Υποχρεωτική καθίσταται η χρήση μάσκας σε όλο το Παρίσι

Από τα τέλη του 2020 ή τις αρχές του 2021 μπορεί να είναι διαθέσιμα τα εμβόλια για τον νέο κορονοϊό, σύμφωνα με παρουσίαση που έκανε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, ενώ ο πρωθυπουργός της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι η χρήση μάσκας θα καταστεί υποχρεωτική σε όλη τη γαλλική πρωτεύουσα.

“Ο νομάρχης, έπειτα από διαβουλεύσεις με την δήμαρχο (Αν Ινταλγκό), θα επεκτείνει τη χρήση μάσκας στο σύνολο της πρωτεύουσας”, ενώ μέχρι σήμερα η χρήση της ήταν υποχρεωτική μόνον σε μερικές συνοικίες, διευκρίνισε ο Ζαν Καστέξ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την πρωθυπουργική κατοικία και ήταν αφιερωμένη στην επιδημία του νέου κορονοϊού.

“Το θέμα που τίθεται είναι προφανώς για τα προάστια του Παρισιού, με δεδομένες τις μετακινήσεις που γίνονται ανάμεσα στις περιοχές αυτές”, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η επιδημία του νέου κορονοϊού “ξανακερδίζει έδαφος” στην γαλλική επικράτεια.

Στην Μασσαλία, στη νοτιοανατολική Γαλλία, οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλη την πόλη, όπως και το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων από τις 23:00 τοπική ώρα σε όλη την περιοχή.

Στο Παρίσι, όπως και στην Μασσαλία, ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων SARS-CoV-2 ξεπερνάει το όριο των 50 ανά 100.000 κατοίκους.

Η χρήση μάσκας μπορεί να γενικευθεί και να καταστεί υποχρεωτική και σε άλλες μεγάλες αστικές περιοχές των 21 γεωγραφικών διαμερισμάτων της Γαλλίας, τα οποία κατατάσσονται πλέον στις “κόκκινες ζώνες” όσον αφορά την μετάδοση του νέου κορονοϊού, υπογράμμισε εξάλλου ο Καστέξ.

“Στα 21 διαμερίσματα όπου υπάρχει ενεργή κυκλοφορία του ιού, οι νομάρχες διαθέτουν ενισχυμένες εξουσίες (…) και καλούνται έπειτα από διαβουλεύσεις με τους δημάρχους, να γενικεύσουν την χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους, τουλάχιστον στις μεγάλες αστικές περιοχές και στις μεγάλες πόλεις”, διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρωθυπουργό, η γαλλική κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να αναχαιτίσει ένα νέο θανατηφόρο κύμα της COVID-19 στη χώρα, καθώς τα επίπεδα μετάδοσης του νέου κορονοϊού αυξήθηκαν ραγδαία με μια έξαρση των κρουσμάτων στην περιοχή του Παρισιού και μεταξύ των νέων.

O δείκτης R που αφορά την μετάδοση του κορονοϊού βρίσκεται τώρα στο 1,4, διευκρίνισε εξάλλου ο Καστέξ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σημειώνοντας ότι αυτό δείχνει πως η επιδημία μεγαλώνει.

“Ο ιός διασπείρεται σε όλη τη χώρα”, πρόσθεσε. “Η εξάπλωση της επιδημίας μπορεί να είναι εκθετική, αν δεν αντιδράσουμε γρήγορα”.

Στους παππούδες στη Γαλλία συνιστάται να μην παίρνουν τα εγγόνια τους από το σχολείο, καθώς η κυβέρνηση ανησυχεί για κορεσμό των νοσοκομείων.

Η γαλλική κυβέρνηση ελπίζει να αποφύγει την επιβολή εκ νέου καραντίνας σε πανεθνικό επίπεδο. Ωστόσο από τον Ιούλιο αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα λοιμώξεων από SARS-CoV-2, το οποίο έχει επιταχυνθεί από τα μέσα Αυγούστου.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, 5.429 νέα κρούσματα κορονοϊού σε μια μέρα, με τον αριθμό αυτόν να είναι ο υψηλότερος μετά την περίοδο του lockdown.

Η γαλλική κυβέρνηση αναμένεται εξάλλου να ανακοινώσει στις 3 Σεπτεμβρίου τις λεπτομέρειες του σχεδίου της ύψους 2,3 τρισεκ. ευρώ για την ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας από την κρίση που έχει προκληθεί από την επιδημία του νέου κορονοϊού, η οποία είναι η βαθύτερη που αντιμετωπίζει μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ