88EnterMessinia.grEnterMessinia TV 

Θερμές ευχαριστίες εκ μερους της ομάδας στους οικονομικούς χορηγούς: ΩΜΕΓΑ ΑΒΕΕ,  Στο Κύμα,  REX A.E.,  Vouli Saradaki,  Γραφείο Τελετών Ψαρούλης,  Βιβλιοπωλείο ΤΣΕΡΠΕ,  Στου Κώστα,  Βιβλιοπωλείο Κονταργύρης,  Εμμανουέλα Ψαρούλη (Aναγνωσταρά 26),  Ψητοπωλείο Κρητικός,  Bookmark και στον κ. Σπυρίδωνα Κατσαρέα (τοπογράφος μηχανικός- Ψαρών 16)

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ