Big Brother και έφοδος στο σπίτι σε εργαζόμενο με τηλεργασία. Τριτοκοσμικές συμβάσεις εργασίας

Σάλο προκάλεσε το χθεσινό ρεπορτάζ του Open TV και του δημοσιογράφου Θόδωρου Βγενή, αναφορικά με εταιρεία του ιδιωτικού τομέα η οποία με έγγραφη σύμβαση εργασίας απαίτησε από τους υπαλλήλους που βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας να ελέγχονται μέσω κάμερας ή ακόμα και με παρουσία προϊσταμένου στο ίδιο τους το σπίτι.

Η τροποποιημένη σύμβαση που, όπως υποστηρίζει, κλήθηκε να υπογράψει ο καταγγέλλων, αναφέρει ότι ο μισθωτός συναινεί στην επιθεώρηση από τον εργοδότη κατά τη διάρκεια των εργάσιμων ωρών υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης προειδοποίησης.  «Ο νόμος προβλέπει ότι ο εργοδότης θα πρέπει να σέβεται σε απόλυτο βαθμό την οικογενειακή και ιδιωτική ζωή του εργαζόμενου» τονίζει στο Open TV ο δικηγόρος Διονύσης Τεμπονέρας.

Οι όροι της τηλεργασίας που συνοδεύουν τη σύμβαση προβλέπουν ότι η εταιρεία μπορεί να διεξάγει προσωπικές επιθεωρήσεις, να έχει απομακρυσμένη πρόσβαση σε υπολογιστές, αλλά και να χρησιμοποιεί βίντεο και φωτογραφίες από τον χώρο εργασίας στο σπίτι.

«Ο εργοδότης απαγορεύεται να θέτει ή να τοποθετεί κάμερες έστω και μέσα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή που ο ίδιος του έχει χορηγήσει. Ωστόσο θα πρέπει σε προκαθορισμένο χρόνο να επικοινωνεί μαζί του αναφορικά με την εξέλιξη της εργασίας του» σημειώνει στο Open TV ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος.

Στο μεταξύ όπως αποκάλυψε το Ανοιχτό Κανάλι στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής κατήγγειλε εγγράφως στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας τις απαράδεκτες πρακτικές της εταιρείας. Ακόμη, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας ξεκαθαρίζουν ότι έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την υπόθεση. Μάλιστα, ο εργοδότης ερευνάται και για ζητήματα υγείας των εργαζομένων κατά τη διάρκεια του lockdown.

«Οι αρμόδιες αρχές έχουν διεξάγει ελέγχους όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια. Έχουν γίνει συστάσεις στην εταιρεία και έχουν δοθεί τα πρωτόκολλα πρόληψης της δημόσιας υγείας στους εργασιακούς χώρους. Για τις υπόλοιπες καταγγελίες η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι πηγές του υπουργείου.

Ακόμη, στη σύμβαση εργασίας επισημαίνεται ότι ο μισθωτός θα πρέπει να διατηρεί τον χώρο εργασίας στο σπίτι χωρίς θορύβους, πρέπει να διαθέτει σύγχρονη σύνδεση στο διαδίκτυο, ενώ όσοι μένουν μαζί του δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν το ίντερνετ κατά τη διάρκεια του οκταώρου.

.ethnos

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ