Πρόεδρος γιατρών Λάρισας: Κίνδυνος να υπάρχει μεγάλη διασπορά στην πόλη

Απαισιόδοξος, αναφορικά με το μέγεθος εξάπλωσης του κορονοϊού στην πόλη της Λάρισας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι έχει μολυνθεί ένα σημαντικό μέρος των Λαρισαίων, εμφανίστηκε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Ντίνος Γιαννακόπουλος.

Την εκτίμησή του στηρίζει στο γεγονός ότι οι Ρομά που εντοπίστηκαν θετικοί στον ιό είναι πλανόδιοι μικροπωλητές, οι οποίοι πωλούν την πραμάτεια τους σε λαϊκές αγορές της περιοχής και άρα ήρθαν σε επαφή με πολύ κόσμο. Ο κ. Γιαννακόπουλος πιστεύει ακόμα ότι ο Ρομά που πήγε από μόνος του να κάνει το τεστ και εντοπίστηκε θετικός στον κορονοϊό, δεν αποτελεί το κρούσμα μηδέν για τον οικισμό Νέα Σμύρνη της Λάρισας, αλλά κόλλησε τον ιό από άλλον συντοπίτη του.

«Από τη στιγμή που ελήφθησαν 29 δείγματα στον οικισμό των Ρομά και τα 20 ήταν θετικά στον ιό, φαίνεται ότι εκεί υπάρχει μία φωλιά διασποράς του κορονοϊού. Αυτό μας θορυβεί και μας ανησυχεί πάρα πολύ. Έντονη ανησυχία υπάρχει και για τους υπολοίπους  οικισμούς Ρομά στην περιοχή μας αλλά και σε ολόκληρη τη Θεσσαλία και κυρίως σε αυτόν του Τυρνάβου, όπου κατοικούν πάνω από 5.000 άτομα. Ο οικισμός της Νέας Σμύρνης βρίσκεται στην άκρη μεν αλλά εντός πόλης της Λάρισας. Άρα μπορεί να έχει διασπαρεί σημαντικά στην πόλη ο ιός. Για να έχουμε τη σωστή εικόνα, θα πρέπει να ληφθούν δείγματα από τον οικισμό την 7η και την 14η μέρα από αυτήν που εντοπίστηκε το κρούσμα. Προσωπικά είμαι απαισιόδοξος για το μέγεθος της μόλυνσης και πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Γιαννακόπουλος.
350 δείγματα από όλη τη Λάρισα

Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, που επισκέφθηκε την περιοχή με επικεφαλής τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, πήρε 350 δείγματα τόσο από τον οικισμό των Ρομά, όσο και από άλλα σημεία της Λάρισας. Τα αποτελέσματα θα είναι γνωστά το βράδυ και μέχρι τότε υπάρχει θα τεράστια ανησυχία και αγωνία για τους Λαρισαίους.

«Τα δείγματα ελήφθησαν από επίκαιρα και πολύ σημαντικά για την υπόθεση σημεία. Το αποτέλεσμά τους είναι πολύ σημαντικό και θα δείξει το μέγεθος της διασποράς του ιού. Επίσης, από το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί, αν η καραντίνα θα επεκταθεί σε μεγαλύτερο μέρος της πόλης μας. Υπάρχει μεγάλο ερωτηματικό, για το αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί το σύστημα υγείας της περιοχής μας, σε περίπτωση που πολλά από τα 350 δείγματα είναι θετικά. Αν το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στην αρχή της εξάπλωσης του ιού, θα πάμε καλά. Σε διαφορετική περίπτωση η διασπορά είναι πολύ μεγάλη», τονίζει ο κ. Γιαννακόπουλος.
Λουκέτο στις λαϊκές αγορές

Σύμφωνα με το δήμαρχο Λαρισαίων, Απόστολο Καλογιάννη, με απόφαση του κ. Χαρδαλιά μπαίνει λουκέτο σε όλες τις λαϊκές αγορές της Θεσσαλίας και έχει κλειστεί χώρος για τις ευπαθείς ομάδες. Τα θετικά κρούσματα θα μεταφερθούν σε ειδική δομή. Επίσης, η διανομή των τροφίμων στο συνοικισμό των Ρομά θα γίνεται με ευθύνη του Δήμου Λαρισαίων.

Την ίδια στιγμή, στον οικισμό της Νέας Σμύρνης υπάρχει μεγάλη αναστάτωση, αφού πολλοί είναι οι Ρομά που διαφωνούν με την καραντίνα και θέλουν να μετακινηθούν από την περιοχή τους. Παράλληλα, διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι, αν παραμείνουν αποκλεισμένοι για 14 μέρες, δε θα μπορούν να δουλέψουν και να έχουν έσοδα. «Δυστυχώς, οι συμπολίτες μας Ρομά δεν έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης. Εμείς εδώ και 15 μέρες προχωρήσαμε σε απολυμάνσεις στον οικισμό της Νέας Σμύρνης, αλλά εκείνοι δε συνειδητοποιούν, τι ακριβώς συμβαίνει», αναφέρει ο κ. Καλογιάννης.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ