Μεγάλη μείωση των νεκρών σήμερα στην Ιταλία – Ερευνητικό ίδρυμα αμφισβητεί τα στοιχεία της Λομβαρδίας

Μεγάλη μείωση, σε σχέση με χθες, στον αριθμό των νεκρών από τον κορονοϊό στην Ιταλία. Αμφισβητούνται τα στοιχεία της Λομβαρδίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 231.732, ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 33.142 Παράλληλα, 150.604 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 70 άνθρωποι και καταγράφηκαν 593 νέα κρούσματα. 3.503 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Στο μεταξύ, 489 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 7.379 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 40.118 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός. Συνεχίζει να μειώνεται ο αριθμός των ασθενών που έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία και στις εντατικές μονάδες θεραπείας.

Σε σχέση με χθες τα κρούσματα παρουσιάζουν αύξηση: νόσησαν 9 περισσότεροι άνθρωποι. Οι νεκροί είναι 47 λιγότεροι, ενώ θεραπεύθηκαν 1.070 περισσότεροι άνθρωποι.

Στο μεταξύ, το ίδρυμα Gimble, το οποίο προάγει την έρευνα στον τομέα της υγείας, εξέφρασε σήμερα σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τον καθημερινό απολογισμό της περιφέρειας της Λομβαρδίας και την αξιοπιστία των στοιχείων της. Παράλληλα, το ίδρυμα διετύπωσε την άποψη ότι τρεις περιφέρειες του ιταλικού Βορρά (Λομβαρδία, Πεδεμόντιο και Λιγουρία) δεν είναι έτοιμες για να επιτρέψουν, στις 3 Ιουνίου, την ελεύθερη διέλευση από και προς την υπόλοιπη χώρα.

Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, Ατίλιο Φοντάνα, διέψευσε κατηγορηματικά ότι έχει γίνει αλλοίωση στοιχείων από τους συνεργάτες του και χαρακτήρισε τις κατηγορίες του ιδρύματος Gimble «σοβαρότατες, προσβλητικές και ιδίως αναληθείς».

Και σήμερα ένας νεκρός στην Ισπανία

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, η Ισπανία κατέγραψε έναν μόνο θάνατο εξαιτίας του κορονοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Το σύνολο των θυμάτων του ιού στη χώρα φτάνουν πλέον τα 27.119

Οι αρχές χρησιμοποιούν μια νέα μεθοδολογία καταγραφής κρουσμάτων και θανάτων.

Μόλις 38 θάνατοι αναφέρθηκαν τις τελευταίες επτά ημέρες, ενώ συνολικά 237.906 διαγνωσμένα κρούσματα έχουν εντοπιστεί από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου.

Η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι τα δεδομένα ενδέχεται να κυμανθούν τις επόμενες ημέρες καθώς προσαρμόζονται στη νέα μεθοδολογία.

Δύο νέα κρούσματα στην Κύπρο

Δύο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν σήμερα στην Κύπρο από σύνολο 2.602 εργαστηριακών διαγνώσεων, όπως ανακοίνωσαν οι κυπριακές αρχές. Με βάση τα σημερινά στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 941.

Τα δύο κρούσματα εντοπίστηκαν από σύνολο 60 εργαστηριακών εξετάσεων, που λήφθηκαν στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Από το πρόγραμμα ελέγχου 10.000 εργαζομένων σε κομμωτήρια, κουρεία, ινστιτούτα αισθητικής, κέντρα δερματοστιξίας και χώρους εστίασης διεκπεραιώθηκαν 730 εργαστηριακές διαγνώσεις, ενώ από τον έλεγχο 20.000 μαθητών και προσωπικού σχολικών μονάδων υπήρξαν αποτελέσματα από 1.042 δείγματα.

Από το πρόγραμμα ελέγχου 20.000 εργαζομένων σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και εργοτάξια υπήρξαν αποτελέσματα από 142 εργαστηριακές εξετάσεις.

Εξάλλου, από το πρόγραμμα παραπομπών από προσωπικούς γιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των ιατρείων δημόσιας υγείας υπήρξαν αποτελέσματα από 64 δείγματα.

Από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων υπήρξαν αποτελέσματα από 175 εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ από δείγματα που λήφθηκαν από επαναπατρισθέντες ολοκληρώθηκαν 41 εργαστηριακές εξετάσεις.

Από ιδιωτική πρωτοβουλία ολοκληρώθηκαν 348 εργαστηριακές διαγνώσεις.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ