Σύνοδος Κορυφής: Περίπλοκες οι συζητήσεις και πολλά τα σημεία διαφωνίας

Μετά από δύο πλήρεις γύρους συζητήσεων επί των ζητημάτων που άπτονται του επόμενου προϋπολογισμού της ΕΕ και του Ταμείου Ανάκαμψης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διέκοψε τη συνεδρίαση ως τις 20:00 τοπική ώρα Βελγίου, οπότε είναι προγραμματισμένο το δείπνο των 27. Κατά τη διάρκεια της διακοπής έγιναν αρκετές συναντήσεις, μεταξύ αυτών, της Μέρκελ με Μακρόν, Μισέλ και Φον Ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές κατά τις περίπου 7 ώρες της συνεδρίασης επικράτησαν χαμηλοί τόνοι, αλλά και διαπιστώθηκαν οι διαφωνίες σε μια σειρά επί μέρους ζητήματα, τα οποία ο Σ. Μισέλ θα επιχειρήσει να συμβιβάσει. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Δανία επέμεινε στη μείωση του συνολικού ύψους του ταμείου ανάκαμψης και η Ολλανδία στην απαίτηση για ομόφωνη έγκριση των προγραμμάτων επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων των κρατών. Η Γαλλία έθεσε το ζήτημα της οριστικής κατάργησης των επιστροφών (rebates) που ορισμένα κράτη λαμβάνουν από τον προϋπολογισμό, ενώ Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία τόνισαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει υποχώρηση από τα βασικά μεγέθη της πρότασης Μισέλ. Η συζήτηση θα συνεχιστεί στο δείπνο, ενώ για τις δύο ώρες που μεσολαβούν προγραμματίζονται διμερείς επαφές και συσκέψεις των αντιπροσωπειών.

Τη διατήρηση της αναλογίας επιχορηγήσεων και δανείων (500-250) στο ταμείο ανάκαμψης, αλλά και τη βελτίωση της κλείδας κατανομής στην πρόταση Μισέλ, επιχειρεί να πετύχει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που προς το παρόν έχει διακόψει μέχρι τις 20:00 τοπική ώρα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έχει την υποστήριξη αρκετών χωρών και προς τα δύο σκέλη, ωστόσο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει η πρόταση του Σαρλ Μισέλ ως προς το δεύτερο σκέλος. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι Ελλάδα είναι έτοιμη να συναινέσει και στη διατήρηση των rebates (επιστροφές χρημάτων) αν το ύψος του ταμείου μείνει ως έχει. Σημειώνεται επίσης ότι το θέμα της απαίτησης ομοφωνίας για την έγκριση των εθνικών προγραμμάτων δε τη στηρίζει ουδείς πέραν της Ολλανδίας, ενώ ελάχιστη συζήτηση έχει γίνει για τους όρους του κράτους δικαίου. Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα διεξάγεται κατ` ιδίαν συνάντηση Μέρκελ, Μακρόν, Μισέλ και Φον Ντερ Λάιεν για αποτίμηση των συζητήσεων και προετοιμασία συμβιβαστικών θέσεων.

Την πληροφορία ότι η διαφωνία για το συνολικό ύψος του ταμείου ανάκαμψης παραμένει, και χωρίς αυτό το στοιχείο οι υπόλοιπες λεπτομέρειες είναι στον αέρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, ενημερώνοντας τον Τύπο στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος ενημέρωσε πως ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα της κλείδας κατανομής 70:30 της πρότασης Μισέλ και έχουν πέσει στο τραπέζι δυσμενέστερες προτάσεις όπως 50:50 (με  έτη κατανομής το 2021-22 και 23-26). Σημείωσε τέλος ότι η διαπραγμάτευση είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και λαμβάνει χώρα μεταξύ των τεσσάρων ολιγαρκών (Δανία, Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία) και των χωρών  ου Νότου.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ