Πανελλαδικές: Πώς προβλέπεται να κινηθούν οι βάσεις – Σε ποιες σχολές ανεβαίνουν και σε ποιες υποχωρούν

Η  καραντίνα αλλά και η κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας μαθημάτων αναμένεται να ανεβάσει τις βάσεις σε κάποιες σχολές, αλλά και να τις κατεβάσει σε κάποιες άλλες

Διπλή κίνηση στην πορεία των βάσεων αναμένεται να καταγραφεί στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις τόσο λόγω του κορωνοϊού όσο και της κατάργησης των συντελεστών βαρύτητας μαθημάτων.

Ετσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των καθηγητών, αναμένεται άνοδος των βάσεων στις περιζήτητες σχολές και αντίστοιχη πτώση στα τμήματα μεσαίας και χαμηλής ζήτησης. Η καραντίνα, όπως εκτιμούν όσοι ασχολούνται χρόνια με την πορεία των βάσεων, ωφέλησε τους καλούς μαθητές που διάβασαν ακόμα περισσότερο. Την ίδια χρονική στιγμή κάποιοι συμμαθητές τους απομακρύνθηκαν από το σχολείο και κατ’ επέκταση τα βιβλία και τη μελέτη. Ετσι, η βαθμολογία στα «ρετιρέ», όπως αποκαλούνται οι περιζήτητες σχολές, αναμένεται να έχει ανοδική τάση ενώ αντίθετα φαίνεται να μαζεύονται οι βάσεις στις χαμηλόβαθμες σχολές.

Η αίσθηση που άφησε η πρώτη εβδομάδα είναι ότι τα περισσότερα μαθήματα δυσκόλεψαν τους υποψηφίους. Η Εκθεση, όπως εξετάστηκε φέτος, δηλαδή Νεοελληνική Γλώσσα μαζί με Λογοτεχνία, μπέρδεψε τους υποψηφίους. Αν και η βαθμολόγηση βρίσκεται ακόμα στο πρώτο στάδιο και γίνεται ακόμα ο έλεγχος, εκτιμάται ότι τα πολλά θέματα και ο συνδυασμός ερωτήσεων δυσκόλεψαν τους περισσότερους υποψηφίους, με αποτέλεσμα οι βαθμολογίες να αναμένονται χειρότερες από την περσινές. Και τα Αρχαία Ελληνικά δυσκόλεψαν τους υποψηφίους, ενώ καλύτερη αναμένεται σε σχέση με πέρυσι η εικόνα στα Μαθηματικά.

Καλή εικόνα αναμένεται να έχουν τα γραπτά της Κοινωνιολογίας και της Βιολογίας.

Από την πρώτη εβδομάδα των Πανελλαδικών Εξετάσεων προκύπτει μικρή κάμψη στην πορεία των βάσεων των σχολών των Ανθρωπιστικών Σπουδών, ενώ στις οικονομικές σχολές θα έχουμε αυξομειώσεις. Σε κάθε περίπτωση θα καταγραφεί ανοδική τάση, λόγω της κατάργησης των συντελεστών βαρύτητας, ωστόσο απαιτείται η ολοκλήρωση των Πανελλαδικών Εξετάσεων για την εξαγωγή ολοκληρωμένων συμπερασμάτων.

Η πρώτη εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή εξελίχθηκε ομαλά τόσο από υγειονομικής πλευράς με την τήρηση αποστάσεων όσο και από πλευράς επιλογής θεμάτων, με μια μικρή εξαίρεση στο μάθημα της Βιολογίας για τους υποψηφίους των Εσπερινών Λυκείων, όπου ακυρώθηκαν δύο υποερωτήματα και η βαθμολογία τους θα κατανεμηθεί στα υπόλοιπα.

Η εικόνα στα εξεταστικά κέντρα δεν θύμιζε σε τίποτα προηγούμενες χρονιές, καθώς εφαρμόστηκαν όλα τα μέτρα προστασίας: μάσκες, αντισηπτικά, αποστάσεις και περιορισμός αριθμούς υποψηφίων ανά αίθουσα.

Παρά τις δυσκολίες λόγω της συγκυρίας του κορωνοϊού, εφέτος διαμορφώνονται ευνοϊκές προϋποθέσεις για τους υποψηφίους, καθώς περισσότεροι από οχτώ στους δέκα υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων υπολογίζεται ότι θα εξασφαλίζουν μια θέση, αν όχι στις περιζήτητες σχολές, όπως είναι οι Ιατρικές, οι Νομικές και οι Πολυτεχνικές, σε μια από την πληθώρα των διαθέσιμων πλέον τμημάτων, καθώς μην ξεχνάμε ότι έχουν γίνει ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

«Διπλής διαδρομής», θα είναι οι φετινές βάσεις λέει στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) Γιάννης Βαφειαδάκης επισημαίνοντας ότι οι μαθητές άνω του 17 εκμεταλλεύτηκαν όλο το χρονικό διάστημα που έμεινα κλειστά τα σχολεία και μελέτησαν ακόμα περισσότερα, ενώ άλλοι υποψήφιοι απομακρύνθηκαν από τη μελέτη τους, με αποτέλεσμα οι μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές, όπως εκτιμάται, να έχουν πτωτική τάση. Με ακόμα μία εβδομάδα εξετάσεων να απομένει, και μάλιστα με σημαντικά μαθήματα όπως η Φυσική και η Χημεία, ο κ. Βαφειαδάκης λέει ότι «φέτος αναμένεται ελαφρώς ανοδική τάση, λόγω της κατάργησης των συντελεστών βαρύτητας», με αποτέλεσμα «να έχουμε διπλή τάση στις βάσεις, δηλαδή οι υψηλόβαθμες σχολές να έχουν ανοδική και οι χαμηλόβαθμες καθοδική τάση».

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα τέσσερα επιστημονικά πεδία

Οχτώ στους δέκα υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων αναμένεται να αποκτήσουν φέτος την πολυπόθητη φοιτητική ιδιότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα εισαχθούν συνολικά 77.970 υποψήφιοι, όσοι δηλαδή και πέρυσι, ώστε να μην επηρεαστούν περαιτέρω οι υποψήφιοι εν μέσω υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού.

Σε ό,τι αφορά στα επιστημονικά πεδία οι ειδικοί προβλέπουν ότι στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών η εικόνα θα είναι καλή και φέτος για τους υποψηφίους. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ίσως να έχουμε μικρή κάμψη, αλλά για να γίνει συνολική εκτίμηση απαιτούνται και τα μαθήματα αυτής της εβδομάδας.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, αυτό των Πολυτεχνικών και Θετικών Σχολών, αναμένεται να επιτευχθεί εύκολα η πρόσβαση σε πολλές σχολές.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο παραμένει η μεγάλη ζήτηση κυρίως στις Ιατρικές Σχολές.

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο, των Οικονομικών, παρατηρούνται αυξομειώσεις μεταξύ των τμημάτων.

Τα προηγούμενα χρόνια, πριν από την κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας, σε κάθε επιστημονικό πεδίο υπήρχαν δύο μαθήματα κατεύθυνσης που έδιναν περισσότερα μόρια από τα άλλα. Τα μαθήματα αυτά συνήθως ήταν δυσκολότερα και οδηγούσαν σε πτωτική πορεία των βάσεων γιατί οι επιδόσεις των περισσότερων υποψηφίων σε αυτά ήταν χαμηλές.

Τα μαθήματα αυτά ήταν τα Αρχαία Ελληνικά και η Ιστορία για το 1ο Πεδίο, τα Μαθηματικά και η Φυσική για το 2ο, η Βιολογία και η Χημεία για το 3ο και τα Μαθηματικά και η Οικονομία για το 4ο. Φέτος, όμως, τα 4 εξεταζόμενα μαθήματα έχουν δηλαδή τη ίδια βαρύτητα στη διαμόρφωση της συνολικής βαθμολογίας.

Ενα άλλο στοιχείο που θα καθορίσει τη φετινή εικόνα είναι η μείωση κατά 25%-30% της ύλης, καθώς οι μαθητές εξετάζονται στην ύλη που διδάχθηκαν στην φυσική τους τάξη. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους αναλυτές, μικρότερη δυνατότητα επιλογής ερωτήσεων και κατ’ επέκταση διαβάθμισης τους.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις συνεχίζονται τη Δευτέρα, με εξέταση στη Φυσική, ενώ η διαδικασία ολοκληρώνεται στις 26 Ιουνίου με τη Χημεία και την Οικονομία, μαθήματα κατευθύνσεων. Για τους αποφοίτους παλαιότερων ετών που διαγωνίζονται με το παλιό σύστημα οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 26 με Χημεία και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

https://www.protothema.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ