Το συγκινητικό αντίο Τσιόδρα και Χαρδαλιά με συμβουλές, Ελύτη και απολογισμό

Για τους τέσσερις τελευταίους μήνες και τη συνεργασία που είχε ως εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας και ως επικεφαλής της εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα μίλησε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Με μια αποχαιρετιστήρια ομιλία ο καθηγητής συγκίνησε τους Έλληνες με τον γλαφυρό λόγο του:

“Ίσως στη δυσκολότερη στιγμή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πολύ εύκολα αναμείχθηκαν το ψέμα με την αλήθεια. Τέτοιες συμπεριφορές δεν βοήθησαν, ούτε βοηθούν. Με εφόδιο την ειλικρίνεια, προσπάθησα να αναλύσω τα επιστημονικά δεδομένα, μαζί με μια επιτροπή 26 επιστημόνων και σε συνεργασία με τον κ. Κικίλια και τον κ. Κοντοζαμάνη, αλλά και την αμέριστη βοήθεια της Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό Νίκο Χαρδαλιά.

Προσπάθησα επί 4 μήνες να δίνω χρήσιμες πληροφορίες, να απαντήσω σε ερωτήσεις συμπολιτών μας και να εμψυχώνω μια κοινωνία που αγωνιούσε. Επανέλαβα πολλές φορές την απάντηση που κυριάρχησε σε αυτή την πανδημία, την αβεβαιότητα, την εντιμότητα να λες “δεν γνωρίζω”. Δεν αισθάνθηκα διαφορετικός από εσάς, αναπάντεχα βρέθηκα σε αυτή τη θέση και οπωσδήποτε δεν πρέπει ένας άνθρωπος με αδυναμίες, όπως εγώ, να αναχθεί σε πρότυπο.

Βρέθηκα κοντά σας και αισθάνθηκα κοντά σας ακόμα και μέσω κάμερας. Στην πατρίδα μας ο ιός δεν είχε τον τελευταίο λόγο και δεν θα του κάνω τη χάρη να τον μνημονεύσω πάλι. Η ζωή θα συνεχίσει να νικά.

Θέλω και εγώ σταδιακά να επιστρέψω στην κανονικότητα, στα υπόλοιπα καθήκοντά μου και τους φοιτητές. Δεν χρειάζεται πλέον αυτή η τακτική ενημέρωση. Το πραγματικό R ήταν χθες 0,33%. Έως τις 31 Μαΐου θα εκδίδεται γραπτή ενημέρωση, ενώ μετά θα γίνεταια αυτό μία φορά την εβδομάδα. Ελπίζω όλοι μαζί να συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά. Φτάσαμε με πολύ κόπο πολύ μακριά.

Η επιστροφή στην κανονικότητα ξεκίνησε. Με προσοχή. Ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει. Διασπείρεται εύκολα. Όταν έχω συμπτώματα, πρέπει να ελέγχομαι, να απομονώνομαι, να παίρνω θεραπεία όταν χρειάζεται. Σαν παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, θαρρείς όλη η Γη έγινε ένα. Ζήσαμε και ζούμε δύσκολα, με εκατομμύρια ανθρώπους να περνούν τον κάβο του ιού και εκατοντάδες χιλιάδες να μην τα καταφέρνουν.

Θα ήθελα να τελειώσω με αναφορά σε ένα ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη:

Mπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα

και με τα πιο μικρά…

Και με τα καθημερινότερα των καθημερινών.

Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές.

Μου φτάνει που μ’ αγαπάνε τέσσερις άνθρωποι.

Πολύ…

Μου φτάνει που αγαπάω τέσσερις ανθρώπους.

Πολύ…

Που δεν φοβάμαι να θυμάμαι.

Που δε με νοιάζει να με θυμούνται.

Που μπορώ και κλαίω ακόμα.

Και που τραγουδάω… μερικές φορές…

Που υπάρχουν μουσικές που με συναρπάζουν.

Και ευωδιές που με γοητεύουν…

Σας ευχαριστώ για όλα”.

Οι Έλληνες ευγνωμονούν τον Τσιόδρα – Πλημμύρισε ευχαριστώ το Twitter

Το “αντίο” Χαρδαλιά στην καθημερινή ενημέρωση

Τον ανθρώπινο απολογισμό και το συγκινητικό αντίο του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ακολούθησε ο υφυπ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος μετα την τυπική ενημέρωση για τα έως τώρα δεδομένα και τις αλλαγές που έχουν αρχίσει να ισχύουν μετά τη σταδιακή άρση των περιορισμών λύγισε.

Με σπασμένη φωνή και με δυσκολία να συγκρατήσει τη συγκίνησή του αναφέρθηκε στο τέλος της καθημερινής ενημέρωσης από το υπ. Υγείας και την Πολιτική Προστασία ευχαριστώντας όλους και τους πολίτες για την κατανόηση, τη συμπόρευση και τις προσπάθειες που κατέβαλαν ειδικά την περίοδο του lockdown.

“Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση της προσπάθειας μας, με την επανεκκίνηση των περισσότερων δραστηριοτήτων να έχει ξεκινήσει ή να έχει δρομολογηθεί”, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε μετά τον κ. Τσιόδρα πως οι ανακοινώσεις θα συνεχιστούν, όχι όμως με τον έκτακτο χαρακτήρα που είχαμε μέχρι σήμερα. “Δεν υπάρχει ανάγκη να είμαστε κάθε απόγευμα μέχρι εδώ, όπως έγινε όλη αυτή την περίοδο” επισήμανε και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα προκύψει ξανά ποτέ αυτή η ανάγκη. “Αν μας ξαναδείτε να κάνουμε ξανά καθημερινά ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, αυτό θα σημαίνει ότι τα πράγματα θα έχουν δυσκολέψει ξανά” ανέφερε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα συμβεί.

“Σήμερα κλείνουμε με αυτή την κοινή συνέντευξη με τον καθηγητή 72 ημέρες σχεδόν καθημερινής ενημέρωσης” προσέθεσε και επισήμανε πως η επικοινωνία από αύριο μπαίνει σε μια νέα φάση, προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα, διαβεβαιώνοντας πως παραμένουν σε εγρήγορση και επιφυλακή.

Σημείωσε πως έχουμε επανέλθει σε μεγάλο μέρος στη νέα μας καθημερινότητα, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως δεν έχουμε ξεμπλέξει με την πανδημία και ότι θα βρίσκεται κοντά μας για μεγάλο διάστημα ακόμα.

Tέλος ο Νίκος Χαρδαλιάς ζήτησε επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των μέτρων

Είχε προηγηθεί ο συγκλονιστικός καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος μεταξύ άλλων απευθυνόμενος σε επικριτές του και μη είπε πως “μπορώ ακόμη να κλαίω και να τραγουδάω”.

“Με μόνο εφόδιο την ειλικρίνεια, την ομάδα μου και την ανεκτίμητη βοήθεια προσπάθησα να δίνω χρήσιμες πληροφορίες, να απαντώ στα ερωτήματα των δημοσιογράφων για να βοηθήσω τους πολίτες. Δεν αισθάνθηκα τίποτα διαφορετικό από όλους σας. Αναπάντεχα και απροσδόκητα βρέθηκα τόσο κοντά σας μέσω του τηλεοπτικού φακού και μέσω απαγορευτικού. Αισθάνθηκα κοντά σας και ας μην επικοινωνούσαμε με φυσικό τρόπο”, ανέφερε μεταξύ άλλων στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ