Ένταση στο λιμάνι Μυτιλήνης – Πρόσφυγες και μετανάστες προσπάθησαν να επιβιβαστούν στο πλοίο

Ένταση για Τρίτη μέρα στο λιμάνι της Μυτιλήνης κατά την αναχώρηση του πλοίου με πρόσφυγες και μετανάστες να προσπαθούν να επιβιβαστούν.

Τις τελευταίες ημέρες επιδόθηκαν μαζικά σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο ταξιδιωτικά έγγραφα που τους επιτρέπει να φύγουν από το νησί και συνωστίζονται στο λιμάνι.

Πρόκειται για τρεις κατηγορίες, τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, όσους έχουν ολοκληρώσει το τρίπτυχο και έχουν την μπλε σφραγίδα και φαίνεται να αίρεται ο γεωγραφικός περιορισμός που τους είχε μέχρι πρότινος επιβληθεί, αλλά και εκείνους που παίρνουν τη Β απορριπτική και σε συνεννόηση με το ΔΟΜ έχουν τη δυνατότητα σε ορισμένο χρόνο να μετακινηθούν στην Αθήνα και από κει οικειοθελώς στις χώρες καταγωγής τους. Παράλληλα συνεχίζονται  οι οργανωμένες μετακινήσεις ευάλωτων μικρών  ομάδων από την Ύπατη Αρμοστεία.

Στους ανθρώπους αυτούς που κατεβαίνουν μαζικά στο λιμάνι προστίθεται και αιτούντες άσυλο που βλέπουν ην μετακίνηση αυτή και θεωρούν ότι μπορούν να φύγουν από το νησί.

Αποτέλεσμα η δημιουργία εντάσεων και διαπληκτισμών στο λιμάνι και στο χώρο του τελωνείου με το προσωπικό του λιμενικού σώματος να προσπαθεί να επιβάλει μία τάξη , να διαπιστώσει ποιοί έχουν τα νόμιμα έγγραφα για να ταξιδέψουν και να τους επιτρέψουν να εκδώσουν εισιτήρια από τα εκδοτήρια του λιμανιού καθώς τα πρακτορεία δεν εκδίδουν πλέον υπό το φόβο να εκδώσουν σε ανθρώπους που δεν δικαιούνται μετακίνησης.

Σήμερα αναχώρησαν 173  πρόσφυγες ενώ συνολικά το τριήμερο αναχώρησαν περί τους 700 πρόσφυγες.

Εν τω μεταξύ την επόμενη εβδομάδα κλιμάκιο από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης θα μεταβεί στη Μυτιλήνη προκειμένου να ενημερώσει τους 1300 αναγνωρισμένους πρόσφυγες που διαβιούν γύρω από το ΚΥΤ για να δικαιώματα που έχουν μέσα από το πρόγραμμα Ήλιος, στην ομαλή μετάβαση και ενσωμάτωση τους. Επίσης θα ενημερωσουν για το πρόγραμμα οικειοθελών επιστροφών που έχουν όσοι έχουν ΄Β απορριπτική και είναι περί τους 900 ανθρώπους στη Λέσβο.

 

ert

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ