Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας: Νέο νομικό πλαίσιο για την ενίσχυση των επιχειρήσεων από την κρίση του κορωνοϊού

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 104Α) ο νέος νόμος 4690/2020 με τον οποίο αφενός κυρώνονται οι ΠΝΠ της 13 Απριλίου και 1ης Μαΐου, αφετέρου παρατείνονται υφιστάμενα ή θεσμοθετούνται νέα μέτρα για την ενίσχυση του επιχειρηματικού κόσμου και την στήριξη των εργαζομένων. Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις, τα κυριότερα μέτρα που εισάγονται από τον ως άνω νόμο είναι τα εξής:
• Με το άρθρο 3 επεκτείνεται η έκπτωση 25% σε εμπρόθεσμα καταβαλλόμενες δόσεις βεβαιωμένων οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων οφειλών Δημοσίου του Μαΐου 2020. Προβλέπεται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης, που θα καθορίσει τις προϋποθέσεις απόδοσης της έκπτωσης.
• Βάσει των άρθρων 4 και 15 επεκτείνεται η μείωση του μισθώματος της επαγγελματικής στέγης κατά 40%. Η μείωση ισχύει πλέον και για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2020 και αφορά στις επαγγελματικές μισθώσεις των επιχειρήσεων για τις οποίες το μέτρο ίσχυσε τους μήνες Μάρτιο ή/και Απρίλιο. Πέραν του Ιουνίου (και μέχρι τον Αύγουστο) το μέτρο θα εξακολουθήσει να ισχύει μόνο για τις επιχειρήσεις που εξακολουθούν να πλήττονται, οι οποίες θα προσδιοριστούν με Υπουργική απόφαση.
• Με το άρθρο 11 μειώνεται ο ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά στο 13%.
• Μέσω του άρθρου 27 εισάγεται η επέκταση της έκπτωσης 25% των ασφαλιστικών εισφορών. Δικαίωμα στην έκπτωση έχουν οι επιχειρηματίες που έχουν καταβάλλει / θα καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές εισφορές Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου 2020. Η έκπτωση υπολογίζεται επί του ποσού που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία επιλογής ή κατάταξης τους. Ήδη αναμένεται η ανάρτηση στον e – ΕΦΚΑ των ηλεκτρονικών ειδοποιητηρίων με τις εισφορές Απριλίου για όλες τις κατηγορίες μη μισθωτών. Οι εισφορές περιόδου απασχόλησης Απριλίου ήταν κανονικά πληρωτέες μέχρι 31 Μαΐου, ωστόσο, η καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης καταβολής θα είναι η Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020. Την έκπτωση 25% που ρίχνει το ελάχιστο ασφάλιστρο από τα 220€ στα 165€ δικαιούνται όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, είτε πλήττονται από τον κορωνοϊό είτε όχι, αρκεί να πληρώσουν εμπρόθεσμα. Όσοι εμπίπτουν στους πληττόμενους, βάσει ΚΑΔ, επιχειρηματίες, αυτοί εξακολουθούν να έχουν το δικαίωμα πληρωμής των εισφορών τους σε 4 μηνιαίες δόσεις χωρίς προσαυξήσεις, με καταβολή της πρώτης δόσης έως 31 Οκτωβρίου 2020.
• Με το άρθρο 29 νομοθετείται η παράταση ένταξης στις 120 δόσεις για όσους δικαιούχους έπρεπε αυτή να γίνει σε δύο στάδια. Στις περιπτώσεις αυτές η υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν διαβιβαστούν οι οφειλές στο ΚΕΑΟ και εφόσον υποβληθεί η αίτηση το αργότερο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.
• Με το άρθρο 31 θεσμοθετείται ο μηχανισμός απασχόλησης ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν από 15 Ιουνίου όλες οι επιχειρήσεις συνεχούς ή εποχικής λειτουργίας με μείωση τουλάχιστον 20% του κύκλου εργασιών ΦΠΑ ή των ακαθάριστων εσόδων τους προηγούμενους 2 – 4 μήνες της πανδημίας (Μάρτιο – Ιούνιο, ανάλογα με τον μήνα ένταξης) σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περιόδους του 2019. Οι εργοδότες μπορούν μονομερώς να μειώνουν τον χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50% για το σύνολο ή μέρος του προσωπικού τους, για έναν ή περισσότερους μήνες εντός του 4μήνου 15 Ιουνίου – 15 Οκτωβρίου. Ο μηχανισμός αφορά αποκλειστικά τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης την 30ή Μαΐου. Εφόσον ενταχθούν, οι επιχειρήσεις μπορούν να καταβάλλουν τουλάχιστον το 50% του καθαρού μισθού, ανάλογα με τη μείωση του ωραρίου. Το κράτος συμπληρώνει το 60% των καθαρών αποδοχών που χάνονται, επειδή αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο ο μισθωτός δεν εργάζεται. Πλαφόν προς τα πάνω στην κρατική επιδότηση δεν υπάρχει, αλλά ο καθαρός κατώτατος μισθός των 550 ευρώ (μετά τη μείωση εισφορών που ισχύει από την 1η Ιουνίου) λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας. Αν οι καθαρές αποδοχές μετά την αθροιστική συμμετοχή κράτους και εργοδότη υπολείπονται των 550 ευρώ, η διαφορά αναπληρώνεται από το κράτος. Ο μηχανισμός περιλαμβάνει ρήτρα μη απόλυσης μόνο για τους μισθωτούς που εντάσσονται σε αυτόν και όχι για όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης που κάνει χρήση του μέτρου. Ειδικότερα, για τους μισθωτούς που εντάσσονται στον μηχανισμό δεν επιτρέπεται η μεταβολή του είδους της σύμβασης εργασίας, η μεταβολή των αποδοχών που ίσχυαν κατά τον χρόνο μείωσης του χρόνου εργασίας και η απόλυσή τους για το χρονικό διάστημα συμμετοχής στο πρόγραμμα.
• Με το άρθρο 36 τελειώνει η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας για τις εμπορικές επιχειρήσεις που είχαν καταφύγει σε αυτήν. Στο εξής, το σχετικό διευθυντικό δικαίωμα θα επιφυλάσσεται μόνο για τις επιχειρήσεις των κλάδων τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού προς το παρόν μέχρι τις 31 Ιουλίου. Επίσης συμπεριλαμβάνεται και ο κλάδος της εστίασης μέχρι τις 30 Ιουνίου. Οι πληττόμενοι ΚΑΔ αυτών των κλάδων θα καθοριστούν με Υπουργική Απόφαση.
• Κατά τις διατάξεις του άρθρου 38 παρατείνονται για 60 ημέρες οι προθεσμίες εμφάνισης και πληρωμής των επιταγών λήξης 30 Μαρτίου – 31 Μαΐου. Δυστυχώς, η νέα παράταση ισχύει μόνο για τις τουριστικές επιχειρήσεις των κάτωθι ΚΑΔ:
– 55.10 Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα
– 55.20 Καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής
– 55.30 Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα
– 55.90.19 Άλλες υπηρεσίες καταλύματος π.δ.κ.α.
– 79.11 Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων
– 79.12 Δραστηριότητες γραφείων οργανωμένων ταξιδιών
79.90 Άλλες δραστηριότητες υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες.

Ήδη έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών η γενίκευση της παράτασης για όλους τους ΚΑΔ του εμπορίου είτε αυτό λειτουργεί στις τουριστικές περιοχές, είτε όχι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ