Άρση μέτρων: Ανοίγουν 4 Μαϊού μικρά μαγαζιά και υπηρεσίες – Προβληματισμός για τα σχολεία

Την Παρασκευή – εκτός απροόπτου – θα αποφασιστεί το τελικό πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων και οριστούν τα τελικά χρονοδιαγράμματα. Εκείνο πλέον που απομένει είναι η εισήγηση της επιστημονικής ομάδας, αν και ο Σωτήρης Τσιόδρας έδωσε μια πρώτη γεύση, καθώς μετείχε στην τηλεδιάσκεψη που είχε χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός με τους Γρηγόρη Δημητριάδη, Στέλιο Πέτσα, Άκη Σκέρτσο, και Νίκο Χαρδαλιά.

Η εικόνα της εξάπλωσης της νόσου είναι ολοένα και καλύτερη καθώς χθες ήταν η πρώτη φορά από την στιγμή που ο κορονοΐός χτύπησε την χώρα μας που δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος, γεγονός που ενισχύει την απόφαση της κυβέρνησης για την μερική επιστροφή στην κανονικότητα.

“Με πολλή χαρά σας ανακοινώσαμε ότι δεν είχαμε κανένα θάνατο. Για εμάς είναι μια τεράστια ανακούφιση αυτό το πράγμα. Να μην μιλάμε εδώ πέρα για θανάτους, να μιλάμε για ζωές που σώζονται” τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας σημειώνοντας πως το δυσκολότερο κομμάτι θα είναι όταν θα αρχίσει να μπαίνει σε εφαρμογή η σταδιακή άρση των μέτρων.

Προβληματισμός για τα σχολεία

Το μόνο βέβαιο είναι πως οι μαθητές της Γ’ Λυκείου θα επιστρέψουν στις αίθουσες στα μέσα Μαΐου με την διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων να προσδιορίζεται για το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου. Ωστόσο η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν οι δύο τάξεις του λυκείου, τα γυμνάσια και τα δημοτικά.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες οικογένειες καθώς στην περίπτωση που συνεχιστεί η καραντίνα στα σχολεία και οι γονείς επιστρέψουν στις εργασίες τους δεν θα έχουν που να αφήσουν τα παιδιά τους.

Η επιστημονική ομάδα προβληματίζεται έντονα για το αν θα πρέπει να ανάψει το “πράσινο φως” για ένα τέτοιο ζήτημα που μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από κινδύνους για την εξάπλωση της νόσου. Όπως εξήγησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις για το επίμαχο ζήτημα στην καθιερωμένη ενημέρωση, για να μειωθούν οι κίνδυνοι μιας πιθανής εξάπλωσης της νόσου θα πρέπει να υπάρξουν ειδικές προϋποθέσεις για το άνοιγμα των σχολείων.

Εκείνο που ανησυχεί του επιδημιολόγους είναι οι αυστηροί κανόνες υγιεινής που θα πρέπει να υπάρξουν στα σχολεία και πόσο τα παιδιά θα μπορέσουν να τους εφαρμόσουν ώστε να μην γίνουν δορυφόροι της νόσου και την μεταφέρουν στους δασκάλους αλλά και στους εργαζόμενους στα σχολεία. Τα διαλλείματα όπου υπάρχει συνήθως συνωστισμός, οι πόρτες της κάθε αίθουσας που συνεχώς μπαινοβγαίνουν τα παιδιά, ο αερισμός της τάξης, αλλά και ποιοι θα τα παραλαμβάνουν μετά του σχολείου είναι μερικοί από τους προβληματισμούς που εκφράζουν οι ειδικοί.

“Πιστέψτε με, είναι θέματα που μας απασχολούν και εμάς. Δεν είναι κάτι το οποίο αν αποφασιστεί, θα αποφασιστεί ελαφρά τη καρδία ή χωρίς κανόνες. Θα γίνει με κανόνες. Και οι κανόνες θα είναι πολύ προσεκτικοί και θα αφορούν φυσικά και τα μέτρα υγιεινής και σε αυτούς τους χώρους και στους χώρους εργασίας και στα σχολεία” δήλωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Επιστρέφει η πρωινή και απογευματινή βάρδια στα σχολεία

Σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκινήσει πρώτα η Γ΄ λυκείου και στην συνέχεια θα γίνει σταδιακά η επανέναρξη των μαθημάτων και στις υπόλοιπες τάξεις, αν τελικά αποφασιστεί.

Στόχος είναι σε κάθε αίθουσα να μην είναι περισσότεροι από 15 μαθητές και σε κάθε θρανίο να κάθεται ένα παιδί, προκειμένου να υπάρχει η προβλεπόμενη απόσταση. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι εφικτό από την στιγμή που κάθε τμήμα έχει κατά μέσο όρο 25 μαθητές και είναι δύσκολο να βρεθούν οι χώροι ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Γι’ αυτό τον λόγο έχουν πέσει διάφορες προτάσεις στο τραπέζι, όπως η επαναφορά της πρωινής και απογευματινής βάρδιας ή να υπάρξουν ακόμη τρεις κύκλοι καθημερινής διδασκαλίας (πρωί, μεσημέρι, απόγευμα), ωστόσο τίποτα ακόμα δεν έχει αποφασιστεί.

Όσον αφορά τα πανεπιστήμια όλα δείχνουν πως θα επαναλειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο. Σε αυτή την περίπτωση εκτός από το ζήτημα του συνωστισμού υπάρχει και το θέμα της μετακίνησης, από την στιγμή που χιλιάδες φοιτητές σπουδάζουν μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.

Σηκώνουν ρολά μικρά μαγαζιά και κομμωτήρια

Στις 4 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα, ορισμένα κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Σε όλα θα ισχύσουν αυστηροί όροι για την προστασία της δημόσιας υγείας, όπως είναι η αποφυγή συνωστισμού, η απόσταση μεταξύ των πελατών με τους υπαλλήλους.

Μπαίνουν σε πλήρη λειτουργία τα Μέσα Μεταφοράς

Στα μέσα Μαΐου αναμένεται να επανέλθουν σε πλήρη λειτουργία τα Μέσα Μαζικής Μεταφορά τα οποία την περίοδο της καραντίνας λειτουργούσαν με το 60% του προσωπικού. Ωστόσο τα μέτρα υγειονομικής προστασίας θα είναι ιδιαιτέρως αυστηρά. Κανείς δεν θα μπαίνει από την μπροστινή πόρτα του λεωφορείου ή του τρόλεϊ, θα υπάρχει απόσταση ασφαλείας του οδηγού με τους επιβάτες, όλοι θα πρέπει να φορούν μάσκες, ενώ ο αριθμός των επιβατών θα είναι σαφώς μικρότερος για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Καφέ – εστιατόρια σε ανοικτούς χώρους

Προς τα τέλη Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν μετά από περίπου ένα μήνα οι καφετέριες και τα εστιατόρια που χρησιμοποιούν μόνο τους εξωτερικούς χώρους. Και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξουν αυστηρά πρωτόκολλα για την προστασία της δημόσιας υγείας, με τα τραπεζοκαθίσματα να είναι σαφώς λιγότερα για να τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των πελατών και οι υπάλληλοι θα έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Στα μέσα Ιουνίου ανοίγουν τα πολυκαταστήματα

Στην περίπτωση που όλα εξελιχθούν ομαλά και δεν υπάρξουν πισωγυρίσματα, τον Ιούνιο θα μπει σε εφαρμογή η δεύτερη φάση της άρσης των μέτρων με την σταδιακή επαναλειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων, τα πολυκαταστήματα, πολιτιστικοί χώροι, τα μουσεία και τα τουριστικά καταλύματα προκειμένου να σώσουν την καλοκαιρινή σεζόν η οποία ουσιαστικά έχει χαθεί.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου οι αγώνες της Super League οι οποίοι θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών προκειμένου να ολοκληρωθούν οι αγώνες του ποδοσφαίρου και του κυπέλλου.

thetoc

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ