Το καλοκαίρι του κορονοϊού θα είναι ένα άλλο καλοκαίρι. Τι αλλάζει στη ζωή μας

Σε μεγάλη σύγχυση και αγωνία βρίσκονται όλοι οι Έλληνες αναφορικά με το φετινό καλοκαίρι, το οποίο θα είναι πολύ διαφορετικό και από πολλές πλευρές προμηνύεται ως ιδιαίτερα δύσκολο. Παρά τις ελπίδες που γεννούν έρευνες και εκτιμήσεις ειδικών ότι ο ήλιος, οι υψηλές θερμοκρασίας και η εντονότερη υγρασία δημιουργούν προϋποθέσεις σημαντικού περιορισμού της μετάδοσης του κορονοϊού, η επιστημονική κοινότητα αδυνατεί μέχρι στιγμής να υιοθετήσει με σιγουριά τη συγκεκριμένη άποψη.

Την ίδια στιγμή «κεραυνός εν αιθρία» έπεσε η πριν από λίγες μέρες τοποθέτηση του Σωτήρη Τσιόδρα αλλά και άλλων επιστημόνων ότι είναι προτιμότερο να αποφεύγονται τα κλιματιστικά στην εποχή του κορονοϊού, αφού ιδίως στις μεγάλες ο καύσωνας δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες τόσο στους χώρους εργασίας όσο και στα σπίτια.

Τέλος, μεγάλη ανησυχία υπάρχει αναφορικά και με το πώς θα γίνουν φέτος τα… μπάνια του λαού, αφού κανείς από τους ειδικούς δεν έχει ενημερώσει ακόμα για τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στις παραλίες. Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρίσκονται αυτην τη στιγμή η δήμοι, αφου ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και πρέπει να γνωρίζουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε να οργανώσουν τις παραλίες.

Ελπίδες από τον ήλιο και τη ζέστη

Μεγάλες ελπίδες για σημαντικό περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δημιουργεί έρευνα της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο κορονοϊός χάνει την ισχύ του, όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία και αυξάνεται η υγρασία. Επίσης, πολύ μεγάλος πολέμιος του κορονοϊού, τον οποίο φαίνεται να τον εξοντώνει τόσο στις επιφάνειες όσο και την ατμόσφαιρα, είναι το φως του ήλιου. Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο Γουίλιαμ Μπράιαν, ο ασκών χρέη επικεφαλής στην Υπηρεσία Επιστημών και Τεχνολογίας του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

«Το πιο σημαντικό συμπέρασμά μας μέχρι στιγμής είναι η ισχυρή επιρροή που φαίνεται να έχει το φως του ήλιου στην εξόντωση του ιού, τόσο στις επιφάνειες όσο και στην ατμόσφαιρα. Παρατηρήσαμε αντίστοιχο αποτέλεσμα τόσο με τη θερμοκρασία όσο και με την υγρασία. Η αύξηση της θερμοκρασίας ή της υγρασίας ή και των δύο γενικά δεν ευνοεί τον ιό», τόνισε, παρουσιάζοντας τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας. Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται να διαψεύδουν σε κάποιο βαθμό τη συγκεκριμένη έρευνα, αφού και σε θερμές περιοχές του πλανήτη σημειώνονται θανατηφόρα κρούσματα.

Μεγάλο ερωτηματικό τα κλιματιστικά

Για φυσικό αερισμό των χώρων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έκανε λόγο το απόγευμα της περασμένης Τρίτης ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας ότι απασχολεί πολύ τους επιστήμονες το θέμα των κλιματιστικών αναφορικά με την εξάπλωση του κορονοϊού. Ο καθηγητής αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα, με αφορμή θετικά στον κορονοϊό κρούσματα, τα οποία εντοπίστηκαν στην Κίνα και φαίνεται οι ασθενείς να κόλλησαν τον ιό από κλιματιστικά.

Όπως εξήγησε ο κύριος Τσιόδρας, μέχρι στιγμής αυτό που γνωρίζει με σιγουριά η επιστημονική κοινότητα, είναι ότι η μετάδοση του κορονοϊού γίνεται με τα αεροσταγονίδια, τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν από το στόμα ή τη μύτη κάποιου έως και δύο μέτρα μακριά και μετά πέφτουν στο έδαφος. «Κάποιες επιστημονικές ομάδες στην Ελλάδα έχουν βρει και σε κάποια κλιματιστικά παρουσία του ιού, όταν υπήρχε θετικό κρούσμα στον χώρο. Θέλει λοιπόν προσοχή», κατέληξε ο καθηγητής Λοιμοξιολογίας.

Για προσοχή στα κλιματιστικά, προτού τα θέσουμε σε λειτουργία με τις πρώτες ζέστες, έκανε λόγο στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΕΝ και ο πρώην πρόεδρος του σωματείου ψυκτικών και συντηρητών κλιματιστικών μηχανημάτων στη Θεσσαλονίκη, Δημήτρης Σάλτας.

Ασφαλές το νερό, προσοχή στις ξαπλώστρες

Ασφαλές για τους λουόμενους, αναφορικά με τον κορονοϊό, είναι το νερό της θάλασσας αλλά και της πισίνας, όταν χλωριώνεται, σύμφωνα με επιστήμονες, οι οποίοι, ωστόσο, εφιστούν την προσοχή στις παραλίες και στις ξαπλώστρες, εστιαζόμενοι στο θέμα του συνωστισμού και του συγχρωτισμού. Η τήρηση των αποστάσεων θα πρέπει να θεωρείται απαραίτητη, όπως και η λήψη των μέτρων ατομικής υγιεινής, ενώ δεδομένο θεωρείται ότι τα beach bars και οι άλλες επιχειρήσεις που αναπτύσσονται στις παραλίες, θα χρησιμοποιήσουν φέτος λιγότερο ωφέλιμο χώρο και άρα θα έχουν λιγότερους πελάτες.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι και ο τζίρος των επιχειρήσεων θα είναι μικρότερος, όπως ανέφερε στο ethnos.gr o πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, λιγότερα θα είναι και τα χρήματα που θα καταβάλλουν φέτος στους δήμους οι επιχειρηματίες για τη μίσθωση τμημάτων παραλιών.
Το σημαντικό για τους δημάρχους των παραθεριστικών περιοχών είναι να καθορισθούν από τους επιστήμονες το γρηγορότερο δυνατό οι προϋποθέσεις για την οργάνωση των παραλιών το φετινό καλοκαίρι, ώστε να προχωρήσουν και οι ίδιοι τις απαραίτητες διαδικασίες, όπως, για παράδειγμα, τους διαγωνισμούς για τους ναυαγοσώστες και την εκμίσθωση των χώρων.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ