Λιβύη: Απειλές Σάρατζ κατά Αιγύπτου και φόβοι για σύρραξη μεταξύ των δύο χωρών

Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) — η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ο βασικός υποστηρικτής της οποίας είναι η Τουρκία — κατήγγειλε χθες, κάνοντας λόγο περί «κήρυξης πολέμου» από το Κάιρο, την απειλή της κυβέρνησης της Αιγύπτου να επέμβει στρατιωτικά στη συνεχιζόμενη ένοπλη σύρραξη στη Λιβύη.

Ο πόλεμος λέξεων Τρίπολης-Καΐρου καταγράφεται δύο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση μέσω βιντεοδιάσκεψης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου για την κατάσταση στη Λιβύη, στην οποία η ΚΕΣ έχει αρνηθεί να πάρει μέρος. Η συνεδρίαση, που αρχικά προβλεπόταν να γίνει σήμερα Δευτέρα, αναβλήθηκε για αύριο λόγω «τεχνικών προβλημάτων», ανέφερε διπλωματική πηγή.

Στον πόλεμο που μαίνεται στη Λιβύη, η Αίγυπτος υποστηρίζει τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, εχθρού της ΚΕΣ, η οποία εδρεύει στην Τρίπολη. Ο Χάφταρ διέταξε τον Απρίλιο του 2019 τα στρατεύματά του να αρχίσουν ευρείας κλίμακας επιχείρηση για να κυριεύσουν την πρωτεύουσα.

Όμως, με τη στρατιωτική υποστήριξη της Άγκυρας, η ΚΕΣ κατέγραψε σειρά νικών στα πεδία των μαχών από τις αρχές του Ιουνίου, εξασφαλίζοντας τον πλήρη έλεγχο της βορειοδυτικής Λιβύης. Η επιτυχία της σήμανε την κατάρρευση της εκστρατείας των δυνάμεων του Χάφταρ.

Δυνάμεις που ορκίζονται πίστη στην ΚΕΣ ωστόσο δυσκολεύονται με τη σειρά τους να προελάσουν στη Σύρτη, πύλη στρατηγικής σημασίας προς το ανατολικό τμήμα της χώρας, την οποία αποπειρώνται να αποσπάσουν από τα στρατεύματα του Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της πετρελαιοπαραγωγικής ανατολικής Λιβύης.

Το Σάββατο, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι προειδοποίησε ότι η προέλαση δυνάμεων της ΚΕΣ στη Σύρτη, 450 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε «απευθείας» επέμβαση του Καΐρου.

«Κόκκινη γραμμή»

Η γενέτειρα του πρώην δικτάτορα της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι — ανατράπηκε και φονεύτηκε το 2011 —, η Σύρτη, όπως και η Αλ Τζούφρα, νοτιότερα, αποτελούν «κόκκινη γραμμή», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδιδόταν τηλεοπτικά.

Εάν παραβιαστεί αυτή η «κόκκινη γραμμή», η ασφάλεια της Αιγύπτου, η οποία έχει πορώδη σύνορα με τη Λιβύη, θα απειληθεί και θα απαιτηθεί «άμεση επέμβαση» των αιγυπτιακών ένοπλων δυνάμεων στη γειτονική χώρα, πρόσθεσε.

«Εχθρική ενέργεια» και «κατάφωρη επέμβαση» στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, «ισοδύναμη με κήρυξη πολέμου», είδε στην τοποθέτηση αυτή η ΚΕΣ σε ανακοίνωσή της χθες.

Οποιαδήποτε «επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του λιβυκού κράτους» και «προσβολή της εθνικής κυριαρχίας» της Λιβύης είτε «πρόκειται για δηλώσεις (…) όπως αυτές του αιγύπτιου προέδρου», ή για «την υποστήριξη σε πραξικοπηματίες, σε παραστρατιωτικούς και μισθοφόρους» είναι ενέργειες «απαράδεκτες», συνέχισε.

Καλώντας τη διεθνή κοινότητα να «αναλάβει τις ευθύνες της μπροστά σε αυτή την κλιμάκωση», η ΚΕΣ ανέφερε πως θα καλωσόριζε «οποιαδήποτε αμερόληπτη μεσολάβηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» ενώ απορρίπτει «παράνομες μονομερείς πρωτοβουλίες».

Η Λιβύη παραμένει βυθισμένη σε χάος μετά την ανατροπή του Καντάφι, το 2011. Από το 2015, εκτυλίσσεται σύγκρουση για την εξουσία ανάμεσα στην ΚΕΣ και στον στρατάρχη Χάφταρ, που λέει ότι αντλεί νομιμοποίηση από το κοινοβούλιο, που έχει μεταφέρει την έδρα του στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Ολόκληρη η Λιβύη είναι κόκκινη γραμμή», αντέταξε η ΚΕΣ στο Κάιρο. «Ανεξαρτήτως των διαφορών των Λίβυων, δεν θα επιτρέψουμε ο λαός μας να υφίσταται προσβολές ή να απειλείται».

Αντίθετα, ο πρόεδρος του εκλεγμένου κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, ο Αγκίλα Σάλεχ, φάνηκε να τάσσεται ανοικτά υπέρ της προειδοποίησης του Σίσι, κρίνοντας ότι είναι «απαραίτητη» η επέμβαση του αιγυπτιακού στρατού «για να υποστηρίξει τις ένοπλες δυνάμεις μας μπροστά στην τρομοκρατία και την ξένη εισβολή».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ιορδανικής διπλωματίας Αϊμάν Σαφάντι τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη Λιβύη και εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξή του στην Αίγυπτο μπροστά σε οποιαδήποτε απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητά της» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

topontiki

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ