Κορονοϊός: Πουλάνε χρυσό αίμα θεραπευμένων από τον ιό

Στην εποχή της πανδημίας του κορονοϊού, φαίνεται πως η ευκαιρία για βαθύ πλουτισμό, δεν θα μπορούσε να περάσει ανεκμετάλλευτη από τις εταιρείες βιοτεχνολογίας.

Μια εξ αυτών, η Cantor BioConnect, έχει ξεκινήσει και πουλάει αίμα από ιούς που νόσησαν και ιάθηκαν από τον covid-19. Και όταν λέμε πουλάει, εννοούμε… μοσχοπουλάει σε τιμές που προκαλούν ίλιγγο.

Οι New York Times δημοσίευσαν έγγραφα, email και τιμοκατάλογους σχετικά με το πόσο κοστίζει 1 ml αίματος. Η Cantor, λοιπόν, με έδρα την Καλιφόρνια, χρεώνει από 350 έως 40.000 δολάρια για ένα χιλιοστόλιτρο (1 ml) αίματος – δηλαδή λιγότερο από το ένα τέταρτο του κουταλιού του γλυκού.

Μια άλλη εταιρεία, η ινδική Advy Chemical, έχει χρεώσει έως και 50.000 δολάρια, ενώ σύμφωνα με τους NYT, όσο περισσότερα αντισώματα υπάρχουν στο δείγμα, τόσο υψηλότερη είναι η τιμή!

Από την πλευρά τους, οι εταιρείες αναφέρουν πως δεν αποκομίζουν κέρδη αλλά και δεν κάνουν κάτι το ανήθικο.

«Δεν έχω ξαναδεί ποτέ αυτές τις τιμές», δήλωσε ο Δρ Τζόι Φιτσετ, ιατρικός διευθυντής της Mologic, μια βρετανικής εταιρείας δοκιμών.

Οι ερευνητές που προσπαθούν να αναπτύξουν τεστ αντισωμάτων χρειάζονται δείγματα από άτομα που είχαν τον ιό και των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα κατασκεύασε αντισώματα για να τον καταπολεμήσει.

Συγκεκριμένα, στη Βρετανία, οι ερευνητές βασίζονται στο κεντρικό σύστημα δημόσιας υγείας, και όχι στην εμπορική αγορά, για να έχουν δείγματα.

Αντίθετα, οι εταιρείες βιοτεχνολογίας πληρώνουν τους ασθενείς για δείγματα, με τους δωρητές να πληρώνονται αδρά, αρκετές φορές και πάνω από 100 δολάρια.

www.newsbomb.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ